Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

Els interns del centre de Justícia Juvenil Can Llupià exposen una obra d'art col·lectiva a Barcelona

Imatge de l'obra d'art col·lectiva realitzada pels interns del Centre Educatiu Can Llupià

Barcelona acull la primera exposició col·lectiva d’art fet des dels centres de Justícia Juvenil del Departament de Justícia. El principal atractiu d’aquesta mostra és un collage de grans dimensions construït amb l’aportació de més de cinquanta joves del Centre Educatiu Can Llupià de Barcelona. L’exposició també inclou peces realitzades per interns dels centres educatius Oriol Badia (Guardiola de Font-Rubí) i Els Til·lers (Mollet del Vallès).
 
La mostra l’ha inaugurat aquest dijous el conseller de Justícia, Carles Mundó, acompanyat per Pilar Heras, la directora general d’Execució Penal a la Comunitat i de Justícia Juvenil. Mundó ha destacat “el valor pedagògic i la contribució a la rehabilitació” de tota l’expressió artística dels interns en centres educatius i penitenciaris.
 
Tant el procés creatiu com l’exposició han estat una iniciativa conjunta del Departament de Justícia, i la Fundació Autònoma Solidària, capitanejada per l’artista i docent de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Andrea Noferini. El projecte reivindica l’art com a experiència rehabilitadora i alaba el potencial creatiu de cada ésser humà, al marge de les seves condicions personals i capacitats tècniques, en la línia de l’art brut o outsider art. Es titula “Jo també sóc del barri” i es podrà visitar a la Fundació Setba fins al 18 de març. 
 
Art sense cotilles
 
L’art brut és l’expressió de persones autodidactes, que creen a partir de l’instint, sense la cotilla de cap tècnica ni de cap influència cultural. Aquest concepte el va encunyar l’artista francès Jean Dubuffet el 1945 per referir-se a les obres d’art de persones internades, a qui atribuïa un alt potencial creatiu. Després de definir les seves creacions amb aquesta etiqueta, Dubuffet va reunir una col·lecció d’aquest tipus de peces i la va divulgar en diverses exposicions. L’art brut es va popularitzar amb els termes anglesos outsider art i raw art.
 
Programa d’oci, cultura i lleure de Justícia Juvenil
 
L’experiència dels participants s’emmarca dins del Programa d’oci, cultura i lleure de la Direcció General d’Execució Penal a la Comunitat i Justícia Juvenil del Departament de Justícia. Es tracta d’un programa adreçat a tots els menors i joves internats en centres educatius amb la finalitat d’afavorir l’autoconeixement i la capacitat d’organitzar-se el temps lliure amb activitats esportives, musicals i artístiques. L’any passat la Direcció General de Justícia Juvenil va atendre 5.481 joves. De tots ells, només se’n va internar un 8%.
 Departament/s

Cercador

Cercador

Destaquem