Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

Els Bombers de la Generalitat formaran part de la comissió d'Investigació dels incendis de Portugal

 
·         L’inspector, Marc Castellnou, ha estat escollit membre de la Comissió del Parlament portuguès que analitzarà el gran incendi forestal del passat juny
 
·         Marc Castellnou és un dels 12 especialistes independents que integraran la comissió, tots ells de reconegut prestigi professional en l’àmbit de la protecció civil, la prevenció i la gestió dels incendis forestals i l’anàlisi de risc, entre d’altres
 
 
Els Bombers de la Generalitat han estat designats membres de la Comissió Tècnica independent creada per l’Assembleia da República portuguesa, que investigarà els fets relatius a la tragèdia ocasionada pel gran incendi forestal que es va produir el passat mes de juny. En representació dels Bombers, l’encarregat de formar-hi part serà l’inspector Marc Castellnou, cap de l’Àrea Forestal.
 
Castellnou, juntament amb els membres de l’àrea del Grup d’Actuacions Forestals (GRAF) i altres experts internacionals, va assessorar operativament els bombers portuguesos durant el greu incendi del passat mes de juny. Concretament, la seva tasca va consistir a analitzar el perímetre de l’incendi, mitjançant l’ús de les dades proporcionades per satèl·lit, així com avaluar altres paràmetres que influïen en l’evolució del gran incendi forestal i ajudaven en la gestió i el comandament operatiu d’aquest. Durant els dies de l’incendi, va mantenir el contacte, en representació dels Bombers de la Generalitat, amb els companys portuguesos.
 
Comissió Tècnica Independent
La comissió tècnica té com a objectiu analitzar i avaluar els orígens, les característiques i les dinàmiques dels greus incendis forestals que es van produir entre el 17 i el 24 de juny passat. De la mateixa manera, haurà d’emetre unes conclusions i recomanacions pertinents per prevenir situacions futures. La comissió, així mateix, haurà d’analitzar i avaluar totes les entitats, serveis o altres agents que van participar en els incendis que concerneixen l’anàlisi.  
 
La comissió està constituïda per dotze tècnics especialistes de reconegut mèrit, nacional i internacional, amb competències en l’àmbit de protecció civil, prevenció i extinció d’incendis forestals, ciències climàtiques, ordenament forestal, comunicacions i anàlisi del risc. Sis dels seus dotze membres han estat designats pel president de l’Assemblea de la República, a proposta dels grups parlamentaris, i els altres sis, pel Consell de Rectors de les Universitats Portugueses. Els especialistes designats per als rectors escolliran el president de la Comissió.
 
Marc Castellnou, analista d’incendis forestals amb gran prestigi internacional
L’incendi de Portugal no ha estat la primera col·laboració com a analista de Castellnou. En aquesta mateixa línia, ha participat com a analista en altres episodis de grans incendis forestals a França i Grècia. 
 
Així mateix, el passat mes de febrer, el cap de  l’àrea GRAF dels Bombers de la Generalitat va formar part del contingent d’experts que la Comissió Europea va enviar a Xile per tal assessorar operativament en l’estratègia d’extinció dels grans incendis forestals que afectaven el país. Aquest contingent estava format per quatre membres més d’Espanya, França, Portugal i Itàlia, amb l’objectiu de donar suport als comandaments dels equips d’extinció en la planificació i l’estudi del comportament del foc, assessorar sobre l'estratègia a llarg termini, i en la identificació de les àrees d'oportunitat i estratègies d'operacions.
 
Castellnou, per la seva continua dedicació professional i com un dels experts que va participar en les tasques d’extinció dels incendis de Xile, va ser condecorat pel Ministeri de l’Interior amb la medalla al mèrit de Protecció Civil 2017. 
 
Natural de Tivissa, i de 45 anys, Marc Castellnou és enginyer forestal i Màster d’incendis Forestals per la Universitat de Lleida. Va iniciar la seva carrera professional en el món de l’ecologia del foc com a cap de la unitat de focs forestals al Centre Tecnològic Forestal de Catalunya. Internacionalment, també ha treballat a l’European Forest Institute. Actualment, és el cap de la Unitat GRAF dels Bombers de la Generalitat, professor associat de la Universitat de Lleida i el president de la Fundació Pau Costa.
 
 
Cerdanyola del Vallès, 13 de juliol de 2017
20.00 hores


Departament/s

Cercador

Cercador

Destaquem