Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

Comín: "El PERIS és una petita gran revolució i ha vingut per quedar-se"

El conseller de Salut ha felicitat en un acte avui a tots els científics i professionals sanitaris que han obtingut un ajut del Pla Estratègic de Recerca i Innovació en salut

  • En un acte a l’Auditori de Barcelona, el Departament de Salut ha reunit aquest vespre investigadors i diversos professionals de 19 institucions i centres de recerca que han obtingut ajuts del PERIS per un import superior als 18 M€
  • En total, el Departament ha lliurat 183 ajuts amb l’objectiu d’estimular la investigació en l’àmbit dels hospitals i dels centres d’atenció primària de Catalunya
  • Més de 200 equips de recerca es beneficien d’aquestes ajudes que han de servir per estimular la investigació en l’àmbit dels hospitals i dels centres d’atenció primària de Catalunya

El conseller de Salut, Antoni Comín, ha felicitat a tots els científics i professionals sanitaris que han obtingut un ajut del Pla Estratègic de Recerca i Innovació en salut (PERIS 2016-2020) en l’acte de lliurament dels ajuts, que tenen per objectiu estimular la investigació en l’àmbit dels hospitals i dels centres d’atenció primària de Catalunya.
   
En aquesta cloenda, el conseller, referint-se al PERIS, ha afirmat que ‘ha vingut per quedar-se’, i ha anunciat que al juny es publicarà la convocatòria d’ajuts per al 2017, amb les novetats d’un programa d’intensificació de dos anys de durada per a facultatius de menors de 45 anys i que en aquesta ocasió els projectes orientats se centraran en l’àmbit de la salut mental.
 
Antoni Comín ha assegurat que el PERIS ‘és una petita gran revolució, perquè és la primera vegada que es fa una convocatòria d’ajuts per concurrència competitiva’, i ha afegit que ‘és un salt històric per la recerca que es fa al costat dels nostres hospitals i la nostra atenció primària’.
 
L’acte ha aplegat més de 400 investigadors i diversos professionals de 19 institucions i centres de recerca que han obtingut ajuts del PERIS per un import superior als 18 M€. En total, el Departament ha lliurat 183 ajuts, la qual cosa beneficia a més de 200 equips de recerca.
 
Aquesta primera convocatòria del PERIS ha aplegat prop de mig miler de propostes que han estat avaluades per una quarantena d’experts independents amb la coordinació de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS). D’entre aquest mig miler de propostes, finalment se’n n’han elegit un total de 183 pel seu nivell d’excel·lència.
 
Ajuts PERIS
Els ajuts PERIS s’han distribuït en 4 grans àmbits d’actuació. En primer lloc, per a la intensificació de professionals d’infermeria per tal de permetre la seva dedicació a la recerca en hospitals i centres d’atenció primària. En segon, ajuts PERIS per a incorporar científics i tecnòlegs als grups de recerca dels instituts de recerca en salut; i en tercer lloc, ajuts PERIS per a grans programes de recerca d’àmbit territorial per preparar el nostre sistema de salut pels reptes de les pròximes dècades. En concret, 3 ajuts són sobre medicina personalitzada; 1 sobre medicina regenerativa; 7 sobre recerca clínica independent i 5 sobre estudis epidemiològics de cohorts.
 
Les 19 institucions de recerca que han obtingut ajuts PERIS són les següents:
·         Althaia Xarxa Assistencial Universitària de Manresa
·         Fundació Docència i Recerca Mútua Terrassa
·         Fundació Privada salut del Consorci Sanitari del Maresme
·         Fundació per la Investigació i Docència Maria Angustias Giménez
·         Fundació Osona per la recerca i l’educació sanitàries (FORES)
·         Fundació Joan Costa Roma
·         Institut de Salut Global Barcelona (ISGLOBAL)
·         Fundació Institut d’Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta (IDIBGI)
·         Fundació Institut d’Investigació i Innovació Parc Taulí
·         Fundació Hospital Sant Joan de Déu
·         Fundació Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili
·         Fundació Institut d’Investigació en Ciències de la salut Germans Trias i Pujol
·         Fundació Institut de Recerca de l’Hospital Santa Creu i Sant Pau
·         Fundació Institut de Recerca Biomèdica de Lleida Dr. Pifarré
·         Fundació Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques –IMIM- Parc Salut Mar
·         Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca (VHIR)
·         Fundació Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL)
·         Fundació Clínic per a la Recerca Biomèdica
 
A més i de forma pionera a Europa, el Departament de Salut ha decidit incloure també una convocatòria específica per l’àmbit de la primària per reconèixer i reforçar la capacitat de recerca dels equips d’atenció primària. En total, s’han atorgat ajuts a 24 projectes per l’Institut Universitari d’Investigació en atenció primària Jordi Gol (IDIAP Jordi Gol); per la Fundació Clínic per a la Recerca Biomèdica, i  finalment per la Fundació Institut de Recerca de l'Hospital Santa Creu i Sant Pau. Cal destacar en aquest àmbit el paper d’IDIAP Jordi Gol.
 
Catalunya és el primer territori de l’Estat on s’ha fet una convocatòria com aquesta d’ajuts per a la recerca en concurrència competitiva, cosa que suposa un salt històric per activar el talent investigador en el nostre sistema de salut. Tot plegat amb la vocació de situar Catalunya en un escenari d’avantguarda en què la salut actuï com a eix vertebrador del desenvolupament social del país.
 
PERIS 2016-2020
El Pla Estratègic de Recerca i Innovació en Salut 2016-2020 defineix les línies generals de la recerca i innovació en salut del Departament de Salut per als propers anys. El seu propòsit és millorar la salut dels ciutadans a partir del coneixement generat per la recerca.
 
El Departament de Salut té previst destinar un total de 42 milions d’euros a l’any durant els propers quatre anys per desplegar el PERIS 2016-2020. Cada euro invertit en recerca equival a un retorn de tres euros en valor social i econòmic.
 
Més informació a :Cercador

Cercador

Destaquem