Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

El desembre ha estat molt càlid a l'alta muntanya

 

  • El període s’ha de qualificar de termomètricament molt càlid a l’alta muntanya i càlid a gran part del país, mentre que ha estat fred a la depressió de l’Ebre

 

  • El mes ha estat sec o molt sec al conjunt del país, excepte a la serra del Port, a les comarques del Baix Camp, i el Tarragonès, i a punts del Priorat i de la Garrotxa, on ha estat plujós o  molt plujós

 
La situació meteorològica del mes de desembre ha estat marcada per un potent anticicló que ha provocat boira persistent a la depressió de l’Ebre, en moltes ocasions gebradora, i una temperatura alta per a l’època de l’any a les parts més elevades de Catalunya. Però també cal destacar el pas de fins a tres pertorbacions que van deixar quantitats de precipitació molt abundants a la conca del riu Francolí i serra del Port.
  
Primer episodi de precipitació
 
Aquest primer episodi (del 3 al 6) va ser conseqüència d’una pertorbació ubicada al sud-oest de la península Ibèrica que va provocar un flux humit del sud-est a Catalunya. La precipitació va afectar fonamentalment l’extrem sud i la Garrotxa. Les quantitats més destacades registrades a les estacions de la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) i de la Xarxa d’Observadors Meteorològics (XOM), gestionades pel Servei Meteorològic de Catalunya, van ser 96,3 mm a la Vall d’en Bas (la Garrotxa), els 90,4 mm a PN dels Ports (el Baix Ebre), i els 63,6 mm a Olot (la Garrotxa).
 
Precipitació molt abundant al Baix Camp
 
Una configuració sinòptica dominada per una baixa al sud-oest de la península Ibèrica i flux humit del sud-est a la costa catalana va provocar un episodi de precipitació entre els dies 15 i 17 de desembre. Es van superar els 100 mm a punts del Baix Camp, destacant les següents quantitats: els 104,9 mm a Riudoms, els 101,0 mm a Vinyols i els Arcs, els 97,8 mm a Montbrió del Camp (XOM), i els 86,0 mm a Riudecols (XOM).
 
Precipitacions al quadrant nord-est
 
Una pertorbació ubicada a la Mediterrània va provocar un flux de l’est a Catalunya que entre els dies 19 i 20  va donar un episodi de precipitació que va afectar gran part de la façana litoral i prelitoral, però especialment a l’Empordà. Les quantitats de precipitació més importants registrades van ser els 64,3 mm a Palafrugell - els Ametllers, XOM (el Baix Empordà), els 47,2 mm a Cadaqués, XOM (l’Alt Empordà), i els 41,4 mm l’Estartit, XOM (el Baix Empordà).
 
Molt càlid a l’alta muntanya
 
El desembre s’ha de qualificar de termomètricament molt càlid (anomalies de temperatura per sobre dels +3 ºC) a les parts més elevades del país, especialment a les parts culminants del Pirineu, mentre que a la depressió de l’Ebre el mes ha estat fred (figura 1).
 
Aquestes anomalies tèrmiques són fruit de la inversió tèrmica que ha afectat el territori durant gran part del mes, és a dir, una temperatura més baixa a les planes i depressions del país, i més alta a les parts més enlairades. La situació és típica en configuracions sinòptiques dominades per les altes pressions que provoquen estabilitat atmosfèrica com a conseqüència de la subsidència i l’acumulació de l’aire fred al fons de les valls. A més, en zones més continentals, com és el cas de la depressió de l’Ebre, el meteor associat més característic és la boira, escolant-se pel fons de la vall i arribant a afectar punts del litoral.
 
La taula següent mostra els valors d’anomalia positiva (diferències de la temperatura mitjana mensual de desembre respecte de la mitjana climàtica mensual del mes de desembre pel període de referència 1961-1990) que han estat iguals o superiors a +4 ºC a les estacions de la XEMA.
 
