Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

El novembre s'ha caracteritzat per una distribució molt irregular de la precipitació

 

  • El període s’ha de qualificar de termomètricament càlid a bona part de Catalunya, i normal o fred al Pirineu i extrem occidental del país
  • El mes ha estat molt plujós a àmplies zones de la vall de l’Ebre i vessant sud del Pirineu, a les serres de l’Albera i Montserrat, i punts de la Costa Daurada i del Prepirineu, i sec al quadrant nord-oriental i delta de l’Ebre

 

La situació meteorològica del mes de novembre ha estat caracteritzada per una marcada ondulació del corrent en jet (vent de l’oest) en altura. Aquesta configuració ha provocat que la temperatura mitjana mensual de gran part del país estigués per sobre de la mitjana climàtica com a conseqüència del bloqueig de les masses fredes procedents d’altes latituds. A més, ha afavorit el pas de pertorbacions amb un origen atlàntic i flux del sud-oest que han afectat especialment el vessant sud del Pirineu i la meitat occidental del Principat.  

  
Episodi de precipitació entre els dies 4 i 6 de novembre
 
L’episodi de precipitació que va afectar Catalunya entre els dies 4 i 6 va deixar més de 50 mm en alguns sectors del vessant sud del Pirineu i Prepirineu. Va ser conseqüència d’un solc molt marcat, amb vent del sud-oest a nivells mitjans que va afavorir una precipitació persistent i abundant a cotes altes de l’Alta Ribagorça i del Pallars, i en menor mesura de l’Alt Urgell, el Solsonès i l’Alt Berguedà. El resultat va ser una diferència molt gran entre la precipitació registrada al Pirineu i a la resta del país (en general, inferior als 10 mm) o bé entre els fons de vall i les cotes mitjanes i altes.
 
·         Les quantitats més destacades registrades a les estacions de la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) i de la Xarxa d’Observadors Meteorològics (XOM) gestionades pel Servei Meteorològic de Catalunya, van ser els 124,7 mm a Boí (2.535 m) a l’Alta Ribagorça, els 90,7 mm a Espot (2.519 m) al Pallars Sobirà, i els 85,4 mm al Port del Comte (2.316 m) al Solsonès.
·         Pel que fa a la cota de neu es va mantenir molt alta fins el dia 5 a la tarda, al voltant dels 2.400 o 2.500 m. Fins llavors, només les estacions d’alta muntanya d’Espot (2.519 m) i Boí (2.535 m) havien registrat neu a terra, però escassa (8-10 cm) en comparació amb la quantitat de precipitació acumulada, que ja superava els 50 mm. Amb temperatura lleugerament positiva, cal suposar que la precipitació era en forma de neu molt humida i, a estones, aiguaneu. A partir de la tarda del dia 5 la cota va baixar ràpidament, fins a poc més de 1.000 m en el cas del Pirineu occidental, amb aiguaneu a Vielha (la Val d’Aran). Així, entre el vespre del dia 5 i la matinada del 6 va nevar a bona part del Pirineu i Prepirineu (1.000 – 1.500 m de cota), però amb gruixos modestos, inferiors als 10 cm en la majoria dels casos.
 
 
Segon episodi important de precipitació d’aquesta tardor
 
La precipitació va afectar tot el país i va deixar acumulacions importants, sobretot al Pirineu. Entre els dies 20 i 24 es van acumular més de 200 mm a cotes altes del Pirineu. L’episodi va anar acompanyat d’altres fenòmens meteorològics destacables, com fort vent, nevades a cotes altes i una línia de torbonada que va provocar gran quantitat d’aparat elèctric, pedra i calamarsa. L’episodi va estar provocat per la presència d’una massa d’aire fred a les capes mitjanes i altes de la troposfera que es va anar despenjant del corrent general, juntament amb la formació d’una extensa depressió en superfície ubicada sobre la península Ibèrica. Entre el 20 i el 22 la baixa impulsava vent del sud i posteriorment del sud-est càlid i relativament humit a les capes baixes de l’atmosfera. Aquesta configuració va afavorir que els màxims de precipitació és donessin als punts més elevats de la cara sud del Prepirineu i Pirineu. En canvi, durant el dia 23, el pas d’una línia frontal, fruit de la irrupció d’aire fred provinent de les capes mitjanes de la troposfera, va generar una línia de torbonada amb direcció sud-nord que va originar tempestes amb forta intensitat i un potent aparat elèctric.
 
