Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

Jané: "En 2 anys haurem convocat 803 places de bombers, l'esforç s'està fent, hi és"

  • Aquest matí ha tingut lloc l’acte d’entrega de diplomes als nous bombers, a l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya
 
  • Els 153 aspirants han iniciat ja el període de pràctiques en parcs de Bombers
 
  • La vintena edició del Curs de Formació Bàsica per a Bombers ha comptat amb 700 hores lectives
 
 
El conseller d’Interior, Jordi Jané, ha presidit aquest matí, a l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC), l’acte de lliurament de diplomes als 153 alumnes que han superat el Curs de Formació Bàsica per a Bombers de la Generalitat.
 
Jané ha dit sentir-se orgullós d'aquesta promoció i els ha encoratjat "sereu nous Bombers de Catalunya i  heu de posar en valor el fet de ser-ho i servir al vostre poble”.
 
Jané també ha volgut destacar que des que va ser nomenat conseller, va voler fer una aposta pels Bombers i ho ha fet amb el Pla estratègic. “Necessitem més mitjans, és cert, però estem fent un esforç. El pla n'és un exemple, 207 milions d'euros i les convocatòries de més bombers. Ara són 153 bombers funcionaris, a final d'any uns altres 350 bombers voluntaris i la previsió de convocar l'any que ve 150 voluntaris més i 150 noves places de bombers funcionaris. En 2 anys, haurem convocat 803 places, l'esforç s'està fent, hi és", ha insistit.
 
El titular d’Interior ha qualificat la setmana que avui acaba com a la  setmana dels 8 anys, aquesta setmana hem celebrat  la Junta de Seguretat després de 8 anys i avui donem diplomes als bombers després de 8 anys sense una nova promoció”.                                    
 
Per finalitzar els seu discurs, el conseller s'ha adreçat als nous bombers tot dient-los que “a partir d'avui sou nous servidors públics amb "majúscules": Serviu a Catalunya i a la seva gent, al poble català que té dret a la seguretat, dret a la seva dignitat, als valors de la democràcia, de la convivència i el  dret a decidir".
Per la seva part, la directora de l’ISPC, Annabel Marcos, s’ha dirigit també a la nova promoció i els ha dit: “Sigueu un exemple com a professionals tal i com la gent espera de vosaltres”.                       
 
En representació dels alumnes, ha parlat Jordi Oms, que ha destacat que "després d'una espera massa llarga ara agafo el compromís amb il·lusió i ganes. Espero que aquesta promoció sigui l'inici de moltes més”.
 
Un cop superat el curs, els 153 aspirants a bombers/es inicien ara la darrera part del procés selectiu: el període de pràctiques en parcs de Bombers de la Generalitat de Catalunya.
 
A l’acte també han assistit, el secretari general del Departament d’Interior, Cèsar Puig, el director general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments, Juli Gendrau, l’inspector subdirector general Operatiu, Albert Vilanova, i l’inspector  cap de l’Escola de Bombers i Protecció Civil de Catalunya, Josep M. Juncosa, entre d’altres autoritats.
 
 
Curs de Formació Bàsica per a Bombers
El curs, que ha arribat a la seva 20a edició, s’ha impartit a l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC) entre el febrer i el juny d’enguany. Ha constat de 700 hores lectives, tot combinant sessions teòriques a l’aula amb sessions pràctiques en diversos espais. Les ubicacions específiques de formació pràctica eren tant a les instal·lacions de l’ISPC; on hi ha una masia per simular incendis en habitatges, el poliesportiu, un bulevard, etc.; com en altres indrets, com poden ser circuits de conducció i orientació, piscines, terrenys forestals, camps de foc, torres de pràctiques de bombers, centres transformadors d’electricitat i recintes de plaques fotovoltaiques, instal·lacions d’aparells elevadors, etc..
 
El Curs de formació bàsica per a bombers té correspondència amb el Cicle formatiu de grau mig de Tècnic/a en Emergències i Protecció Civil ja que, per primera vegada, en un curs per a Bombers de la Generalitat les 700 hores lectives són part de les unitats formatives del cicle.
 
Durant aquesta formació, l’alumnat també ha fet visites de coneixement a la Sala Central de Control dels Bombers, al Museu dels Bombers de Barcelona i a estacions elèctriques, entre d’altres.
 
El contingut d’aquest curs bàsic de formació pels Bombers aspirants ha versat sobre diversos temes i matèries relacionades amb la tasca dels bombers com el coneixement dels mitjans materials amb què treballen (equips de protecció individual, prevenció de riscos, equips de respiració autònoma, conducció de vehicles d’emergència, hidràulica i coneixement de les autobombes, autoescales, mitjans aeris, etc.). També han estat formats sobre intervenció operativa en: incendis forestals, extinció d’incendis urbans, esdeveniments d’origen natural, tecnològic i antròpic i activitats de salvament i rescat, així com formació en prevenció d’incendis. Així mateix, el Curs de Formació Bàsica ha inclòs temes relacionats amb les situacions d’emergència com l’atenció sanitària, el suport psicològic i la coordinació i unitats d’emergències i d’altres temes com ciències aplicades a l’àmbit professional i formació i orientació laboral.
 
Tots ells, excepte 6, resideixen a Catalunya. La majoria provenen de la comarca del Barcelonès (14) seguit del Baix Llobregat i Segrià (12) i Vallès Occidental (10).
 
La mitjana d’edat dels aspirants és de 31 anys, dins el rang de 23 a 46 anys, i el grup està format per 147 homes i 6 dones.
 
 
Període de pràctiques en parcs de Bombers de la Generalitat
Els aspirants han iniciat, a principis de juliol, la darrera part del procés selectiu de la convocatòria, el període de pràctiques. Aquesta fase consisteix en la realització de 600 hores de pràctiques de servei efectiu en un parc de bombers i altres instal·lacions de la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments. La qualificació d’aquesta fase serà d’apte/a o no apte/a.
 
La distribució dels aspirants per parcs és:
 
 
Regió d’Emergències
 
 
Parc de Bombers
 
Aspirants
R.E Metropolitana Nord
Badalona
10
 
Granollers
8
 
Mataró
10
 
Sabadell
8
 
Terrassa
8
R.E. Metropolitana Sud
Gavà
8
 
L’Hospitalet de Llobregat
Martorell
10
8
 
Vilafranca del Penedès
8
R.E. Centre
Manresa
8
 
Vic
8
R.E. de Lleida
Balaguer
8
 
Lleida
9
R.E. de Girona
Girona
8
R.E. de Tarragona
Vendrell
8
 
Tarragona
10
 
Reus
8
R.E. de les Terres de l’Ebre
Tortosa
8
 
 
Total:
 
153
 
 
Finalitzada la quarta fase, el Tribunal qualificador de la convocatòria publicarà la llista definitiva de persones participants que hagin superat el procés selectiu d’acord amb les places objecte de la convocatòria i que seran proposades per al seu nomenament com a bombers/es de la Generalitat.
 


Cercador

Cercador

Destaquem