Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

Els forenses de Justícia donen una segona oportunitat a les còrnies dels cadàvers

L'Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya (IMLCFC) es converteix en el tercer subministrador, per darrere del Clínic i la Vall d'Hebron

El centre ha proporcionat 142 donacions que han beneficiat prop de 300 persones en només 10 mesos
 
L’any vinent, els forenses de Justícia començaran extraccions d’altres teixits com ara pell, ossos, tendons i vàlvules cardíaques

Els forenses del Departament de Justícia han proporcionat 142 donants de còrnia en només deu mesos, des del febrer passat fins al novembre. Aquestes donacions han servit per ajudar a recuperar o a millorar la visió de més de 300 persones. Es tracta d’una xifra que representa l’11 % del total de donants obtinguts pel Banc de Teixits (BST) durant aquest període a tot Catalunya, que arriben als 1.275.
 
L’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya (IMLCFC) s’ha convertit així en el tercer centre d’obtenció de donants, només superat pels hospitals de la Vall d’Hebron, amb 297 donacions, i el Clínic, amb 229. Això ha estat possible gràcies a un conveni signat entre els forenses de l'IMLCFC, el BST, el Servei d’Emergències Mèdiques (SEM), el Servei Català de la Salut i l’Hospital Clínic, que ha contribuït de forma destacada a l’augment de les donacions. És la primera vegada a tot l’Estat que un institut de medicina legal i ciències forenses forma part dels centres subministradors de teixit per a ús clínic.
 
La secretària de Relacions amb l’Administració de Justícia, Patrícia Gomà, ha destacat que el Departament de Justícia vol “oferir una segona vida als teixits que arriben a l’Institut”. Es tracta de persones joves, que han patit un accident o que han mort per causes naturals. “Els seus teixits poden ajudar a recuperar la visió a persones que no hi veuen o que hi veuen malament”, ha afegit.
 
L’IMLCFC va iniciar el passat mes de febrer les extraccions de teixit corneal al Centre de Patologia Forense de la Ciutat de la Justícia de Barcelona i l’Hospitalet. L’IMLCFC practica autòpsies a 2.500 cadàvers l’any, i es pot extreure teixit corneal del 7 % dels cossos. 
 
 
 
El perfil de donant és un home d’uns 57 anys mort en accident o per malaltia cardíaca, uns deu anys més jove que el donant provinent de l’àmbit hospitalari. Les negatives de les famílies a cedir les còrnies se situen en el 13 %, una xifra més baixa que les d’altres àmbits sanitaris, que se situen al voltant del 35 %.
 
Les còrnies, el primer pas
 
L’any vinent, el Departament de Justícia i el Banc de Sang i Teixits faran un pas més en l’aplicació del conveni. Està previst impulsar-ne la segona fase, que consisteix en l’extracció d’altres teixits com ara pell, ossos, tendons i vàlvules cardíaques per trasplantar dins dels sistema públic de salut.   
 
Catalunya és líder en la donació, el processament i el transplantament de còrnies a tot l’Estat. Del gener al novembre, se n’han registrat 1.275 donants, un 55 % més que l’any passat, i s’han fet trasplantaments de còrnia i de teixit ocular a prop de 1.500 persones a Catalunya.
 
El procés de la donació
 
El conveni ha permès facilitar i agilitzar les donacions de còrnies en el cas de morts traumàtiques, com ara accidents o morts naturals extrahospitalàries, que no interfereixen en la pràctica de l’autòpsia.
 
El procés comença amb un avís del SEM al Donor Center, l’entitat dependent del BST que coordina les donacions de teixits al conjunt de Catalunya, quan hi ha un donant potencial. A continuació, a les instal·lacions de l’IMLCFC a la Ciutat de la Justícia, un infermer fa una primera valoració del cadàver i, si compleix els requisits mèdics per ser donant de còrnies, contacta amb la família per demanar-li el consentiment per a la donació i completar la seva història social. Finalment, un jutge autoritza la donació i, aleshores, l’infermer practica l’extracció de les còrnies del donant, sempre d’acord amb el forense responsable de l’autòpsia.
 
Per a què calen còrnies?
 
La majoria dels receptors de còrnia i de teixit ocular són pacients amb distròfies o edemes corneals, és a dir, alteracions de la forma de la còrnia originades per diferents causes i que poden suposar la pèrdua de la visió. La substitució de la còrnia malmesa per una d’un donant és l’única manera que tenen aquestes persones de recuperar la visió. També són freqüents els trasplantaments a pacients que han patit una lesió a l’ull, una infecció o el rebuig d’un trasplantament previ.
 
Per cada còrnia donada es pot ajudar a recuperar la visió a dues persones, perquè es pot dividir en dos segments que es trasplanten a pacients diferents.
 
La còrnia és un teixit viu que, un cop extret, cal trasplantar abans d’una setmana. També hi ha la possibilitat de conservar-la fins a tres setmanes a 31 graus, i durant aquest temps, anomenat període de cultiu, es fan més comprovacions per assegurar que és vàlida per al trasplantament.
 
Tot el procés es fa seguint procediments GMP (bones pràctiques de manufactura, en la seva sigla en anglès) a les sales blanques del BST a Barcelona. Es tracta d’unes instal·lacions amb tots els paràmetres ambientals estrictament controlats (partícules a l’aire, temperatura, humitat, flux d'aire, pressió interior de l'aire, il·luminació), especialment dissenyades per a obtenir nivells mínims de contaminació.
 
Requisits per a ser donant de còrnies
 
Dels dos als 89 anys, tothom pot ser donant. Quan una persona es planteja la possibilitat de ser donant de teixits, la primera cosa que ha de fer, i la més important, és comunicar la seva decisió a la família i als amics més íntims. Ells seran els primers a qui el coordinador de trasplantaments consultarà la possibilitat de la donació després de la mort.
 
Les condicions clíniques en el moment de la mort determinaran si els teixits són vàlids per al trasplantament. I al contrari del que es pugui creure, tenir miopia, estigmatisme o hipermetropia, o haver estat operat de cataractes, no impedeix que les còrnies siguin vàlides per a un transplantament, com tampoc ho impedeix el fet d’haver patit un càncer.Cercador

Cercador

Destaquem