Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

Els Mossos d'Esquadra i la FAFAC han presentat unes polseres amb codi QR per a identificar malalts d'Alzheimer que es perdin

Aquesta acció forma part d'una campanya conjunta en què també s'inclou un nou tríptic amb consells de seguretat dirigit als familiars i cuidadors

· El director general de la Policia, Albert Batlle, ha destacat el compromís dels Mossos d’Esquadra amb la tasca de proximitat
 
· El major del Cos, Josep Lluís Trapero, ha dit que és un orgull col·laborar amb col·lectius vulnerables i que aquests projectes són l’ADN dels Mossos
 

Els Mossos d’Esquadra i la Federació d’Associacions de Familiars de Malalts d’Alzheimer de Catalunya (FAFAC) han presentat aquest matí la campanya “Garantint la seguretat de les persones amb Alzheimer” en un acte celebrat a la Casa del Mar que ha comptat amb la presència del director general de la Policia, Albert Batlle, el major dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, el cap de l’Àrea Tècnica i de Proximitat de Seguretat Ciutadana, l’inspector Albert Oliva, i la presidenta de la FAFAC, Immaculada Fernàndez.
 
Aquesta campanya de proximitat i sensibilització dissenyada conjuntament consisteix en la realització de diverses accions i eines per millorar la seguretat de les persones amb Alzheimer i els seus familiars. Precisament, el director general de la Policia, Albert Batlle, ha volgut destacar el compromís dels Mossos d’Esquadra amb la tasca de proximitat.
 
En una taula rodona en què ha participat la presidenta de la FAFAC, Immaculada Fernández, i el major dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero s’ha tractat com garantir la seguretat de les persones. “Hem de prevenir per protegir les persones amb Alzheimer però sense invalidar-les”, ha apuntat Fernández. En aquest sentit, el major ha ressaltat que “és un orgull col·laborar amb col·lectius vulnerables, amb la gent gran, i centrarem tots els esforços possibles en ajudar-los. Aquests projectes són l’ADN del cos de Mossos d’Esquadra, treballar per la ciutadania i la proximitat”.
 
El cap de l’Àrea Tècnica i de Proximitat de Seguretat Ciutadana dels Mossos d’Esquadra, l’inspector Albert Oliva, ha manifestat que “aquesta campanya no serà la última que farem, és un punt i seguit amb els col·lectius vulnerables”.
 
Una de les accions d’aquesta campanya ha estat la presentació d’una polsera identificativa amb codi QR que porta el logotip dels Mossos d’Esquadra. Serveix perquè si una persona amb Alzheimer es perd o es desorienta, la polsera facilita al ciutadà o al policia que la trobi les dades bàsiques de contacte del cuidador (nom i telèfon) a més de contenir informació d’interès del malalt. La FAFAC ha fet una previsió de 2.000 polseres i s’encarregarà de la seva venda i distribució a les seves AFA.
 
Noves iniciatives de la campanya
 
Dins d’aquestes noves accions, també s’inclou la distribució d’un nou tríptic “Què fer quan una persona amb Alzheimer es perd?” per part dels grups de proximitat amb consells de seguretat dirigits als familiars i cuidadors sobre com actuar quan es perd o desapareix una persona amb Alzheimer. La FAFAC farà 10.000 exemplars i els grups de proximitat faran difusió d’uns 3.000 exemplars a través dels casals, centres cívics i entitats de persones grans dels seus municipis.
 
També es farà difusió interna als brífings i a la Intranet corporativa de la “Guia per a l’assistència a persones amb demència”, en què es recullen els consells bàsics d’actuació adreçats als agents dels Mossos d’Esquadra per millorar la seva assistència a les persones amb Alzheimer. A més, els serveis de relacions amb la comunitat faran presentacions sobre estafes i maltractament a les 21 associacions de familiars d’Alzheimer que estan repartides pel territori.
 
Mossos d'Esquadra i FAFAC, una relació estreta
 
Els Mossos d’Esquadra col·laboren des de l’any 2008 amb la Federació d’Associacions de Familiars de Malalts d’Alzheimer de Catalunya, que engloba 21 associacions de familiars d’Alzheimer que hi ha al territori català, oferint consells preventius per evitar les situacions de vulnerabilitat d’aquestes persones i garantir la seva seguretat. A més, des de l’any 2015 s’està realitzant el calendari solidari del cos amb la FAFAC (ja s’han realitzat tres edicions) i aquest any ja s’està elaborant el calendari per a l’any 2018.
 
Com facilitar la feina a la policia
 
Podeu ajudar a localitzar el vostre familiar anotant les vostres dades de contacte, juntament amb el nom de la persona amb Alzheimer en:
- una polsera identificativa (FAFAC- PG-ME)
- un penjoll
- etiquetes a les peces de roba
 
Si la persona desapareix no cal esperar 24 hores, truqueu immediatament al 112 o  adreceu-vos a qualsevol comissaria del cos de Mossos d'Esquadra (obertes les 24 hores del dia, els 365 dies de l'any). Heu de portar el vostre document d’identificació personal (DNI, passaport, NIE o permís de conduir).
 
Si la persona apareix adreceu-vos a qualsevol comissaria dels Mossos d’Esquadra a retirar la denúncia. Si s’ha fet difusió del cas, retireu les fotografies
i els rètols que s’hagin penjat. Feu-ho també a les xarxes socials.
donar, millor:
Convé aportar el màxim de dades de la persona desapareguda:
-       Fotografia recent
-       Lloc i hora en què la persona ha desaparegut
-       Roba que duia en el moment de desaparèixer
-       Descripció detallada amb totes les característiques físiques i trets diferencials
-       Si portava diners, targetes o telèfon mòbil
-       Llocs on li agrada anar, si ha desaparegut amb anterioritat i on s’ha localitzat
-       Informació rellevant de la desaparició i sobre la persona desapareguda: tipus de diagnòstic (Alzheimer o altres demències), grau d’autonomia, etc.
 
 
 
Àrea de Comunicació
Barcelona, 5 de maig de 2017


Cercador

Cercador

Destaquem