Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

Justícia tanca la Model el 8 de juny

El primer dia sense presos coincidirà amb el 113è aniversari de les instal·lacions

Els serveis penitenciaris ja han tancat el geriàtric i les galeries 5 i 6 de la presó

 
La reubicació de reclusos s'intensifica durant el maig, tal com estava previst
 
El conseller Mundó en un moment de la compareixença anunciant la data de tancament de la presó Model.jpg

El conseller de Justícia, Carles Mundó, ha revelat aquest dimecres al Parlament que la Model “tancarà les portes i passarà definitivament a la història el pròxim 8 de juny”. L’endemà, la presó complirà 113 anys. Serà el seu primer dia sense presos i el seu últim aniversari com a centre penitenciari.
 
Última fase
 
Aquest dimecres, a partir de les 9 del matí, diversos vehicles de l’Àrea Penitenciària dels Mossos d’Esquadra han traslladat 24 interns des de la Model fins a Brians 1 i Brians 2 (Sant Esteve Sesrovires). Mundó ha explicat que aquest ha estat el primer moviment de presos d’una “fase final i intensiva” de trasllats. Les reubicacions seran constants fins que s’hagi completat el buidatge del Centre.
 
“El procés de tancament avança segons el pla previst” pel Departament de Justícia, ha afegit el conseller. La Direcció General de Serveis Penitenciaris ja ha tancat el geriàtric, la unitat psiquiàtrica i les galeries 5 i 6. Aquesta setmana també tancarà el Centre Obert 1, que és un centre autònom, però ubicat al mateix edifici de la Model.
 
Els últims 400 presos
 
La Model va ingressar els últims reclusos el dia 6 de març. Abans que s’iniciés el procés de tancament, la població del Centre penitenciari se situava a l’entorn del miler de persones privades de llibertat. Avui, en canvi, només n’hi queden prop de 400. El 75 % són presos preventius (302) i la resta són penats (96).
 
Els preventius es traslladaran cap a Brians 1, que ha pres el relleu a la Model i s’ha convertit en el nou centre de referència per a les persones pendents de judici de la demarcació de Barcelona. En canvi, els interns que compleixen condemna a la presó de l’Esquerra de l’Eixample es reubicaran a la resta de centres de la demarcació de Barcelona -Brians 2 (Baix Llobregat), Quatre Camins (Vallès Oriental) i Lledoners (Bages)-, segons la proximitat al lloc de residència.
 
Aval del Parlament i acord amb els treballadors
 
La Model és un centre obsolet, que requeriria una inversió urgent d’un mínim de 25 milions d’euros per evitar riscos imminents vinculats a l’estructura de l’edifici i a la seguretat del Centre. La decisió de tancar-la compta amb l’aval gairebé unànime del Parlament, amb 123 vots a favor i només 9 abstencions; i amb l’acord dels representants dels treballadors i de l’Ajuntament de Barcelona. El Departament de Justícia va anunciar el mes de febrer la determinació de posar-hi punt final durant aquest 2017, després d’un rigorós estudi de viabilitat. Un cop tancada, l’ocupació de les presons de la Generalitat se situarà al 72,9 %, molt lluny de la plena ocupació. Les places lliures superaran la suma de la capacitat de tres presons com les de Lledoners (Sant Joan de Vilatorrada), Puig de les Basses (Figueres) i Joves (la Roca del Vallès).
 
Nous equipaments
 
La clausura de la Model (1904) forma part d’un pla per a la reordenació dels equipaments penitenciaris de Catalunya. Aquest pla també preveu el tancament de la presó de Trinitat Vella (1960) i Wad-Ras (1915), a més de la construcció d’un nou centre obert i d’un altre centre per a dones i preventius a la Zona Franca de Barcelona. D’aquesta manera, Justícia substituirà les tres instal·lacions penitenciàries més antigues de Catalunya per dos nous equipaments d’última generació. A banda, la Generalitat també aplica un pla de xoc de 26 milions d’euros per posar al dia la resta de centres penitenciaris.Cercador

Cercador

Destaquem