·         Es van superar els 150 mm durant l’episodi a cotes altes del Pirineu i del Prepirineu, destacant els 213,0 mm a Espot (2.519 m) al Pallars Sobirà, els 194,6 mm al Port del Compte (XOM) al Solsonès, i els 190,7 mm a Boí (2.535 m) a l’Alta Ribagorça.
·         La línia de torbonada que el 23 va pentinar el Principat de sud a nord va provocar intensitats de precipitació prominents com els 3,4 mm en un minut a la Granada (l’Alt Penedès) o els 3,3 mm en un minut a Canyelles (el Garraf).
·         Es van superar en diverses ocasions alertes per superació de Situació Meteorològica de Perill (SMP) com per exemple els 24,9 mm en 30 minuts a Canaletes (l’Alt Penedès), o els 23,7 mm en 30 minuts a Vilanova de Meià (la Noguera).
·         La neu només va fer acte de presència a cotes mitjanes i altes del Pirineu i Prepirineu, remarcant els 95 cm Bonaigua (2.226 m) al Pallars Sobirà, els 64 cm a Espot (2.519 m).
 
 
Precipitacions localment abundants entre el 26 i el 28
 
Una depressió ubicada a l’oest de la península Ibèrica amb un flux del sud-oest en superfície càlid i humit afectant el seu vessant mediterrani va provocar un episodi de precipitació entre el dia 26 i el matí del dia 28. En alguns punts de l’Empordà i del litoral i prelitoral Central es van recollir més de 100 mm en poques hores.
 
·         Es van superar els 100 mm durant l’episodi a Espolla (XOM) a l’Alt Empordà amb 140,1 mm, Rellinars (el Vallès Occidental) amb 122,1 mm, i Cunit (XOM) amb 104,3 mm.
·         La precipitació per sobre de 2 mm en un minut es va registrar a: Torredembarra (el Tarragonès) amb 2,7 mm, Vacarisses amb 2,3 mm i Espolla amb 2,1 mm.
·         Es van superar en diverses ocasions alertes per superació de Situació Meteorològica de Perill (SMP) com per exemple els 30,5 mm en 30 minuts a Vacarisses (el Vallès Occidental), els 25,9 mm en 30 minuts a Rellinars o els 24,5 mm a Portbou (l’Alt Empordà).
 
 
Càlid a Catalunya
 
El novembre s’ha de qualificar de termomètricament càlid a bona part de Catalunya, i normal o fred al Pirineu i extrem occidental del país (figura 1).
 
La configuració meteorològica, caracteritzada per una marcada ondulació del corrent en jet (vent de l’oest) en altura, va provocar que la temperatura mitjana mensual de gran part del país estigués per sobre de la mitjana climàtica com a conseqüència del bloqueig de les masses fredes procedents d’altes latituds.
 
La taula següent mostra els valors d’anomalia positiva (diferències de la temperatura mitjana mensual de novembre respecte de la mitjana climàtica mensual del mes de novembre pel període de referència 1961-1990) que han estat superiors a +1,5 ºC a les estacions de la XEMA.
 
  
Nom de l’EMA
Comarca
Anomalia (ºC)
el Canós
Segarra
+2,1
Barcelona - el Raval
Barcelonès
+1,8
Tàrrega
Urgell
+1,8
Torredembarra
Tarragonès
+1,8
Vic
Osona
+1,6
Cabrils
Maresme
+1,6
Cervera
Segarra
+1,6
Pantà de Siurana
Priorat
+1,6
 
 
Figura 1:
 
Mapes de temperatura mitjana del mes de novembre del 2016 i de diferència d’aquesta respecte de la mitjana climàtica
 
Mapes elaborats amb dades de les estacions integrades a la XEMA, gestionada per l’SMC. No inclouen els valors de temperatura d’una estació concreta si no es disposa del 80% de totes les dades d’aquesta estació.

