Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

El març ha estat plujós o molt plujós a gran part de Catalunya


  • L’excepció han estat els dos extrems de Catalunya, on el mes ha estat sec
  • El període s’ha de qualificar de termomètricament càlid, especialment a les parts més elevades del país

 
Una situació marcadament zonal (vent de l’oest en els nivells mitjans de la troposfera) ha causat un mes de març càlid i plujós a Catalunya. Aquest tipus de configuració provoca una inhibició dels fluxos freds del nord, que no permet una baixada de la temperatura, i el pas de pertorbacions atlàntiques, algunes d’elles desenganxades del corrent general i amb un recorregut molt meridional, provocant fluxos càlids i humits a Catalunya. 
 
 
Pluja, neu i vent els dies 3 i 4 de març
 
El primer sistema frontal va creuar el principat entre els dies 3 i 4 de març, provocant un episodi de pluja general, neu que va afectar fins i tot a les parts culminants de la serralada Prelitoral i vent a llocs poc habituals. 
 
·         La precipitació més destacada registrada a les estacions de la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) i la Xarxa d’Observadors Meteorològics (XOM), gestionades pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), va ser: 59,3 mm a l’Espluga de Francolí (la Conca de Barberà); 52,1 mm al Pantà de Siurana (el Priorat); i els 51,7 mm a Blancafort (la Conca de Barberà).
 
·         La nevada va ser abundant al Pirineu, especialment a la part oriental de la serralada on es van superar els 30 cm, però cal destacar el gruix de neu mesurat per les estacions de la XEMA i per observadors de la XOM a punts de la serralada del Prelitoral: 16 cm a Prades (928 m), al Baix Camp, 11 cm a la Llacuna – Puig Castellar (943 m), a l’Anoia, o els 10 cm a Mura – Montcau (1.056 m), al Bages .
 
·         La ventada no va ser excepcional però va bufar amb força a indrets poc habituals. Cal destacar els 103,7 km/h de Malgrat de Mar (el Maresme) i a punts del front marítim del Baix Llobregat es van apropar als 90 km/h.
 
 
Temperatura alta entre els dies 9 i 11 de març
 
L’anticicló atlàntic va afectar Catalunya entre els dies 9 i 11 de març, impulsant una massa d’aire càlid procedent del continent africà.
 
La temperatura va arribar a superar els 30 ºC a punts del Baix Ebre (30,2 ºC a Aldover el dia 9), un fet insòlit a la primera quinzena de març, i va ser especialment elevada al Pirineu i Prepirineu:
 
·         A tres estacions ubicades al Prepirineu amb més de 15 anys de dades, el dia 9 es va superar la temperatura màxima de la sèrie en un mes de març: al Santuari de Queralt (1.167 m), al Berguedà, es van superar els 21,5 °C; a Montsec d’Ares (1.572 m), al Pallars Jussà, la temperatura es va enfilar fins als 18,6 °C; i a Cadí Nord (2.143 m) – Prat d’Aguiló), a la Cerdanya, la temperatura màxima va ser de 15,7 C.
 
·         D’altra banda, a 11 estacions ubicades a les parts més elevades del Pirineu, Prepirineu i serralada Prelitoral es va superar la temperatura mínima més alta de la sèrie en un mes de març.
 
 
Neu i pluja entre els dies 22 i 25 de març
 
Una baixa atlàntica va afectar Catalunya entre els dies 22 i 25 de març, destacant els més de 100 mm de precipitació a la ciutat de Barcelona i en alguns sectors del prelitoral.
 
Durant els dies 22 i 23 la baixa ubicada a l’oest de la península Ibèrica, va provocar una nevada destacable al Pirineu, on es van superar els 20 cm al Pirineu occidental. Però va ser a partir de la tarda del dia 24 i la matinada 25 quan la baixa va afectar de ple Catalunya amb precipitació general i generosa a molts punts del país.
 
·         Les quantitats de precipitació més importants van ser els 117,8 mm a Cerdanyola del Vallès - XOM (el Vallès Occidental), els 116,0 mm a Barcelona – Font del Gat (XOM, el Barcelonès) i els 115,1 mm de l’Observatori Fabra (XOM, el Barcelonès).
 
·         A l’Observatori Fabra de Barcelona la pluja recollida en 24 hores entre les 7 h UTC del 24 i les 7 h del dia 25 (dia pluviomètric) va ser  de 115,1 mm, el valor més alt en un mes de març de la seva sèrie centenària (1913-2017), superant àmpliament els 79,8 mm del 12 de març de 2011.
 
·         La precipitació acumulada al llarg del dia 24 va ser de 95,4 mm a l’estació de Barcelona – el Raval, de 93,3 mm a Barcelona – Zona Universitària i de 81,0 mm a Castellbisbal (el Vallès Occidental). Cal remarcar que aquestes estacions automàtiques de la XEMA, instal·lades respectivament l’octubre del 2006, el març del 2008 i l’abril del 2008, no havien registrat mai un dia tan plujós (0-24 h UTC).
 
·         L’estació del Pont de Vilomara (el Bages) va registrar 65,3 mm al llarg del dia 24 i feia més de 10 anys, des del 10 de març de 2000 (70,2 mm), que no hi plovia tant en un sol dia.
 
