Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

El conseller Jordi Jané ha lliurat els premis del concurs "Joves i Mobilitat", que enguany arriba a la seva desena edició

  • Enguany s’hi han presentat prop de 2.000 alumnes, la participació més elevada de totes les convocatòries del premi
 
 
El conseller d’Interior, Jordi Jané, ha presidit l’acte de lliurament dels premis de la desena edició del concurs “Joves i Mobilitat” que convoca el RACC amb la col·laboració del Departament d’Interior, a través del Servei Català de Trànsit (SCT). A l’acte d’entrega dels guardons també ha participat la directora de l’SCT, Eugenia Doménech.
 
Jané ha agraït la iniciativa del concurs del RACC, que enguany celebra el 10 aniversari, perquè motiva els joves a practicar una mobilitat segura.
 
Durant l’acte, el conseller ha destacat que les víctimes mortals en accidents de trànsit a dia d'avui s'han reduït un 35% en relació a l'any passat, tot i així en el cas dels motoristes "no anem bé", ha dit. “L'any passat van morir 9 motoristes, i aquest any s’han doblat les víctimes mortals”.
 
En aquest sentit, el titular d’Interior, apel·lant a la prudència i a la responsabilitat, ha fet una recomanació als joves: “Quan pugeu a una moto penseu ‘me la jugo’”.
 
Per la seva banda, el president del RACC, Josep Mateu, ha destacat que “la mobilitat evoluciona al mateix ritme que la tecnologia”, i ha afegit. “La mobilitat a partir d’ara serà més neta, més àgil, més flexible, més intel·ligent, i sobretot més segura”.
 
L’acte d’entrega dels premis, que ha tingut lloc a la seu del RACC, també ha comptat amb la presència de la cap de servei d’Ordenació Curricular de l’Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat del Departament d’Ensenyament,  Conxita Mayós.
 
 
Coincidint amb la celebració d’una dècada dels premis, s’ha modificat el seu nom: de Joves i Conducció ha passat a anomenar-se Joves i Mobilitat. Aquesta nova denominació suposa un canvi en la temàtica dels guardons, que ara s’associen més a l’àmbit de la sostenibilitat i mobilitat i no només al de la conducció en general. Tanmateix, també s’han introduït canvis en els formats de les modalitats dels treballs. En concret, les categories actuals premiades són tres: articles d’opinió, anuncis gràfics i vídeo relats.  
 
El concurs Joves i Mobilitat és un projecte educatiu que va néixer el 2008 per ajudar els estudiants d’entre 13 i 18 anys de Catalunya a reflexionar sobre la responsabilitat i els riscos que implica la conducció d’un vehicle. La profunda transformació de la societat en aquesta dècada i les implicacions que se’n deriven en termes de seguretat viària, necessitats quotidianes de desplaçaments i protecció de l’entorn han fet evolucionar el concurs cap a una visió molt més completa i transversal del que significa avui la mobilitat.
 
Per això l’espai de reflexió que s’ha proposat als alumnes i als centres escolars en aquesta desena edició s’ha estès a la consideració dels usuaris com a vianants, ciclistes i viatgers de transport públic i als reptes de la nova mobilitat cada cop més connectada, multimodal i sostenible.
 
L’objectiu del concurs d’enguany ha estat incentivar entre els alumnes propostes creatives que, amb formats i llenguatges entenedors per a un públic jove, fomentin actituds cíviques i responsables en la mobilitat, tant des del punt de vista de la protecció dels ciutadans com de la cura del medi ambient.
 
Per al desenvolupament del concurs, el RACC i el SCT han ofert informació i eines didàctiques que han ajudat el professorat a engrescar els alumnes i a treballar conjuntament a classe els temes suggerits. La participació en el certamen, que es podia fer a títol individual o en grups de dos o tres alumnes, ha reunit aquest any 1.042 treballs de 769 equips, tutoritzats per 94 professors de 60 centres d’ESO, batxillerat i cicles formatius de grau mitjà de tot Catalunya.
 
La llista completa de propostes presentades es pot consultar a www.jovesimobilitat.cat
 
 
Quasi 2.000 participants
 
Enguany han participat un total de 60 centres educatius d’arreu de Catalunya i 1.997 alumnes, la participació més alta de tota la història del certament. Pel que fa al nombre de treballs presentats, han estat en total 1.042 amb aquesta distribució:
 
 
 
 
Distribució dels treballs presentats
 
Articles d’opinió
377
Anuncis gràfics
464
Vídeo relats
201
Total
1.042
 
 
Aquest concurs, que convoca el RACC des de fa deu anys amb la col·laboració del Servei Català de Trànsit, s’adreça a joves de 14 a 18 anys alumnes de secundària i batxillerat. El certamen va néixer el curs 2007-2008 amb l’objectiu que els estudiants reflexionin sobre la sinistralitat viària i els riscos al volant per tal de millorar la seguretat en la mobilitat d’aquest sector de la població.
 
 
Els premiats
 
Els guanyadors d’aquesta edició han estat:
 
 
Anuncis gràfics
 
·       No deixis que la contaminació ens mengi, del Grup OX Films, format per Damià Àlvarez, Gerard Preseguer i Miquel Grandio, del Cicle Formatiu de Grau Mitjà B, del CP Villar de Barcelona
 
 
Articles d’opinió
 
·       Coches eléctricos, el futuro ya está aquí, del Grup Attention, format per Helena Cuadrado i Marina Tovar, de 3ESO C, de IES Numància de Sta Coloma de Gramenet.
 
 
 
Vídeo relats
 
·       Què és un món sense decisions?, del grup Les Tres al Volant, format per l’Emma González, Lucía Magro i María Bertran, de 3ESO C, Col·legi Maristes Valldemia de Mataró
 
 
 
 
Professora GUANYADORA
 
·       Rosa Expósito RIBAU de l’IES Joan Mercader, d’Igualada
 
 
Classe GUANYADORA
 
·       Classe 4 ESO C, del centre educatiu IES Mercader (Igualada)
 
 
 
Aquesta activitat  respon al compliment dels objectius fixats en el Pla Estratègic de Seguretat Viària 2014-2020, en els quals es prioritza facilitar l’aprenentatge de la mobilitat segura al llarg del cicle vital a través d’accions de comunicació sobre els factors de risc de l’accidentalitat. L’objectiu és contribuir a complir l’objectiu de la Unió Europea de reducció de les víctimes mortals en un 50% l’any 2020 respecte de l’any 2010.
 
 
 
 Departament/s

Cercador

Cercador

Destaquem