Nom de l’EMA
Comarca
Anomalia (ºC)
Boí (2.535 m)
Alta Ribagorça
+6,0
el Port del Comte (2.316 m)
Solsonès
+5,0
Malniu (2.230 m)
Cerdanya
+4,8
Certascan (2.400 m)
Pallars Sobirà
+4,8
Salòria (2.451 m)
Pallars Sobirà
+4,8
Sasseuva (2.228 m)
Val d'Aran
+4,5
Espot (2.519 m)
Pallars Sobirà
+4,5
la Tosa d'Alp 2500
Cerdanya
+4,2
 
Tot i que es tracta d’anomalies de temperatura molt importants, cal assenyalar que el desembre del 2015 encara va ser més càlid a l’alta muntanya.
Figura 1:
 
Mapes de temperatura mitjana del mes de desembre del 2016 i de diferència d’aquesta respecte de la mitjana climàtica

Mapes elaborats amb dades de les estacions integrades a la XEMA, gestionada per l’SMC. No inclouen els valors de temperatura d’una estació concreta si no es disposa del 80% de totes les dades d’aquesta estació.

La taula següent mostra els valors d’anomalia negativa que han estat inferiors a -1 ºC a les estacions de la XEMA.
 
Nom de l’EMA
Comarca
Anomalia (ºC)
el Perelló
Baix Ebre
-1,5
Castelldans
Garrigues
-1,5
Maials
Segrià
-1,4
Torres de Segre
Segrià
-1,4
Batea
Terra Alta
-1,3
Horta de Sant Joan
Terra Alta
-1,2
Ascó
Ribera d'Ebre
-1,2
la Granadella
Garrigues
-1,2
Gandesa
Terra Alta
-1,1
 
Molt plujós a la conca del riu Francolí i part més elevada de la serra del Port
 
El mes ha estat sec o molt sec al conjunt del país. En canvi, a la serra del Port, a les comarques del Baix Camp, Tarragonès i punts del Priorat i de la Garrotxa el desembre ha estat plujós i, fins i tot, molt plujós a la part més elevada de la serra del Port i conca del Francolí (figura 2).
 
 
Figura 2:
 
Mapes de precipitació acumulada durant el mes de desembre del 2016 i de percentatge d’aquesta respecte de la mitjana climàtica
 
Mapes elaborats amb dades de les estacions integrades a la XEMA, gestionada per l’SMC. No inclouen els valors de precipitació d’una estació concreta si no es disposa de les dades d’un episodi significatiu d’aquesta estació.

La distribució de les anomalies de precipitació és conseqüència de les pertorbacions que van afectar Catalunya amb fluxos marítims carregats d’humitat afectant fonamentalment al litoral i al prelitoral, arribant molt desgastats al quadrant nord-occidental del territori.
 
A continuació es mostren les estacions gestionades per l’SMC en les quals la precipitació acumulada durant el desembre ha superat els 100 mm.
 
Nom de l’estació
Comarca
PPT (mm)
PN dels Ports
Baix Ebre
161,6
la Vall d'en Bas
Garrotxa
128,8
Albanyà – Lliurona (XOM)
Alt Empordà
129,0
Riudoms
Baix Camp
121,5
Mont-roig del Camp (XOM)
Baix Camp
116,0
Montbrió del Camp (XOM)
Baix Camp
113,0
Vinyols i els Arcs
Baix Camp
112,7
la Vall de Bianya (XOM)
Garrotxa
111,0
Palafrugell - els Ametllers (XOM)
Baix Empordà
111,0
la Vall d'en Bas - Mas Can Gronxa (XOM)
Garrotxa
111,0
Batet de la Serra - Mas el Solà (XOM)
Garrotxa
106,0
Santa Pau - Sant Miquel Sacot (XOM)
Garrotxa
102,0
 
 
Irradiació solar molt baixa a la depressió de l’Ebre
 
La boira que ha afectat la depressió de l’Ebre durant el mes desembre s’ha vist reflectida en la irradiació solar, amb una clara diferència entre l’alta muntanya (valors màxims) i les planes de ponent (valors mínims) com a conseqüència de l’anticicló que va afectar el país durant gran part del mes (figura 3).
 
Figura 3:
 
Mapa d’anomalia d’irradiació solar global del mes desembre del 2016 respecte de la mitjana dels últims 10 anys
 
Mapes d’anomalia d’irradiació global elaborats amb les dades de les estacions integrades a la XEMA (Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques). Les mitjanes contra les quals es comparen les dades del mes en curs s’han elaborat a partir de les dades de les estacions de la XEMA dels últims 10 anys (2006-2015).

Aquesta informació s’ampliarà a través de la publicació del butlletí mensual definitiu a partir del dia 15 del mes en curs. Totes aquestes informacions es publicaran a www.meteo.cat
 
 
2 de gener de 2017
 Cercador

Cercador

Destaquem