Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

El president Puigdemont reivindica la "persistència, el coratge i la flexibilitat" del president Tarradellas en "aquests moments de grans decisions"

El cap de l'Executiu ha presidit l'acte d'obertura de la commemoració del 40è aniversari del retorn del president Tarradellas

  • “Si el president Tarradellas sempre va tenir el convenciment que tornaria, com no hem de trobar sentit als sacrificis en moments més lluminosos com els presents?”, s’ha preguntat
El president Puigdemont, en un moment de la seva intervenció en l'acte. Autor: Jordi Bedmar

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha reivindicat “l’elevat sentit de la dedicació política, la persistència en la recerca de solucions, el coratge davant les  adversitats i, alhora, la gran flexibilitat a l’hora d’abordar les negociacions” del president Josep Tarradellas. I ha fet notar que, “si a l’altra part, en aquests moments de l’alta política i de les grans decisions, hi ha les mateixes condicions, aleshores és possible que passi una veritable operació d’estat”.
 
El cap de l’Executiu ha presidit aquesta tarda l’acte d’obertura de la commemoració del 40è aniversari del retorn del president Josep Tarradellas a Catalunya, en una cerimònia solemne que ha tingut lloc al Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat, i que ha comptat amb la presència d’una àmplia representació dels membres del Govern, així com amb tots els expresidents de la Generalitat des de la restitució de la democràcia.
 
“La Catalunya d’avui no és la del 1977”, ha assenyalat el president, i ha posat en relleu que “no som uns novells en la política” “Avui, que portem tant de temps de democràcia com el catalanisme a l’exili, podem començar a dir amb veu pròpia de quina manera entenem com hem d’abordar els grans moments de l’alta política, les grans decisions”, ha reblat.
 
Carles Puigdemont ha afirmat que la commemoració del 40è aniversari del retorn del president Tarradellas “explica molt què és Catalunya i quina mena de capteniment adopten els seus grans homes en els moments de les grans decisions i, sobretot, ens explica, com una lliçó a retenir, quines són les condicions que s’escauen en el moment de l’alta política, en el moment de les grans decisions”.
 
En aquesta mateixa línia, el cap del Govern s’ha preguntat: “Si el president Tarradellas, amb tot en contra, sempre va tenir el convenciment que tornaria com a president a una Catalunya renovada, i això el va ajudar a vèncer les dificultats serioses que es va trobar, com no hem de trobar sentit avui als esforços i sacrificis en moments molt més lluminosos com són els presents?”.
 
“Un home amb visió d’estat”
 
En un altre moment de la seva intervenció, Carles Puigdemont també ha reivindicat que el president Tarradellas “l’hem d’agafar sencer, amb les llums i ombres pròpies d’aquest home que té visió d’estat i que decideix des d’aquesta mentalitat, sent conscient de la transcendència dels seus actes”. Altrament, ha explicat “no s’entendria la seva resistència i la seva fortalesa en els moments més difícils, en els quals, qui no estigués proveït de la mentalitat d’estat segur que hauria defallit i probablement hauria abandonat tota esperança”.
 
En l’acte també han intervingut la comissària dels actes commemoratius, Montserrat Catalan; l’historiador Jaume Sobrequés, que ha glossat la figura històrica de Josep Tarradellas; el professor Josep Maria Bricall, que ha parlat sobre la seva figura política, i el seu fill, Josep Tarradellas Macià, que ha fet una glossa personal del seu pare.
 
Al llarg d’aquest any 2017, el Govern commemora amb diferents actes el retorn del president Tarradellas a Catalunya, després de 38 anys d’exili a França. El seu retorn va suposar la recuperació de la institució de la Generalitat i l’autogovern com a país, i va ser un punt d’inflexió per a la recuperació de les llibertats a Catalunya, després de 40 anys de dictadura franquista.
 Cercador

Cercador

Destaquem