Distribució molt irregular de la precipitació
 
El mes ha estat molt plujós a àmplies zones de la vall de l’Ebre i vessant sud del Pirineu, a les serres de l’Albera i Montserrat, i punts de la costa Daurada i del Prepirineu. En canvi ha estat sec al quadrant nord-oriental i al delta de l’Ebre (figura 2).
 
El pas de pertorbacions amb un origen atlàntic amb flux del sud-oest que van afectar especialment el vessant sud del Pirineu i meitat occidental del Principat expliquen aquesta distribució de les anomalies.
 
 
Figura 2:
 
Mapes de precipitació acumulada durant el mes de novembre del 2016 i de percentatge d’aquesta respecte de la mitjana climàtica
 
Mapes elaborats amb dades de les estacions integrades a la XEMA, gestionada per l’SMC. No inclouen els valors de precipitació d’una estació concreta si no es disposa de les dades d’un episodi significatiu d’aquesta estació.

A continuació es mostren les estacions gestionades per l’SMC en les quals la precipitació acumulada durant el novembre ha superat els 150 mm.
 
Nom de l’estació
Comarca
PPT (mm)
Novembre  2016
Boí (2.535 m)
Alta Ribagorça
364,2
Espot (2.519 m)
Pallars Sobirà
354,7
el Port del Comte (2.316 m)
Solsonès
290,9
Salòria (2.451 m)
Pallars Sobirà
273,9
el Port del Comte - Estació d'esquí (XOM)
Solsonès
247,0
Bonaigua (2.266 m)
Pallars Sobirà
245,5
Cadí Nord (2.143 m) - Prat d'Aguiló
Cerdanya
226,2
Ulldeter (2.410 m)
Ripollès
211,7
Sant Joan de l'Erm (XOM)
Alt Urgell
210,0
Núria (1.971 m)
Ripollès
208,4
Rellinars
Vallès Occidental
208,1
Certascan (2.400 m)
Pallars Sobirà
202,1
Alinyà
Alt Urgell
199,4
Setcases-Hostal Pastuira (XOM)
Ripollès
193,0
Viu de Llevata (XOM)
Alta Ribagorça
193,0
Gisclareny
Berguedà
183,5
Sant Joan de Toran (XOM)
Val d’Aran
177,0
Espolla (XOM)
Alt Empordà
173,0
Lac Redon (2.247 m)
Val d'Aran
171,8
Montserrat - Sant Dimes
Bages
169,5
el Pont de Suert
Alta Ribagorça
168,6
Horta de Sant Joan
Terra Alta
161,0
Espolla
Alt Empordà
157,2
Abadia de Montserrat (XOM)
Bages
154,0
 
 
Irradiació solar especialment baixa a Ponent i Pirineu
 
L’abundant nuvolositat que ha afectat àmplies zones de la meitat occidental de Catalunya durant el mes de novembre s’ha vist reflectida en la irradiació solar, amb una clara distribució oest (valors mínims) a est (valors màxims) com a conseqüència del flux del sud-oest que va afectar el país (figura 3).
 
  
 
Figura 3:
 
Mapa d’anomalia d’irradiació solar global del mes de novembre del 2016 respecte de la mitjana dels últims 10 anys
 
Mapes d’anomalia d’irradiació global elaborats amb les dades de les estacions integrades a la XEMA. Les mitjanes contra les quals es comparen les dades del mes en curs s’han elaborat a partir de les dades de les estacions de la XEMA dels últims 10 anys (2006-2015).

Aquesta informació s’ampliarà a través de la publicació del butlletí mensual definitiu a partir del dia 15 del mes en curs. Totes aquestes informacions es publicaran a www.meteo.cat i a les xarxes socials facebook.com/meteocat i @meteocat
 
1 de desembre de 2016Departament/s

Cercador

Cercador

Destaquem