Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

Salut Pública ressalta que detectar a temps la celiaquia pot evitar problemes

  • El Departament de Salut se suma a la campanya de l’Associació Celíacs de Catalunya “Les traces compten”, coincidint el 16 de maig amb el Dia Internacional de la Celiaquia

L’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) recorda la importància de detectar a temps la celiaquia per evitar problemes per a la salut. La subdirectora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, ha explicat en roda de premsa que “el diagnòstic precoç de la celiaquia, -una patologia crònica que es presenta en individus genèticament predisposats-, és molt beneficiós no solament perquè millora la salut de les persones afectades sinó també per evitar-ne les complicacions associades”. Cabezas ha subratllat la importància de “corregir les xifres d'infradiagnòstic i visibilitzar la celiaquia” i ha ressaltat la importància de “no començar una dieta sense gluten si no hi ha un diagnòstic previ d’un professional”.
 
Coincidint el pròxim 16 de maig amb el Dia Internacional de la Celiaquia, el Departament de Salut se suma a la campanya que engega l’Associació Celíacs de Catalunya “Les traces compten” que posa l’accent en una dieta lliure de gluten pels celíacs i sense manipulació creuada.
 
En aquest sentit, la presidenta de l’Associació Celíacs de Catalunya, Olga Cuesta, ha destacat que “l’únic tractament pels celíacs és una estricta dieta sense gluten, lliure de traces” i ha indicat que “els celíacs han de consumir només productes en què l’etiquetatge indiqui “sense gluten”.
 
Per la seva part, la presidenta del Col·legi de Dietistes i Nutricionistes de Catalunya (CODINUCAT), Nancy Babio, ha ressaltat que pels que no tenen celiaquia seguir una dieta sense gluten és un “consell imprudent i del tot innecessari” ja que “el gluten només és perjudicial per a les persones celiaques”.

La celiaquia
La celiaquia es presenta per predisposició genètica i suposa una intolerància permanent al gluten del blat, el sègol, l'ordi, la civada, l'espelta, el kamut i el triticale. S’estima que aquesta patologia afecta globalment 1 de cada 266 persones. Les dades obtingudes en un estudi epidemiològic elaborat a Catalunya mostren que la prevalença de celiaquia és d’1 de cada 204 persones, cinc vegades més freqüent en infants que en adults i amb una proporció doble de dones afectades que homes.
 
La millor estratègia per augmentar la detecció de la malaltia és la cerca activa de casos en pacients amb símptomes, signes i/o grups de risc de celiaquia. En aquest sentit, és fonamental la tasca que poden dur a terme els professionals sanitaris des de l’atenció primària.
 
Per aquest motiu, el Departament de Salut va elaborar un Document de consens sobre el diagnòstic i seguiment  de la malaltia celíaca a Catalunya (versió extensa i versió abreujada) en col·laboració amb la Societat Catalana de Pediatria, la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària i la Societat Catalana de Digestologia, impulsat per l’Associació Celíacs de Catalunya i coordinat des de l'ASPCAT. Aquest document informa els professionals sanitaris sobre les manifestacions clíniques de la celiaquia, els grups de risc, l'algorisme de diagnosi i sobre les proves a realitzar des de l'atenció primària en cas de sospita i la derivació, si escau, al gastroenteròleg pediàtric o d'adults per tal que confirmi la diagnosi.
 
Acció de sensibilització amb la Xarxa d’Universitats Saludables
També s’han realitzat accions de sensibilització a la població i als sectors implicats. Entre les accions per sensibilitzar el sector de la restauració col·lectiva, s’ha fet una proposta per incorporar una oferta de restauració lliure de gluten a la Xarxa Catalana d’Universitats Saludables. Concretament, en el marc de la Xarxa d’Universitats Saludables una de les accions proposades és la disponibilitat de menús/àpats sense gluten a l’entorn de la restauració universitària, així com la conscienciació i formació dels professionals que integren les empreses de restauració sobre la importància de l’alimentació sense gluten i la seguretat en el servei de productes sense gluten per a les persones amb celiaquia. 
 
Altres activitats de sensibilització I conscienciació
Per tal de promoure reunions de treball, jornades i congressos més saludables es va elaborar el document de recomanacions “Menjar sa i moure’s en reunions de treball, jornades i congressos en col·laboració amb la Secretaria general de l’Esport i amb el suport d’entitats d’afectats com l’Associació Celíacs de Catalunya i Immunitas Vera. Per tal de poder preveure opcions sense gluten per a persones amb celiaquia i propostes adaptades a intoleràncies i al·lèrgies alimentàries, es proposa incloure un apartat de requeriments alimentaris especials als formularis d’inscripció. Aquest document ha estat difós abastament a institucions, departaments, entitats, col·legis professionals i societats científiques que sovint organitzen aquests tipus d’activitats.
 
Adreçades als sectors d’hoteleria i de restauració perquè incorporin a la carta menús sense gluten, l’ASPCAT, en el marc del Pla per a la Promoció de la Salut mitjançant l’alimentació i l’activitat física saludables (PAAS), concretament en el projecte AMED que promou la identificació i acreditació d’establiments promotors d’alimentació mediterrània, s’ha fet difusió, a través del butlletí AMED News, del distintiu acreditatiu d’establiment que ofereix plats aptes per a persones amb celiaquia. Així mateix s’ha enviat informació sobre la Guia per a la Restauració sense gluten elaborada per la Fundació ALICIA. També es duen a terme tallers a la Fundació ALICIA sobre Al·lèrgies i intoleràncies alimentàries adreçat als restauradors acreditats AMED, amb el suport de l’APSCAT.
 
Per tal de conscienciar els professionals que gestionen els menjadors escolars sobre la importància de la dieta sense gluten per a les persones amb celiaquia, el programa de revisió de Menús Escolars PREME de l’ASPCAT inclou en L’alimentació saludable a l’etapa escolar  què cal tenir en compte en la planificació de menús sense gluten i proposa una programació a modus d’exemple.
 
Finalment amb l’objectiu d’incrementar la conscienciació social, donar suport i ajudar a l’Associació en la tasca de sensibilització i educació per a la salut que duen a terme, el web del Departament de Salut, de l’ASPCAT i de l‘Agència Catalana de Seguretat Alimentària (ACSA) inclou informació sobre la celiaquia, que s’actualitza periòdicament amb materials i informacions d’interès. 


Cercador

Cercador

Destaquem