·         La variabilitat de la cota de neu va ser un dels factors més destacats de l’episodi, tant per les diferències espacials en un mateix moment com per les grans oscil·lacions en poques hores que va fer en alguns indrets. En general va ser molt més baixa a Ponent i al centre i sud del país que no pas al nord-est. Com a cas extrem, al llarg de la nit i primeres hores de la matinada va arribar a nevar fins a cotes de 200 o 300 m del pla de Lleida i del prelitoral, al mateix moment en què al Pirineu oriental la cota de neu es mantenia al voltant dels 2.000 m. Independentment, la nevada va deixar gruixos de 20 a 50 cm de neu nova a sectors elevats del Pirineu i Prepirineu, on gran part de la precipitació va ser en forma de neu (per sobre d’uns 1.800 o 2.000 m). Es presenta el mapa de gruix màxim de neu nova del dia 24 i 25 elaborat a partir de les dades recopilades dels observadors de la XOM i de les estacions de la XEMA.

Març càlid a Catalunya
 
El període s’ha de qualificar de termomètricament càlid a Catalunya, i de molt càlid (anomalies de temperatura per sobre dels 3 °C) a punts de les parts més elevades del país (figura 1).
 
Aquestes anomalies tèrmiques són fruit d’un tipus de configuració zonal que  provoca una inhibició dels fluxos freds del nord, no permetent una baixada de la temperatura. A més la presència de l’anticicló atlàntic durant la primera dècada del mes amb aire càlid en altura, va provocar temperatura elevada a alta muntanya.
 
Figura 1:
 
Mapes de temperatura mitjana del mes de març del 2017 i de diferència d’aquesta respecte de la mitjana climàtica
 
Mapes elaborats amb dades de les estacions integrades a la XEMA, gestionada per l’SMC. No inclouen els valors de temperatura d’una estació concreta si no es disposa del 80% de totes les dades d’aquesta estació.

La taula següent mostra els valors d’anomalia positiva (diferències de la temperatura mitjana mensual de març respecte de la mitjana climàtica mensual del mes de març pel període de referència 1961-1990) que han estat superiors a +3 °C a les estacions de la XEMA.
 
Nom de l’EMA
Comarca
Anomalia (°C)
Puig Sesolles (1.668 m)
Vallès Oriental
+4,1
Espot (2.519 m)
Pallars Sobirà
+3,5
Malniu (2.230 m)
Cerdanya
+3,3
Castellar de n'Hug - el Clot del Moro
Berguedà
+3,3
Cadí Nord (2.143 m) - Prat d'Aguiló
Cerdanya
+3,2
PN del Garraf - el Rascler
Baix Llobregat
+3,2
Molló - Fabert
Ripollès
+3,1
 
 
El març plujós o molt plujós a gran part de Catalunya
 
El març ha estat plujós o molt plujós, a excepció dels dos extrems de Catalunya on el mes ha estat sec (figura 2).
 
La distribució de les anomalies de precipitació és conseqüència de les pertorbacions que van afectar Catalunya, d’origen atlàntic però amb fluxos del sud o sud-est en superfície.
 
A continuació es mostren les estacions gestionades per l’SMC en les quals la precipitació acumulada durant el març ha igualat o superat els 135 mm.
 
Nom de l’estació
Comarca
PPT (mm)
Cadí Nord (2.143 m) - Prat d'Aguiló
Cerdanya
173,9
Espot (2.519 m)
Pallars Sobirà
173,6
Boí (2.535 m)
Alta Ribagorça
170,8
Bonaigua (2.266 m)
Pallars Sobirà
167,3
Montblanc (XOM)
Conca de Barberà
161,7
Ulldeter (1.999 m) - XOM
Ripollès
153,3
Salòria (2.451 m)
Pallars Sobirà
152,8
Cerdanyola del Vallès (XOM)
Vallès Occidental
147,5
l'Espluga de Francolí
Conca de Barberà
146,8
Rubí (XOM)
Vallès Occidental
140,2
Montserrat - Sant Dimes
Bages
139,2
Castellterçol (XOM)
Moianès
139,0
Gisclareny
Berguedà
138,0
Molló - Fabert
Ripollès
136,8
Observatori Fabra (XOM)
Barcelonès
136,4
Sant Joan de Toran (XOM)
Val d'Aran
135,0
 
Figura 2:
 
Mapes de precipitació acumulada durant el mes de març del 2017 i de percentatge d’aquesta respecte de la mitjana climàtica
 
Mapes elaborats amb dades de les estacions integrades a la XEMA, gestionada per l’SMC. No inclouen els valors de precipitació d’una estació concreta si no es disposa de les dades d’un episodi significatiu d’aquesta estació.

Valors elevats d’irradiació solar als dos extrems del país
 
Els valors de la irradiació solar del març han estat per sobre dels normals per a l’època de l’any a gran part del país, si bé les anomalies positives han estat significativament més altes als dos extrems de Catalunya (figura 3). Els valors han estat normals a zones de la depressió Central i Prepirineu.
 
 
 
Figura 3:
 
Mapa d’anomalia d’irradiació solar global del mes de març del 2017 respecte de la mitjana dels últims 10 anys
 
Mapes d’anomalia d’irradiació global elaborats amb les dades de les estacions integrades a la XEMA (Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques). Les mitjanes contra les quals es comparen les dades del mes en curs s’han elaborat a partir de les dades de les estacions de la XEMA dels últims 10 anys (2007-2016).

Aquesta informació s’ampliarà a través de la publicació del butlletí mensual definitiu a partir del dia 15 del mes en curs. Totes aquestes informacions es publicaran a www.meteo.cat i a les xarxes socials facebook.com/meteocat i @meteocat

 
3 d’abril de 2017Departament/s

Cercador

Cercador

Destaquem