Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

El conseller Jané ha presidit la Comissió de Protecció Civil que ha informat favorablement el Pla d'Emergències per ventades

  • S’han homologat 46 plans locals de protecció civil i s’ha fet l’actualització de 6 plans existents
 
El conseller d’Interior, Jordi Jané, ha presidit avui la Comissió Plenària de Protecció Civil de Catalunya en què s’ha informat favorablement un nou pla especial d’emergències per risc de vent a Catalunya, el VENTCAT, que posteriorment aprovarà el Govern. També s’han homologat 46 plans locals de protecció civil i s’han actualitzat 6 plans existents. A més, avui s’han homologat 81 Plans d’Autoprotecció (PAU) d’instal·lacions municipals, esdeveniments i instal·lacions d’empreses privades.
 
El titular d’Interior ha destacat la importància de l’activació del Pla VENCAT “ era molt necessari un pla específic en aquest sentit, ens permetrà acotar   els avisos i les pre alertes a cada territori en funció de la seva vulnerabilitat. D’aquesta manera podrem donar  una millor resposta a les necessitats de cada zona”.
 
Jané també ha volgut recordar les tràgiques morts que hi ha hagut a Catalunya els últims anys “ tots recordem la tragèdia de Sant Boi l’any 2009 en que 4 nens van perdre la vida en caure l’estructura d’un poliesportiu a causa del vent, això demostra el necessari que era aquest Pla”. El conseller ha explicat que , malgrat que ara ja hi havia mesures per les ventades incloses en el Pla PROCICAT , ara el nou Pla permetrà fer una predicció més acurada tenint en compte la vulnerabilitat de cada territori.
 
 
Pla especial d’emergències per risc de vent a Catalunya VENTCAT
 
El pla VENTCAT es podrà activar en diverses fases (Prealerta, Alerta i Emergència), en funció bàsicament de tres paràmetres: la predicció meteorològica (segons el valor de perillositat assignat a cada comarca), l’avís d’observació meteorològica i/o per danys produïts pel vent.
 
El pla s’ha creat degut a què sovint es produeixen episodis de vent en zones del territori on no és freqüent i que poden provocar un gran número d’incidències degut a l’alta densitat de població. Sovint els danys són materials i al medi ambient, però malauradament també hi pot haver ferits i víctimes mortals.
 
Alguns dels exemples més recents els tenim en les ventades del 24 de gener de 2009 en què es van produir 8 víctimes mortals; i les del 9 de desembre de 2014 amb 3 víctimes mortals. Es tracta del primer pla d’aquest tipus a l’Estat.
 
Des de l’any 2009 existia un protocol d’actuació específic per a episodis de fortes ventades dins del pla territorial de protecció civil de Catalunya (PROCICAT). Ara, s’ha pogut estudiar un període prou llarg de temps (8 anys), per tal d’establir la freqüència de superació de certs llindars de velocitat de ratxes de vent potencialment perilloses. Aquestes dades han estat generades per les estacions meteorològiques automàtiques (EMA) del  Servei Meteorològic de Catalunya (SMC).
 
Així, s’ha creat una base de dades i s’ha pogut realitzar un anàlisis de la perillositat. A banda, i a partir de l’anàlisi històric de la vulnerabilitat, s’han recollit les quantioses afectacions permetent la seva classificació; i finalment, per tal d’establir el risc municipal i la obligatorietat a fer el Pla d’Actuació Municipal (PAM), s’ha assignat a cada municipi un valor representatiu de perillositat i de vulnerabilitat.
 
L’anàlisi de risc ha permès, a més, establir l’operativa i els procediments d’actuació; l’estructura organitzativa del pla; la seva articulació amb les administracions locals i els procediments d’informació a la població.
 
Aquest pla especial s’ha elaborat des de la Direcció General de Protecció Civil i s’ha consensuat dins el grup de treball format per diferents organismes experts, tant en perillositat, com el Servei Meteorològic de Catalunya, com en els experts en danys i vulnerabilitat: Direcció de Qualitat de l'edificació i rehabilitació de l'habitatge, Departament de Construccions Arquitectòniques, Direcció general de forest, Direcció general de centres públics, així com diversos col·legis de professionals de l’àmbit de la construcció, edificació i el medi natural.
 
Els aspectes operatius han estat revisats pel Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM), Mossos d’Esquadra, Bombers de la Generalitat, el Servei Català de Trànsit i el Cos d'Agents Rurals.
 
