Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

Comín: "El nou Hospital Sant Joan de Déu de Lleida suposa un pas molt important en quantitat i qualitat en el procés de transformació de la xarxa de salut mental"

L'equipament respon al nou model comunitari, tant pel seu disseny d'espais com per la ubicació en el territori que apropa els pacients a les famílies

  • El centre acull les unitats hospitalàries de salut mental (Subaguts, Alta Dependència Psiquiàtrica i Programa UAPE), fins ara ubicades al Centre Assistencial Sant Joan de Déu d'Almacelles

El conseller de Salut, Antoni Comín, ha inaugurat avui el nou Hospital Sant Joan de Déu de Lleida, en un acte acompanyat de l'alcalde de la ciutat, Àngel Ros, i del primer conseller de l'Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu, Província d'Aragó-Sant Rafael, germà Eduard Ribes, entre altres autoritats. “Avui és un dia històric per a la salut de Lleida i Catalunya perquè aquest nou equipament suposa un pas molt important en la quantitat i qualitat en el procés de transformació de la xarxa de salut mental del nostre país que té lloc aquest 2017”, ha subratllat el conseller.
 
En aquest sentit, ha recordat que aquest any s’ha fet una dotació addicional de 70 M€ per a la salut mental a Catalunya, tractant-se de l’increment pressupostari més gran de la història en aquest àmbit. En la Regió Sanitària (RS) de Lleida, aquest increment suposa més de 5 milions d’euros, dels quals la meitat es destinen a Sant Joan de Déu Terres de Lleida i, l’altra meitat, a Gestió de Serveis Sanitaris (Hospital Universitari Santa Maria de Lleida). “Aquest increment ha de servir per millorar la qualitat de l’atenció per garantir la dignitat dels pacients i fer un model més comunitari”, ha reblat Comín.
 
El conseller ha explicat que el nou centre “permet posar aquells llits que faltaven a la Regió Sanitària de Lleida. Però a més, d’acord amb el nou model comunitari, aquestes places estan pensades en una lògica més comunitària, tant pel seu disseny d’espais com per la ubicació en el territori que apropa els pacients a les famílies perquè el procés de curació dels pacients es faci en el seu entorn social habitual”.
 
El nou equipament
L'Hospital Sant Joan de Déu de Lleida acull les unitats hospitalàries de salut mental (Subaguts, Alta Dependència Psiquiàtrica i Programa UAPE), fins ara ubicades al Centre Assistencial Sant Joan de Déu d'Almacelles. El passat 3 d'abril ja va iniciar-se l'activitat a l'Hospital amb el trasllat del Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil (CSMIJ) i de l'Hospital de Dia de Salut Mental Infantojuvenil (HDSMIJ).
 
En les properes setmanes, s’incrementaran els llits de salut mental de subaguts i d’alta dependència psiquiàtrica d’adults així com les places d’hospitalització de dia infantojuvenil.  La posada en funcionament del nou servei especialitzat de salut mental per a persones amb discapacitat intel·lectual (SEMS-DI) també està prevista properament.
 
L'Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu aborda l'assistència a la salut mental infantojuvenil i d'adults des d’una perspectiva integradora, tant des del punt de vista sanitari com de serveis socials i amb la visió de continuïtat dels processos assistencials, sempre en un marc de col·laboració amb els serveis sanitaris i amb els agents socials de les terres de Lleida.
 
El nou Hospital Sant Joan de Déu de Lleida (situat a l'avinguda Canadiense, 28) és un edifici de tipologia aïllada que consta de planta soterrània, planta baixa i tres plantes. A la planta baixa hi ha els serveis ambulatoris del CSMIJ i l'Hospital de Dia de Salut Mental Infantojuvenil, el SESM-DI i una àrea docent. A la planta primera hi ha dues unitats d’hospitalització; a la planta segona, dues unitats d’alta dependència psiquiàtrica i una altra àrea central de rehabilitació; i a la planta tercera hi haurà dues unitats, una de les quals s’obrirà durant l’estiu i l’altra que, inicialment, romandrà tancada.
 
La superfície construïda total és de 12.019,50 m2; la del solar és de 8.103,00 m2, la superfície ocupada per l'edificació és de 3.707,60 m2 i la superfície d’espais lliures vinculats a l’edifici és de 4.395,40 m2.
 
Cartera de serveis
  • L'àrea infantojuvenil. Consta d’un Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil (CSMIJ) que ofereix atenció ambulatòria a la Regió Sanitària de Lleida i un Hospital de Dia (HDSMIJ) de 30 places per a tota la demarcació.
  • Hospitalització d’adults. L’assistència hospitalària és de mitja o de llarga estada i comprèn una capacitat màxima de 130 llits que s’aniran obrint de manera progressiva. Inicialment, es van traslladar els 70 llits de les unitats de Salut Mental del Centre Assistencial d'Almacelles: la unitat de Subaguts de 20 places, la unitat d'alta dependència psiquiàtrica (ADP) de 40 places, i la unitat d'atenció psiquiàtrica especialitzada (UAPE) de 10 places; totes elles dedicades a la rehabilitació psicosocial intensiva de les persones amb Trastorn Mental Greu. Durant el mes de maig i juny es completa l’obertura de la segona unitat de subaguts de 20 places. La tercera unitat d’ADP de 20 llits té previst l’inici durant l’estiu.
  • Servei Especialitzat en Atenció a la Salut Mental de persones amb Discapacitat Intel·lectual (SESM-DI). Aquest equip de professionals prestarà assistència ambulatòria a persones amb discapacitat intel·lectual que pateixen trastorn mental, o de conducta, greu, independentment de la seva edat.
Patronat de l’IRBLleida
D’altra banda, està previst que el conseller Comín acabi la jornada participant en la reunió del Patronat de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida). Visitarà també la nova Unitat d’Assaigs del centre de recerca acompanya de la directora, Elvira Fernández, i la resta de membres del Patronat.Cercador

Cercador

Destaquem