Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

Romeva: "Tenim la plena convicció de no defallir mai en la defensa dels nostres ideals"

El conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva, ha fet avui la cloenda de l'acte d'homenatge a l'Olimpíada Popular del 1936


  • Al llarg del matí gairebé 500 nens i nenes d’arreu de Catalunya han recordat els valors de l’Olimpíada en una jornada esportiva a l’INEFC

 
El conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, ha presidit aquest matí l’acte institucional d’homenatge a l’Olimpíada Popular de Barcelona amb el qual el Govern ha volgut recordar les entitats i persones que van organitzar l’Olimpíada Popular del 1936, en l'acte hi ha assistit el conseller de Cultura, Lluís Puig. Prop de 500 nens i nenes d’arreu de Catalunya han participat en una jornada esportiva, prèvia a l’acte institucional, en reconeixement a l’esport com a eina de cohesió de les societats i als valors de l’Olimpíada Popular.
 
En l’acte també hi ha participat el quart tinent d’Alcalde de Barcelona, Jaume Asens; la directora de Relacions Institucionals i amb el Parlament, Carme Garcia; el representant del CADCI, Daniel Laspra, i els representants de les entitats memorialistes, Carles Vallejo i Adelina Escandell. També hi ha intervingut l’expresidenta de l’Associació Expresos del Franquisme i Dones del 36 i voluntària a l’Olimpíada, Maria Salvo, els nedadors del Club Natació Barceloneta i combatents de l’exèrcit republicà, Antoni i Alfons Cànovas; i el coordinador de la campanya Volem Acollir, Ruben Wagensberg. Hi han assistit els cònsols de Grècia, Japó, Brasil, Marroc i Moldàvia.
 
Durant la seva intervenció, el conseller Romeva ha subratllat que “la no celebració de l’Olimpíada Popular, a causa del cop d’estat de l’any 36, va fer que transcendís l’àmbit esportiu per esdevenir un símbol” i ha recordat que el Manifest de l’Olimpíada “destacava la capital del nostre país com el lloc adequat per celebrar-la, per la lluita del nostre poble durant segles contra l’opressió social i nacional”.
 
El titular d’Exteriors s’ha referit a l’Olimpíada com “un projecte valent i carregat de valors positius” que des del Govern s’ha volgut homenatjar “perquè estem convençuts del deute pendent amb la memòria històrica i absolutament compromesos amb saldar-lo”. Per finalitzar, Romeva ha recordat les persones, entitats i clubs que es van implicar a l’Olimpíada “perquè el seu llegat ens fa millors i ens vincula amb la millor tradició del nostre país”. I ha sentenciat que  “tenim la plena convicció de no defallir mai en la defensa dels nostres ideals”.
 
Per primera vegada a la història, Carles Bertran Quartet ha interpretat l’Himne de l’Olimpíada Popular, amb música de Hans Eisman i el poema que va escriure Josep Maria de Sagarra per a la seva inauguració el 1936, recitat per les rapsodes Sara Giménez i Lali Barenys. Al final de l’acte el conseller Romeva ha fet el lliurament de medalles als nens esportistes que han participat en la jornada i ha agraït la tasca del president dels Consells Esportius de Catalunya, Jaume Domingo, per la mobilització humana.
 
Amb aquest homenatge s’ha tancat un any d’actes de commemoració dels 80 anys de l’inici de la Guerra Civil i la dictadura franquista, impulsats pel Departament d’Afers Exteriors.
 
Clarion Cycling Club 1895
 
Un representant del Clarion Cycling Club 1895 també ha participat en l’acte per sumar-se a l’homenatge. Ho ha fet després de creuar en bicicleta França i els Pirineus, juntament amb altres membres del club anglès, i rememorar així la marxa ciclista que van fer set dels seus socis el 1936, com a representants de la delegació britànica a l’Olimpíada. Els ciclistes del Clarion Cycling Club 1985 van sortir de Londres, des del monument a les Brigades Internacionals, el passat 1 de juliol i van arribar a Catalunya el passat dilluns 17 de juliol.
 
L’Olimpíada Popular
 
L’any 1936 Barcelona va voler organitzar l’Olimpíada Popular, un esdeveniment esportiu que pretenia donar resposta als Jocs Olímpics que se celebraven a Berlín, sota domini nazi. El cop d'estat franquista però, va impedir que s’arribessin a fer aquells jocs alternatius que volien exaltar la pau i la germanor entre pobles, i ser una denúncia del nazisme. Entre els dies 19 i 26 de juliol del 1936, Barcelona esperava rebre més de cinc mil esportistes d’arreu del món.
 
 
 Cercador

Cercador

Destaquem