Sobre l’afectació a serveis bàsics, els components del grup han estat representants d’ADIF, Red Eléctrica de España, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, Aeroports de Catalunya, Endesa Catalunya, l’Oficina de coordinació de la Xarxa Rescat i la Direcció General de transports i mobilitat.
 
Finalment, els municipis han estat representats tant per la Federació de Municipis de Catalunya com per l’Associació Catalana de Municipis.
 
 
PLANS LOCALS DE PROTECCIÓ CIVIL
 
Pel que fa als plans locals, la Comissió d’avui ha aprovat l’homologació i actualització de 52 plans locals que, per territori, es distribueixen així:
 
Alt Pirineu i Aran: 2 homologacions
Barcelona: 7 homologacions i 2 actualitzacions
Catalunya Central: 2 homologacions i 1 actualització
Girona: 15 homologacions i 1 actualització
Lleida: 17 homologacions
Tarragona: 3 homologacions i 2 actualitzacions
 
 
DETALL DELS PLANS LOCALS:
 
L’homologació i actualització dels 52 plans locals per municipis ha estat:
 
Demarcació de l’Alt Pirineu i Aran (2 homologacions): Esterri d’Àneu (1 que inclou allaus, pla bàsic, incendis, inundacions, nevades i sismes) i Naut Aran (1 que inclou allaus, pla bàsic, incendis, inundacions, nevades, sismes i altres riscos específics).
 
Demarcació de Barcelona (7 homologacions i 2 actualitzacions): Els municipis que han homologat plans nous han estat Mataró (1 que inclou pla bàsic, incendis, contaminació accidental de les aigües marines, inundacions, nevades, químic, transport de mercaderies perilloses i sismes); Molins de Rei (1 que inclou pla bàsic, incendis, inundacions, transport de mercaderies perilloses, nevades i radiològic); Mollet del Vallès (1 que inclou pla bàsic, inundacions, nevades, radiològic, químic, transport de mercaderies perilloses, sismes i transport de viatgers per ferrocarril); Montmeló (1 que inclou pla bàsic, inundacions, nevades, radiològic, químic, transport de mercaderies perilloses i sismes); i 3 plans a Viladecans (1 revisió del Pla Bàsic d’Emergències Municipals, Pla d’Actuació Municipal per inundacions i 1 per nevades).
 
Catalunya Central (2 homologacions i 1 actualització): Els municipis que han homologat plans nous han estat Manresa (1 de transport de mercaderies perilloses) i Sant Martí de Sesgueioles (1 que inclou el pla bàsic, inundacions, nevades i químic).
 
Girona (15 homologacions i 1 actualització): Els municipis que han homologat plans nous han estat Calonge (1 que inclou el pla bàsic, incendis, inundacions, nevades, sismes i contaminació accidental de les aigües marines); Corçà (1 que inclou els riscos per incendis, inundacions, nevades, sismes i químic); Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura (1 que inclou els riscos per incendis, inundacions, nevades i sismes); Fontanilles (1 que inclou els riscos per inundacions nevades i sismes); Girona (1 que inclou el pla bàsic, incendis, inundacions, nevades, sismes, aeronàutic, radiològic, químic i transport de mercaderies perilloses); Massanes (1 que inclou incendis, inundacions, nevades, químic, sismes i transport de mercaderies perilloses); La Pera (1 que inclou incendis, inundacions, nevades i sismes); Ridaura (1 que inclou incendis, inundacions, nevades i sismes); Sant Hilari Sacalm (1 que inclou incendis, nevades i sismes); Sant Jaume de Llierca (1 que inclou incendis, inundacions, nevades, sismes i transport de mercaderies perilloses); Santa Cristina d’Aro (1 que inclou el pla bàsic, contaminació accidental de les aigües marines, incendis, inundacions, nevades, sismes i transport de mercaderies perilloses); La Tallada d’Empordà (1 que inclou incendis,  inundacions, nevades i sismes); La Vall de Bianya (1 que inclou incendis, inundacions, nevades i sismes); Verges (1 que inclou inundacions, nevades i sismes), i Vilopriu (1 que inclou incendis, inundacions, nevades, sismes i transport de mercaderies perilloses).
 
