Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

Resum dels serveis d'avui dels Bombers de la Generalitat al medi natural

   
·         Rescat d’un escalador a Cornudella de Montsant (Priorat)
·         Rescat d’un parapentista accidentat a Castellar del Riu (Berguedà)
·         Rescat d’un escalador accidentat  Beuda (Garrotxa)
·         Rescat d’una banyista accidentada a Farena (Alt Camp)
·         Rescat d’uns escaladors a Montellà i Martinet (Cerdanya)
·         Rescat d’una excursionista accidentada a Saldes (Berguedà)
 
 
Avui diumenge, els Bombers de la Generalitat han treballat en sis serveis al medi natural:
 
Rescat d’un escalador a Cornudella de Montsant (Priorat)
Els Bombers de la Generalitat han estat alertats, a les 11.06 hores de l’accident d’un escalador a la zona d’escalada coneguda com a “Totxo de Frankestein” a Cornudella de Montsant. Una dotació dels Bombers han fet atenció sanitària a l’accidentat juntament amb el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM). Es tracta d’un home de 40 anys que ha traslladat en helicòpter medicalitzat a l’Hospital Vall d’Hebron en estat crític.
 
Rescat d’un parapentista accidentat a Castellar del Riu (Berguedà)
A les 13.18 hores, els Bombers de la Generalitat han estat alertats de l’accident d’un parapentista a Castellar del Riu, que havia caigut a la zona dels Rasos de Peguera. El ferit, un home de 37 anys i veí de Terrassa, ha resultat ferit de caràcter greu i ha estat traslladat a l’hospital de Manresa. Fins al lloc, s’hi han desplaçat una dotació terrestre i una d’aèria amb membres de la unitat GRAE dels Bombers de la Generalitat que han fet l’atenció sanitària del ferit i posteriorment, han fet el transfer a l’helicòpter medicalitzat SEM.
 
Rescat escalador accidentat  Beuda (Garrotxa)
Uns minuts més tard, els Bombers han activat una dotació terrestre i un helicòpter amb una unitat GRAE per un avís a Beuda. Han rescatat una persona que s’havia accidentat en la zona d’escalada del Castellot i que tenia una fractura oberta de tíbia. A més, també s’ha activat l’helicòpter medicalitzat del SEM que ha traslladat el ferit a l’hospital Universitari Doctor Josep Trueta de Girona.
 
Rescat d’una banyista ferida a Farena (Alt Camp)
Quasi una hora més tard, a les 14.45 hores, els Bombers de la Generalitat han estat alertats d’una banyista que ha caigut en una zona de difícil accés coneguda com el toll de l’Olla a Farena. Fins al lloc s’hi han desplaçat dues dotacions terrestres dels Bombers i l’helicòpter amb efectius del GRAE que han atès a la víctima, una dona de 39 anys ferida amb possible fractura de turmell i que ha estat trasllada a l’hospital Joan XXIII de Tarragona.
 
Rescat d’un grup d’escaladors a Montellà i Martinet (Cerdanya)
A les 16.12 hores els Bombers s’han activat amb dues dotacions, una terrestre i un helicòpter amb efectius dels GRAE, per rescatar un grup de tres d’escaladors que han tingut un problema amb les cordes a l’hora de fer el descens de la ruta Anglada- Sardà a la Roca de l’Ordiguer. Els escaladors han estat localitzats i rescatats pels bombers que els han baixat sans i estalvis i han marxat pel seu propi peu.
 
Rescat d’una excursionista accidentada a Saldes (Berguedà)
Finalment, els Bombers han estat alertats, a les 16.32 hores, per rescatar una excursionista accidentada a la zona de la Serra d’Ensija a Saldes. Es tracta d’una dona de 65 anys que s’hauria fracturat un braç en la caiguda. Fins a lloc s’han desplaçat, per fer el rescat, una dotació terrestre i l’helicòpter amb efectius dels GRAE dels Bombers de la Generalitat, que han fet el transfer fins a l’ambulància del SEM.
 
 
Els Bombers de la Generalitat recorden els consells de seguretat
Durant aquest cap de setmana, els Bombers de la Generalitat han treballat en més de 12 serveis al medi natural, per aquest motiu, la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments vol recordar la importància de no infravalorar els riscos que comporten les activitats a la muntanya. Per tant, cal preveure molt bé l’activitat i anar equipats per si ens trobem davant qualsevol adversitat.
 
Així mateix, volen recordar els consells bàsics de seguretat, a tenir en compte abans de començar l’activitat, durant la pràctica de l’activitat i en cas d’accident.
 
Abans de començar l’activitat:
-       Informeu-vos de les condicions meteorològiques i de la possible evolució del temps.
-       Planifiqueu l’activitat i tingueu molt en compte la seva possible durada, consultant guies i mapes actualitzats del recorregut.
-       Si no sortiu acompanyats, informeu algú de l’activitat que heu previst, del recorregut i de l’horari aproximat.
-       Porteu l’equipament i el material adequat a l’activitat que voleu fer. En especial, davant la possibilitat que es faci fosc, és molt important dur un llum frontal de led i roba d’abrigar.
 
Durant l’activitat: 
-       Si aneu en grup, mantingueu el contacte amb la resta de companys.
-       Fixeu punts de referència en el recorregut per orientar-vos.
-       Feu cas als avisos i a les senyalitzacions que us trobeu.
-       Hidrateu-vos i mengeu aliments energètics.
-       Si fa fred, no deixeu de caminar.
 
Si us agafa la nit:
-       Mantingueu la calma.
-       Si sabeu el camí que heu de seguir, continueu la ruta prevista.
-       Si us heu perdut, esteu desorientats, no podeu comunicar la vostra situació o us heu accidentat, busqueu un lloc arrecerat mentre espereu l’arribada dels equips d’emergència.
 
En cas d’accident:
-       Mantingueu la calma i truqueu al telèfon d’emergències 112. Les trucades a aquest servei es poden fer fins i tot des de telèfons mòbils sense saldo.
-       Cal que sigueu molt precisos amb el missatge que transmeteu i dir el lloc de l’accident; el nombre de persones accidentades i l’edat; la situació de l’accidentat: si està ferit, conscient, si sagna i si respira i precisar les condicions meteorològiques del lloc de l’accident.
 
 
Cerdanyola del Vallès, 16 de juliol de 2017
19.15 hores


Departament/s

Cercador

Cercador

Destaquem