Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

Més de 50.000 visitants a la mostra d'art dels interns de les presons al CaixaForum

Bàlsam i Fuga és l'exposició més ambiciosa feta mai amb els treballs dels tallers artístics dels centres penitenciaris de Catalunya


El conseller Mundó i la directora adjunta de la Fundació Bancària

Èxit de públic de l’exposició “Bàlsam i fuga” del CaixaForum, composta per obres d’art d’interns dels centres penitenciaris de Catalunya. Ja l’han visitat més 50.000 persones. El conseller de Justícia, Carles Mundó, també ho ha fet aquest dijous acompanyat per la comissària de la mostra, Mery Cuesta, la directora adjunta de la Fundació Bancària “la Caixa”, Elisa Duran, i el director de l’Àrea de Cultura, Ignasi Miró.
 
Bàlsam i Fuga és la mostra més ambiciosa feta mai amb el treball dels interns als tallers artístics dels centres penitenciaris de Catalunya. Es tracta d’un diàleg entre 70 creacions realitzades per interns de centres penitenciaris i una vintena de peces de la Col·lecció d’Art Contemporani de la Fundació Bancària “La Caixa” d’artistes internacionals com ara Edward Ruscha, Matt Mullican, Frederic Amat, Josep Guinovart, Jochen Lempert, Miquel Barceló o Zush.  
 
L’exposició representa les emocions i els espais que viuen les persones privades de llibertat alhora que permet aprofundir en la funció terapèutica de la creació artística. En aquest sentit, Bàlsam i Fuga posa en valor la funció dels monitors artístics de les presons, que són els professionals que connecten els interns -normalment sense formació artística prèvia al seu ingrés a presó-, amb aquest nou llenguatge i els facilita noves eines d’expressió.
 
L’exposició ha anat acompanyada d’una agenda d’activitats paral·lela tant a dins com a fora dels centres penitenciaris. Prova d’això és un dels murals que forma part de l’exposició, realitzat per l’artista il·lustrador Ricardo Cavolo en col·laboració amb els interns del Centre Penitenciari Mas d’Enric de Tarragona. Destaca també el treball de la directora de teatre i dramaturga Carme Portaceli, amb els interns del taller de teatre de Brians 2. El resultat ha estat una representació teatral experimental a les sales de l’exposició, amb els interns que ja comencen a sortir a l’exterior per preparar la seva reinserció.
 
Concert de cloenda, avui
 
El concert de cloenda de la mostra, que té lloc avui al CaixaForum a les 19.30 h., també serà una col·laboració. En aquest cas, del Taller de Músics amb interns de diversos centres penitenciaris, on treballen diferents gèneres musicals de la mà dels monitors de música. L’actuació d’avui serà una bona mostra dels gèneres musicals que més atrauen als centres penitenciaris –hip hop, rock urbà, flamenc – però també la música celta o els càntics espirituals.  
 
Bàlsam i Fuga tancarà portes el proper diumenge.Departament/s

Cercador

Cercador

Destaquem