Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

El Parlament insta el Govern a tancar la Model aquest 2017

El conseller Mundó assegura que tindrà “molt en compte” el mandat de la cambra catalana

Justícia prendrà una decisió definitiva sobre el futur del Centre en les properes setmanes
El conseller Mundó aplaudeix l'aprovació de la moció, avui al Parlament

“Tancar la Model durant l’any 2017 i posar la finca a disposició de l’Ajuntament de Barcelona per satisfer les necessitats dels veïns i veïnes de l’Esquerra de l’Eixample”. Ho demana el Parlament, que avui ha aprovat una moció de JxS amb el suport de la resta dels grups de la cambra (C’s, PSC, CSQP i CUP) excepte el PP, que s’ha abstingut. Es tracta d’un acord per àmplia majoria, que no ha obtingut cap vot en contra. 
 
El conseller de Justícia, Carles Mundó, ha remarcat que el Govern haurà de tenir “molt en compte l’aval majoritari del Parlament de Catalunya, que s’ha pronunciat gairebé unànimement”.  El Parlament ha expressat la seva opinió just abans que el Departament de Justícia prengui una decisió definitiva sobre el futur de la Model. En aquest sentit, el conseller ha refermat el compromís del Govern de prendre una determinació abans que s’acabi aquest mes de febrer.
 
“Es mantindran tots els llocs de treball”

En una compareixença davant dels mitjans de comunicació, Mundó ha reiterat que, si tanca la presó, mantindran la feina “tots els treballadors de la Model i tots els de la resta de centres penitenciaris de Catalunya, ja siguin funcionaris o interins”. En aquest sentit, el conseller ha agraït a tots els grups parlamentaris que “comparteixin la determinació del Govern” per “conservar tot el capital humà dedicat a la reinserció”.
 
Presència d’entitats a favor del tancament immediat

El debat i la votació de la moció, els han seguit en directe des del Parlament diversos representants d’entitats que, en alguns casos, fa 40 anys que treballen perquè el tancament de la presó Model de Barcelona deixi de ser una promesa i es converteixi en un fet. Entre ells, els membres de l’Associació de Veïns de l’Esquerra de l’Eixample, l’Associació de Pares i Mares de Fills amb Autisme, l’Associació de Famílies d’Infants de l’Escola Entença i l’Associació d’Ex-presos Polítics.
 
Un anunci definitiu en les properes setmanes

La decisió sobre el futur de la Model tindrà lloc després d’un rigorós estudi sobre la viabilitat de tancar-la aquest 2017. En el conjunt del sistema, la població penitenciària ha disminuït en un 20 % des de l’any 2010. És per això que la Direcció General de Serveis Penitenciaris valora la possibilitat que la resta de centres de Catalunya absorbeixin la quantitat de persones que avui estan internes en aquesta presó de Barcelona. En conjunt, el sistema disposa de 3.450 places lliures. Es tracta de l’equivalent a la suma de la capacitat de tres centres com Brians 1, Ponent i Lledoners. Amb el tancament de la Model, l’ocupació global dels centres penitenciaris se situaria només a l’entorn del 70 %. Això permetria, per exemple, que presons com Ponent incorporessin més personal i recuperessin l’ocupació perduda. En el cas de Lleida, l’ocupació ha caigut fins al 50 %, el seu mínim històric.Cercador

Cercador

Destaquem