Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

Els interns de la presó de Figueres fabriquen caganers que s'exporten per tot el món

El taller del Centre Penitenciari Puig de les Basses produeix prop de 50.000 figures l'any

L’activitat ocupa 40 interns, que adquireixen hàbits de treball, guanyen un sou i cotitzen a la Seguretat Social
 
El president electe dels EEUU, Donald Trump; la cancellera alemanya, Angela Merkel; el jugador del FC Barcelona, Neymar Jr; el Mestre Jedi Yoda; l’Spiderman, i el Capità Amèrica. Aquests són alguns dels personatges amb caganer concebuts al Centre Penitenciari Puig de les Basses de Figueres. Es tracta d’un dels encàrrecs gestionats pel Centre d’Iniciatives per a la Reinserció (CIRE), l’empresa del Departament de Justícia que dóna feina als interns de les presons catalanes, amb retribució i cotització a la Seguretat Social.
 
El director del CIRE, Juan José Torres, explica que hi ha molts interns que “treballen per primera vegada coincidint amb la seva estada als centres penitenciaris”. La feina als tallers del CIRE és una “oportunitat per adquirir hàbits i coneixements necessaris per trobar feina quan acabin la condemna, aspecte indispensable per a la seva reinserció social”, afegeix.
 
Els caganers es distribueixen per tot Catalunya i també s’exporten per tot el món. Aquesta feina ocupa 40 interns, que produeixen prop de 50.000 figures l’any. El dels caganers és un taller de manipulats artístic, que s’utilitza per iniciar els reclusos en el món laboral.
 
El procés d’elaboració d’aquests personatges indispensables per a qualsevol pessebre comença per l’emmotllat de les peces, fetes d’argila. Posteriorment es perfilen i deixen assecar, pas previ  per enfornar-les. Després pinten els caganers, que finalment s’embossen i etiqueten i es retornen a l’empresa, que es fa càrrec de la seva distribució.
 
Feina per a 200 interns a Figueres
 
A la presó de Puig de les Basses hi ha quatre tallers d’uns 800 m2 cada un, que treballen per a vuit empreses de Girona. Fan encàrrecs relacionats amb el món de l’electricitat (muntatge de quadres elèctrics, endolls i cablejat elèctric), l’automoció (components de vehicles) i manipulats com les bosses de cotilló per celebrar el Cap d’Any. Els tallers i els serveis de cuina, cafeteria, bugaderia, i botiga del Centre donen feina retribuïda a més de 400 interns, un 60 % aproximadament de la població  total de la presó, que en aquests moments és de 726 persones.
 
4.200 interns amb feina a tot Catalunya
 
El CIRE disposa de prop de 70 tallers productius arreu de Catalunya, on més de 150 empreses encarreguen feines per fer a dins dels centres penitenciaris. Enguany uns 4.200 interns treballen cada dia en aquests tallers en torns de quatres hores, per regla general. Això suposa que prop d’un 60 % dels reclusos de Catalunya fan una feina productiva i remunerada, amb la corresponent cotització a la Seguretat Social, i adquireixen hàbits laborals.
 
Enguany s’han formalitzat uns 800 contractes de treball de persones que han acabat la seva pena i que s’han pogut incorporar al mercat laboral gràcies a la borsa de treball del CIRE. El 50 % dels interns que signen contractes a través de la borsa de treball del CIRE s’incorporen definitivament a la plantilla de l’empresa que els ofereix el primer contracte fora de la presó.
 
 Cercador

Cercador

Destaquem