Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

Cau un 30 % la reincidència dels menors internats en centres de justícia juvenil

Una investigació apunta que l'acompanyament dels joves després de la privació de llibertat és clau per evitar que tornin a delinquir

 
 
Es redueix el nombre de joves que torna a delinquir després d’un internament en un centre de justícia juvenil. Una investigació del Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (CEJFE) revela que la reincidència d’aquests joves ha disminuït prop d’un 30 % des del 2002, any del darrer estudi sobre aquest tema.

Segons la recerca, actualment reincideixen 5 de cada 10 joves internats en centres educatius, mentre que la taxa de reincidència anterior era de 6 de cada 10. Es tracta d’una xifra inferior a la de la resta de l’Estat, on els joves internats que tornen a delinquir arriba a 7 de cada 10, segons diversos estudis.
 
La investigació indica que el seguiment dels joves que surten d’un internament ha estat clau per reduir la comissió de nous delictes. En aquest sentit, la investigació recorda que el 70 % de les reincidències tenen lloc durant el primer any posterior a l’estada en un centre educatiu. És per això que s’assenyala la llibertat vigilada com un element clau per assegurar l’èxit de la reinserció dels menors que han estat en centres educatius de justícia juvenil.
 
 
Tipus de mesura
Joves que acaben un mesura
Taxa de reincidència
Diferència
2002
Llibertat vigilada
52%
100%
811
23,8
-9,8
Prestació comunitària
18%
284
14,8
-10,2
Altres*
17%
266
22,6
+0,9
Internament
13%
203
46,8
-17,7
*Mesures terapèutiques i tasques socioeducatives
** Dades 2010
 
 
 
 
 
Programa de tractament individualitzat
 
Tots els menors internats segueixen un programa de tractament individualitzat que ha estat expressament dissenyat a partir de les seves necessitats individuals. Aquest programa inclou estudis d’educació secundària, formació per aprendre oficis i una intervenció específica adaptada a cadascun dels perfils delictius, com per exemple, desenvolupament d’habilitats i competències socials, educació sexual, esport i tractament contra el consum de drogues i per reconduir els impulsos violents.
 
L’internament en centres educatius, una mesura per als casos extrems
 
L’internament en un centre educatiu del Departament de Justícia és una mesura reservada com a últim recurs. El retrat del menor internat és el d’un noi de 17 anys, que consumeix drogues, que compleix una sentència d’un any d’internament, amb baix rendiment escolar, sense empatia i amb molta impulsivitat. Els menors ingressen en els centres educatius perquè acumulen un gran nombre d’antecedents o perquè han comès els delictes més greus.
 
La major part dels internaments estan relacionats amb robatoris amb violència i intimidació (40 %); lesions (11 %); violència familiar (8 %); delictes contra la llibertat sexual, des de l’abús fins a la violació (5 %); furts (4 %); homicidis i assassinats (3 %).
 
La Generalitat de Catalunya disposa de 7 centres educatius de justícia juvenil per a l’internament de joves infractors. Aquests centres són: Can Llupià (Barcelona), la Unitat Oberta de Montilivi (Girona), El Segre (Lleida), Folch i Torres (Granollers, Vallès Oriental), L’Alzina (Palau-solità i Plegamans, Vallès Occidental), Oriol Badia (Guardiola de Font-rubí, Alt Penedès) i la Unitat Terapèutica del CE Els Til·lers (Mollet del Vallès, Vallès Oriental).
 
La reincidència en medi obert també cau un 30 %
 
La investigació del CEJFE posa de manifest un augment dels casos d’èxit en totes les mesures aplicades pel Departament de Justícia, tant d’internament com de medi obert. Els jutges només resolen l’internament en un de cada deu delictes comesos per un menor. En la resta de casos, el procés de reinserció es fa amb mesures de medi obert, que consisteixen en la llibertat vigilada, l’obligació de realitzar prestacions en benefici de la comunitat i tasques socioeducatives, entre d’altres. En aquest àmbit, la reincidència també s’ha reduït en un 30 %. Segons l’estudi anterior, els reincidents eren 3 de cada 10 joves atesos. En canvi, ara són només 2 de cada 10.
 
“La reincidència en la justícia de menors” és un estudi de l’Àrea d’Investigació i Formació Social i Criminològica del CEJFE. La investigació s’ha desenvolupat amb una mostra de més de 4.700 joves que van deixar el sistema de justícia juvenil a partir de 2010. El seguiment ha tingut lloc durant 5 anys. Els resultats de la recerca es presentaran el pròxim 22 de juny al mateix CEJFE.Departament/s

Cercador

Cercador

Destaquem