Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

Tanca el Centre Obert 1 de Barcelona, ubicat a l'edifici de la Model

Els interns en tercer grau es traslladen provisionalment a Trinitat Vella


 
El Govern ha compromès 32 milions d’euros i ha iniciat la licitació del projecte de noves instal·lacions per a persones en règim obert a la Zona Franca

 
Avui ha tancat el primer dels dos centres penitenciaris que conviuen a l’edifici popularment conegut com la Model. Es tracta del Centre Obert 1, ocupat per persones que han obtingut el tercer grau i que, per tant, han començat una fase progressiva de retorn a la vida en llibertat. Són reclusos que dormen a la presó, però que treballen a fora del Centre penitenciari i que fan els àpats a casa seva.
 
Aquesta nit hi han dormit per última vegada els únics 10 interns que encara n’ocupaven les lliteres. Al Centre Obert de la Model pernoctaven prop de 70 persones. Totes elles s’han anat reubicant progressivament al Centre Obert 2, situat al barri de la Trinitat Vella de Barcelona. El Centre Obert de Trinitat Vella també ha incorporat tota la plantilla del Centre Obert de la Model.
 
El Centre Obert 2 de Trinitat Vella estarà en funcionament fins al 2021, any previst per a la inauguració d’un centre definitiu a la Zona Franca per als interns en tercer grau de tractament de l’àmbit de Barcelona. Les noves instal·lacions concentraran les persones en règim obert que actualment estan ubicades a Trinitat Vella i Wad-Ras.
 
Les obres a la Zona Franca començaran el 2018
 
El projecte del nou Centre Obert de la Zona Franca ja està en fase de licitació. Això permetrà que la construcció d’aquestes instal·lacions comenci a finals de 2018. L’edifici tindrà capacitat per a 800 interns i estarà situat en un solar de 6.500 metres quadrats. Per fer-lo realitat, el Govern ja hi ha compromès 31,8 milions d’euros.
 
D’acord amb el Conveni signat entre la Generalitat i l’Ajuntament, quan la presó de la Trinitat hagi tancat definitivament, Barcelona enderrocarà l’edifici i aprofitarà l’espai per a la construcció d’una promoció d’habitatge social. 
 
La Model quedarà buida el dia 8 de juny
 
La presó Model tancarà les portes i passarà definitivament a la història el pròxim 8 de juny, quan els últims interns abandonin el Centre Penitenciari d’Homes. L’endemà, la presó complirà 113 anys. Serà el seu primer dia sense presos i el seu últim aniversari com a centre penitenciari.
 
Aquesta setmana, els vehicles de l’Àrea Penitenciària dels Mossos d’Esquadra han iniciat la fase final i intensiva de trasllats. Les reubicacions seran constants fins que s’hagi completat el buidatge del Centre. A banda del Centre Obert 1, la Direcció General de Serveis Penitenciaris ja ha tancat el geriàtric, la unitat psiquiàtrica i les galeries 5 i 6 del Centre Penitenciari d’Homes.
 
Els últims 400 presos
 
La Model va ingressar els últims reclusos el dia 6 de març. Abans que s’iniciés el procés de tancament, la població del Centre Penitenciari d’Homes de Barcelona se situava a l’entorn del miler de persones privades de llibertat. Avui, en canvi, ja se situen per sota dels 400.Cercador

Cercador

Destaquem