Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

El Servei Meteorològic de Catalunya, la diputació de Lleida i la diputació de Girona signen un conveni per estudiar les pedregades


  • Del 19 de març al 29 de setembre es durà a terme la campanya “Ens ajudes a estudiar les pedregades?”
  • Aquesta campanya té com a objectiu obtenir dades de les pedregades per millorar els productes i les eines de predicció existents

 
El president de la diputació de Lleida, Joan Reñé, el president de la diputació de Girona, Pere Vila, i el director del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), Oriol Puig, han signat un conveni per a l’estudi de les pedregades a les comarques de Lleida i Girona.
 
Amb aquest conveni es pretén dur a terme una campanya que inclou un conjunt d’actuacions destinades a la millora dels coneixements de les tempestes que van acompanyades de precipitació en forma de pedra i calamarsa. Dita campanya està centrada a les zones de màxim impacte sobre els cultius de fruita dolça de Lleida i Girona.
 
Així doncs, un dels objectius és la comparació entre les observacions de pedra i les alertes proporcionades per l’algorisme del Lightning Jump (LJ). Les alertes s’activen quan es produeix un increment sobtat de l’activitat elèctrica dins d’una tempesta. El Lightning Jump és una eina desenvolupada pel Servei Meteorològic de Catalunya que s’utilitza per pronosticar el temps sever (pedregades, esclafits o tornados) a curt termini, entre 30 i 40 minuts.  El fet que la Xarxa de Detectors de Descàrregues Elèctriques (XDDE) de l’SMC sigui una de les poques xarxes d’Europa que detecta llamps núvol-núvol (a més dels núvol-terra) permet disposar d’alertes de pedregades amb una fiabilitat força alta.

Des del 19 de març i fins al 29 de setembre es durà a terme una campanya participativa que té per objectiu recollir observacions del fenomen de les pedregades a Catalunya. Amb aquesta informació, es podrà millorar i validar les diferents eines de diagnosi i predicció de pedra de l’SMC.
 
Tota la informació a http://www.meteo.cat/pedra i a les xarxes socials facebook.com/meteocat i @meteocat

 
 
 
8 de març de 2017


pdf pdf Nota informativa

Departament/s

Cercador

Cercador

Destaquem