Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

Durant la compareixença al Parlament de Catalunya

Arcadi Navarro defensa que la rebaixa dels preus universitaris s'ha de fer segons renda

  • El secretari d’Universitats i Recerca destaca que el model català de preus i beques permet garantir l’equitat a la universitat
  • Navarro espera que l’aprovació dels nous pressupostos permeti anar més enllà d’una simple congelació per al curs 2017-2018

El secretari d’Universitats i Recerca, Arcadi Navarro, ha defensat avui que “una futura rebaixa dels preus universitaris s’ha de fer segons la renda familiar dels estudiants”, seguint l’actual model català de preus i beques que permet garantir l’equitat. Navarro ha fet aquestes declaracions durant la compareixença a la Comissió d’Empresa i Coneixement del Parlament de Catalunya i en referència a la moció aprovada en seu parlamentària que insta al Govern a rebaixar els preus universitaris un 30%.
 
Navarro ha insistit en què “la voluntat del Govern és aprofundir i millorar el sistema actual de preus i beques” amb l’objectiu d’ampliar el nombre de beneficiaris, així com el volum dels ajuts. També ha subratllat la necessitat de preservar un sistema en el que els estudiants paguen en funció de la renda familiar i que, per tant, afavoreix les persones que disposen de menys recursos econòmics. En aquest sentit, ha recordat que “a Catalunya, els preus públics universitaris no són lineals” ja que “tenim 18 preus diferents perquè a Catalunya no hi ha un preu únic”.
 
“El fet que no tothom pagui el mateix permet que tots els estudiants que tenen una renda mitjana o estan per sota, reben algun tipus d’ajut”, ha dit. Per tant, el secretari d’Universitats i Recerca ha explicat que “no s’ha d’aplicar una baixa de preus lineals sinó seguint aquest model” implantat des del curs 2012-2013.
 
Tal i com confirmen els indicadors, aquest sistema ha garantit en anys de restricció pressupostària que “la universitat continuï sent un ascensor social”. La taxa d’accés dels fills de pares sense estudis universitaris s’ha incrementat en 12 punts en els últims 10 anys.
 
Un accés equitatiu que es dóna tant en els estudis de grau com en els de màster on els estudiants de nou ingrés matriculats són en un 56% i un 54%, respectivament, fills de progenitors sense estudis superiors.
 
El sistema també ha permès que, per primera vegada, més del 40% dels estudiants universitaris rebi algun tipus de beca o ajut, “especialment aquells de famílies més desfavorides”. A més, en el cas de la família estàndard de Catalunya –la formada per quatre membres– aquest percentatge s’incrementa fins al 70%.
 
Expectatives nou pressupost
Durant la compareixença, Navarro s’ha referit a la política de congelació dels preus universitaris “que és l’única que s’ha pogut fer aquest curs 2016-2017 davant la falta d’un nou pressupost”. En aquest sentit, el secretari d’Universitats i Recerca ha insistit en què “el Govern està a l’espera de l’aprovació dels nous pressupostos que ens permeti anar més enllà d’una simple congelació de preus en l’àmbit d’universitats”.
 
Navarro ha explicat que els 46,5 M€ d’increment de la partida pressupostària prevista per a universitats es destinarà, en primer lloc, a consolidar els 30 M€ que, tot i no estar pressupostats, cada any s’acaben executant. Les universitats públiques podran disposar d’aquests diners al principi de cada exercici. “L’infrafinançament de les universitats és el problema bàsic del nostre sistema i, des del Govern, el volem afrontar en el pròxim pressupost”, ha subratllat Navarro.
 
Navarro ha anunciat que els diners extres per a universitats també es dedicaran a l’estabilització del personal docent i investigador (PDI) i a la defensa dels drets dels treballadors, com ara la recuperació de la paga extra. Un altre dels eixos de les actuacions pressupostàries serà la política de preus i beques per als estudiants universitaris.
 
Obstacles de l’Estat
Tot i això, Navarro ha insistit en la necessitat de fer un pas qualitatiu que permeti ampliar la política d’equitat. En aquest punt, s’ha referit als obstacles provinents des de l’Estat que impedeixen fer una política pròpia de preus i beques. El secretari d’Universitats i Recerca ha recordat l’incompliment de la sentència del Tribunal Constitucional de traspàs dels fons de beques que suposaria una aportació extra de 150 M€. “És un contenciós amb l’Estat molt rellevant per al desenvolupament de la política de preus i beques”. Aquests diners que permetrien ampliar i implementar noves modalitats d’ajuts que incrementin l’equitat, com estendre el model actual als màsters.
 
Navarro també ha insistit en la voluntat del Govern de fer una política pròpia de beques salari perquè “tot i tenir el 16% d’estudiants matriculats, a Catalunya no arribem al 10% de les beques salari quan, a més, el cost de la vida és superior”, ha explicat Navarro. 
 
Catalunya també ha de dedicar diners propis per donar cobertura als 7.700 estudiants de famílies amb rendes baixes que l’Estat ha deixat fora de la beca general des que, l’any 2012, va introduir criteris acadèmics per a l’obtenció d’aquest ajut. A més, el model català es veu condicionat per imposicions estatals com ara els criteris patrimonials que regeixen la concessió de qualsevol tipus de beca o ajut.


pdf pdf Nota de premsa
pdf pdf Presentació

Cercador

Cercador

Destaquem