Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

El conseller Mundó celebra que el Govern espanyol faci marxa enrere amb l'aplicació de l'IVA al torn d'ofici

  • El titular de Justícia havia expressat reiteradament una oposició frontal a la gravació d’aquest servei públic
  • La mesura hauria suposat una despesa de 13,5 M€ cada any a la Generalitat

El conseller de Justícia, Carles Mundó, celebra que el Govern espanyol hagi rectificat la intenció de gravar els serveis dels advocats del torn d’ofici amb un 21% d’IVA. Mundó considera que es tractava d’“una voluntat absurda” perquè l’assistència jurídica gratuïta “no és una activitat econòmica, sinó un servei públic que garanteix un dret fonamental per a les persones sense recursos”. En aquest sentit, el conseller assegura que “el Govern espanyol només podia fer-hi marxa enrere, perquè afegir l’IVA als serveis del torn d’ofici hauria estat l’equivalent a aplicar aquest impost a les beques menjador”.
 
El conseller Mundó havia traslladat aquesta opinió al ministre de Justícia espanyol, Rafael Catalá, en diverses ocasions. La primera, en una conversa telefònica. L’última, a la sectorial de Justícia que va tenir lloc a Madrid el 22 de febrer. Mundó ha fet front comú amb el Consell de l’Advocacia. De la mateixa manera que el Departament de Justícia, els advocats també s’hi han oposat frontalment.
 
60 milions d’euros per a l’assistència jurídica gratuïta
 
L’aplicació de l’IVA al torn d’ofici hauria suposat un increment de la despesa d’uns 13,5 milions d’euros que hauria hagut d’assumir la Generalitat. Aquest 2017, el Departament de Justícia dedica 61,3 milions d’euros a l’assistència jurídica gratuïta. D’aquesta quantitat, 55,3 corresponen als serveis que prestaran els advocats. Els 6 milions restants són per als serveis dels procuradors.
 
Els advocats del torn d’ofici català estan entre els més ben pagats de tot l’Estat. La mitjana estatal és de 223 euros per assistència i, en canvi, la catalana és de 290 euros. Per tant, el Departament de Justícia paga un 30% per sobre del conjunt. A més, Catalunya paga mensualment els serveis. En canvi, a la resta de l’Estat, els pagaments són trimestrals. 
 
Més de 140.000 beneficiaris a tot Catalunya
 
Aquest 2016 s’han fet 460.000 actuacions d’advocats i procuradors del torn d’ofici. Es tracta d’una quantitat que es manté estable, sense puntes destacables en anys anteriors. D’aquestes actuacions, se n’han beneficiat més de 141.000 persones sense recursos suficients per iniciar un procés judicial.
 
Accés a la justícia en condicions d’igualtat
 
L’assistència jurídica gratuïta és un servei públic adreçat a les persones que no tenen prou recursos per iniciar un procés judicial. En aquests casos, el Departament de Justícia assumeix el cost de la seva defensa i representació davant dels tribunals amb l’objectiu de garantir l’accés a la justícia en condicions d’igualtat, amb independència del poder adquisitiu dels ciutadans. El reconeixement del dret a l’assistència jurídica gratuïta inclou la informació i l’assessorament previs al procés judicial, la mediació familiar i la designació d’un advocat i un procurador d’ofici.


Departament/s

Cercador

Cercador

Destaquem