Lleida (17 homologacions): Els municipis que han homologat plans nous han estat Alfés (1 que inclou els riscos de transport de mercaderies perilloses); Almenar (1 que inclou el risc aeronàutic); Alòs de Balaguer (1 que inclou els riscos per incendis, inundacions i nevades); Les Avellanes i Santa Linya (1 que inclou el risc bàsic, incendis, nevades, sismes i transport de viatgers en ferrocarril); Foradada (1 que inclou els riscos per incendis, inundacions, nevades i sismes); Guissona (1 que inclou els riscos per nevades, radiològic, sismes, inundacions i altres riscos específics); Nalec (1 que inclou el risc bàsic, per incendis, nevades i altres riscos específics); Llardecans (1 que inclou el risc bàsic, per incendis i altres riscos específics); Os de Balaguer (1 que inclou els riscos per incendis, inundacions, nevades i sismes); La Portella (1 que inclou els riscos per incendis, inundacions, nevades i sismes); Preixens (1 que inclou el risc bàsic, per nevades, sismes, inundacions i altres riscos específics); ribera d’Ondara (1 que inclou els riscos per incendis, nevades, risc químic, sismes, transport per ferrocarril i altres riscos específics); Sant Ramon (1 que inclou els riscos per inundacions, nevades, sismes i altres riscos específics); Torrebesses (1 que inclou els riscos per incendis); Vallbona de les Monges (1 que inclou el risc bàsic i els riscos per incendis, inundacions, nevades i altres riscos específics); Vallfogona de Balaguer (1 que inclou el risc bàsic i els riscos per nevades, sismes, inundacions i altres riscos específics), i Vilanova de Meià (1 DUPROCIM que inclou el risc bàsic i riscos per incendis, nevades, sismes, inundacions i altres riscos específics).
 
Tarragona (3 homologacions i 2 actualitzacions): Els municipis que han homologat plans nous han estat l’Arboç (1 Carretillada, Cercavila i Castell de Focs i 1 Concerts i Espectacles a l’Aire Lliure) i Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant (1 revisió del Pla per Contaminació Accidental d’Aigües Marines).
 
DETALL DE LES 6 ACTUALITZACIONS DELS PLANS LOCALS
 
Barcelona: 2 actualitzacions a Sant Cugat del Vallès (Correfocs i Festa Major).
 
Catalunya Central: 1 actualització a Centelles (Festa del Pi).
 
Girona: 1 actualització a Riudellots de la Selva (Pla Multirisc que inclou Aerocat, Inuncat, Neucat, Sismicat, Radcat i Transcat).
 
Tarragona: 2 actualitzacions a Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant (1 Pla Bàsic d’Emergència Municipal i 1 Pla Multirisc que inclou Inuncat, Infocat, Neucat, Transcat, Radcat i Plaseqcat).
 
A més, avui s’han presentat 81 Plans d’Autoprotecció (PAU) d’instal·lacions municipals, residències, esdeveniments i empreses privades. Per demarcacions, els PAU homologats són: 41 a Barcelona; 15 a Tarragona; 13 a Girona; quatre a la Catalunya Central; quatre a Terres de l’Ebre; un a l’Alt Pirineu i tres a Lleida.
 
Entre els PAU que s’han homologat avui destaquen el del recinte de Can ZAM de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet; el del Carnestoltes de Sitges; de la Cursa del Corte Inglés; de l’Hospital Universitari de la Vall d’Hebron i del cremallera de Montserrat.
 
 
A la reunió d’avui també han assistit el secretari general d’Interior, Cèsar Puig; el director general de Protecció Civil de la Generalitat, Joan Delort; el director general de Prevenció Extinció d’Incendis i Salvaments, Juli Gendrau; el director general del CAT112, Federic Adan; la directora de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya, Annabel Marcos; el director del Servei Meteorològic de Catalunya, Oriol Puig; el director general de Centres Públics del departament d’Ensenyament, Lluis Baulenas; el director de general d’Infraestructures de mobilitat terrestre, Xavier Flores; el director de l’Institut de Medicina Legal de Catalunya, Jordi Medallo; el director de l’oficina de Coordinació de la Xarxa Rescat, Xavier Rius, a més dels directors territorials del departament d’Interior; representants de la Direcció General de Qualitat Ambiental; del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM); del Servei Català de la Salut; l’Associació Catalana de Municipis; el departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació; l’Agència Catalana de l’Aigua; l’Ajuntament de Barcelona; l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya; i la subdelegació del Govern a Barcelona, entre altres.


Cercador

Cercador

Destaquem