Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

Balanç de 24 hores de pluja molt abundant, amb neu a cotes baixes de l'interior


  • Entre divendres i dissabte s’han acumulat més de 100 mm de precipitació a la ciutat de Barcelona i en alguns sectors del prelitoral
  • La matinada de dissabte ha nevat fins als 200 m a Ponent i s’han acumulat de 20 a 50 cm de neu nova a cotes altes del Pirineu i Prepirineu

 
Una depressió freda situada a la península Ibèrica, juntament amb la formació d’una baixa en superfície a la costa catalana, ha provocat un breu però important episodi de precipitació, amb acumulacions de més de 100 mm en 24 hores a la ciutat de Barcelona i en alguns sectors del prelitoral. D’altra banda, l’aire fred present a tots els nivells a l’oest del Principat ha fet que en alguns sectors la neu hagi fet acte de presència fins a cotes de 200 metres, com ara en alguns sectors del pla de Lleida. En general, la neu ha agafat a partir d’uns 300 o 400 m a molts sectors de les comarques de Ponent, de la Catalunya Central i del prelitoral Central i Sud, amb alguns gruixos superiors als 10 cm.
 
Els següents mapes reflecteixen la situació meteorològica del dissabte 25 de març a la matinada (00h UTC), quan la precipitació era més extensa i, en alguns casos, intensa. El de l’esquerra, corresponent a la topografia de 500 hPa (uns 5.500 m d’altura), mostra una extensa i profunda baixa freda afectant tota la península Ibèrica, amb un marcat flux del sud-est a Catalunya.

 
 
 

A la dreta, la topografia de 850 hPa (uns 1.500 m d’altura) permet identificar la depressió a nivells baixos centrada a la costa catalana, amb una massa d’aire relativament càlid i humit entrant pel nord-est (+6 ºC) i aire molt més fred a Ponent i al sud (-2 ºC). Aquest fort contrast explica les grans diferències que hi ha hagut al llarg de la nit pel que fa a la cota de neu.
 

Més de 100 mm a la ciutat de Barcelona i a punts del prelitoral
 
El mapa següent mostra la precipitació acumulada entre el 24 i el 25 de març de 2017 fins a les 6 de la tarda, superior als 50 mm a bona part de Catalunya. S’ha obtingut a partir de les dades de 262 pluviòmetres, dels quals 179 corresponen a la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) i 83 a la Xarxa d’Observadors Meteorològics (XOM):
 

Malgrat que dissabte a la tarda s’han reproduït alguns xàfecs, la major part de la precipitació va caure entre divendres a la tarda i dissabte a primera hora del matí.
 
La taula següent mostra les estacions de la XEMA i de la XOM que entre el divendres 24 i el dissabte 25 de març de 2017 fins a les 4 de la tarda han recollit més de 75 mm. En el cas de les estacions de la XOM es tracta de la precipitació caiguda fins a les 9 del matí, quan en molts casos ja havia parat de ploure o nevar.
 
 

 
-       A l’Observatori Fabra de Barcelona, situat a la serra de Collserola, la pluja recollida en 24 hores entre les 7h UTC de divendres i de dissabte (dia pluviomètric) va ser de 115,1 mm, el valor més alt en un mes de març de la seva sèrie centenària (1913-2017), superant àmpliament els 79,8 mm del 12 de març de 2011.
 
-       La precipitació acumulada al llarg del divendres va ser de 95,4 mm a l’estació de Barcelona – el Raval, 93,3 mm a Barcelona – Zona Universitària i 81,0 mm a Castellbisbal (el Vallès Occidental). Aquestes estacions automàtiques de la XEMA, instal·lades respectivament l’octubre de 2006, el març de 2008 i l’abril de 2008, no havien registrat mai un dia tan plujós com el d’ahir divendres (0-24h UTC).
 
-       L’estació del Pont de Vilomara (el Bages) va registrar 65,3 mm al llarg de divendres i feia més de 10 anys, des del 10 de març de 2000 (70,2 mm), que no hi plovia tant en un sol dia.
 
 
Neu a cotes baixes de Ponent, Catalunya Central i prelitoral
 
La variabilitat de la cota de neu ha estat un dels factors més destacats de l’episodi, tant per les diferències espacials en un mateix moment com per les grans oscil·lacions en poques hores que ha fet en alguns indrets. En general ha estat molt més baixa a Ponent i al centre i sud del país que no pas al nord-est. Com a cas extrem, al llarg de la nit i primeres hores de la matinada ha arribat a nevar fins a cotes de 200 o 300 m del pla de Lleida i del prelitoral, al mateix moment en què al Pirineu oriental la cota de neu es mantenia al voltant dels 2.000 m.
 
El motiu d’aquest gran contrast era la massa d’aire càlid que entrava per la Costa Brava a nivells baixos, mentre que a l’interior s’hi mantenia la massa d’aire més fred (veure mapa de 850 hPa). Fora del Pirineu i Prepirineu, s’han arribat a acumular més de 10 cm de neu a les muntanyes de Prades i a molts sectors de les Garrigues, l’Urgell, la Segarra, la Noguera, la conca de Barberà, l’Anoia i el Solsonès.
 
Aquests són els principals gruixos de neu mesurats pels observadors i vigilants de la XOM a poblacions catalanes situades majoritàriament fora del Pirineu: 

 

Independentment, la nevada ha deixat gruixos de 20 a 50 cm de neu nova a sectors elevats del Pirineu i Prepirineu, on gran part de la precipitació ha estat en forma de neu (per sobre d’uns 1.800 o 2.000 m). Aquests són els gruixos més destacats mesurats per les estacions d’alta muntanya de la XEMA i els observadors de la XOM:
 

Xàfecs intensos acompanyats de tempesta
 
En alguns casos la precipitació va ser intensa, amb registres màxims de més d’1 mm per minut a diverses estacions del litoral i prelitoral i un màxim de 2,3 mm en 1 minut a l’Observatori Fabra de Barcelona. D’altra banda, l’estació de Barcelona – Zona Universitària va arribar a mesurar 20,0 mm en 30 minuts, assolint així el llindar de Situació Meteorològica de Perill (SMP) per intensitat de precipitació.
 
D’altra banda, al llarg de la nit de divendres a dissabte la pluja o la neu van anar acompanyades de tempesta a molts sectors del litoral i prelitoral Central, així com a diversos sectors de la Catalunya Central, de Ponent i fins i tot del Pirineu i Prepirineu, especialment el més oriental.

Concretament, entre divendres i dissabte al migdia fins a les 4 de la tarda, la Xarxa de Detecció de Descàrregues Elèctriques (XDDE) ha registrat un total de 1.206 llamps núvol - terra, dels quals 536 han caigut sobre territori català. El mapa següent mostra la distribució espacial i temporal dels llamps al llarg de l’episodi.
 

Finalment, cal esmentar que el vent va bufar amb ratxes molt fortes, especialment a les cotes altes del Pirineu, on es van arribar a superar els 100 km/h. El valor més elevat va ser de 136,1 km/h del Port del Comte (2.316 m), al Solsonès. A la comarca del Barcelonès també es van registrar ratxes de vent destacable coincidint amb la intensa precipitació, amb màximes de fins a 83,5 km/h a l’Observatori Fabra de Barcelona o els 79,6 km/h de Badalona – Museu.Cercador

Cercador

Destaquem