Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

El cicle "Processos constituents al món" debat sobre la participació ciutadana en l'elaboració d'una nova constitució a l'Equador

  • La ponència ha anat a càrrec de l’experta en processos participatius i constituents a Amèrica del Sud, Yanina Welp
  • Juntament amb Bolívia i Veneçuela, Equador forma part del nou constitucionalisme llatinoamericà i va comptar amb una àmplia participació ciutadana
  • El cicle de debats "Processos constituents al món", impulsat pel Departament d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, continuarà el dia 4 de maig amb una sessió dedicada al procés constituent a Islàndia

 
El cicle de debats “Processos constituents al món” ha dedicat aquest dijous una sessió al procés constituent d’Equador, un exemple de participació ciutadana. L’experta en processos participatius i constituents a Amèrica del Sud, Yanina Welp ha pronunciat una conferència al Centre de Cultura Contemporània (CCCB) presentada pel professor de Ciència Política a la Universitat Pompeu Fabra i relator del cicle de debats, Jaume López. Hi ha assistit el secretari de Transparència i Govern Obert, Jordi Foz, i el director del Programa d'Innovació i Qualitat Democràtica, Roger Buch
 
La ponent Yanina Welp ha explicat en la seva conferència que “els processos constituents es porten a terme habitualment en contextos en canvi, ja sigui per una crisi econòmica o política, i això dificulta la seva implementació” i ha concretat que “per això és necessari pactar entre els diversos actors quin és el reglament del mateix procés i fixar-lo des de l’inici”. Welp ha destacat la importància de la participació ciutadana ja que “augmenta la transparència del procés, legitima el sistema polític, permet ampliar l’agenda de debats amb les propostes ciutadanes i, finalment, apropa les preferències de polítics i ciutadana" i ha insistit amb la idea que "l'aprovació d'una nova constitució trenca necessàriament amb la legalitat existent".
 
Sobre el cas equatorià ha subratllat que “va compar amb un ampli procés deliberatiu en el qual hi van participar més d’11.000 actors” i ha lamentat que “la falta d’una metodologia per a canalitzar la participació  va provocar el descontrol d’aquesta i finalment, la pèrdua de legitimitat del procés”. Sobre el procés constituent català ha apuntat que “s’han de produir dos moments diferents, primer la creació d’un nou estat i després l’inici del procés constituent” i ha conclòs en dir que “aquestes dos moments requereixen equilibris i consensos també diferents”.
 
El Departament d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència impulsa aquest cicle de debats sobre les principals experiències de democràcia participativa en processos constituents d'arreu del món. Les jornades compten amb professors i experts internacionals que han estat implicats en els debats constituents dels seus respectius països.
 
La pròxima sessió serà el dia 4 de maig i es tractarà el procés constituent a Islàndia. S'han programat vuit sessions entre els mesos de març i juny, obertes a tothom, en les quals s’analitzen els casos d’Irlanda, Bolívia, Islàndia, Escòcia, Equador i Xile posant èmfasi en la deliberació i implicació de la ciutadania.
 
L'última jornada del cicle de debats serà el dia 15 de juny i s'hi exposaran les conclusions recollides en les sessions prèvies de la mà del relator, Jaume López, i també hi intervindrà el conseller Raül Romeva. Les conclusions recolliran la millor metodologia i les millors pràctiques exposades per a poder implementar-les al procés constituent català.
 
Aquest cicle de debats vol presentar una panoràmica de diferents processos, analitzant-ne la seva metodologia i la forma de crear espais rellevants de debat on presentar i discutir propostes per part de la ciutadania, més enllà de la representació parlamentària.
 
 Cercador

Cercador

Destaquem