Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

Balanç d'un cap de setmana de xàfecs localment intensos

 
  • En alguns punts de l’Empordà i del prelitoral central s’han recollit més de 100 mm en poques hores

 

La persistència de la massa d’aire fred a les capes mitjanes i altes de la troposfera que ja va causar un important episodi de pluja entre setmana, va originar una nova pertorbació en superfície generant un flux de sud i sud-est.

 
A continuació es mostren les anàlisis de dissabte 26 de novembre a 500 hPa (uns 5.500 metres d’altitud) i en superfície.

Dissabte van començar a aparèixer els primers ruixats a les terres de ponent i xàfecs a les terres de l’Ebre. Cap a la tarda i fins a la matinada de diumenge les tempestes es van anar estenent amb força però de manera irregular per la Catalunya central, la zona nord-oriental i alguns punts de les terres de l’Ebre. Destaquen els 139,3 mm recollits per l’observador de la Xarxa d’Observadors Meteorològics (XOM) a Espolla (Alt Empordà) i els 122,1 mm a Rellinars (Vallès Occidental).
 
A partir de diumenge al matí la inestabilitat es va concentrar a la meitat sud  del país, reduint el seu radi d’acció al camp de Tarragona i a les comarques de l’Alt i Baix Penedès, Garraf i Baix Llobregat cap a la tarda i fins al vespre. La quantitat més abundosa es va registrar a Cunit (Baix Penedès) amb 88,1 mm, recollits per l’observador de la XOM.
Durant aquest episodi s’han produït en diverses ocasions alertes de Situació Meteorològica de Perill (SMP) que s’activen quan se superen els 20 mm en 30 minuts. Així, es van enregistrar 30,5 mm en 30 minuts a Vacarisses i 25,9 mm en 30 minuts a Rellinars, ambdues situades al Vallès Occidental.
 
La taula següent mostra les estacions de la Xarxa d'Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) i de la XOM que entre els dies 26 i 28 de novembre (fins a les 10 h) han recollit més 50 mm.

 

Finalment, es mostra el mapa de l’estimació de la precipitació acumulada entre el 26 i el 28 de novembre (fins a les 10 h). S’ha obtingut mitjançant la combinació del camp de precipitació vist per la Xarxa de Radars de Catalunya (XRAD) i els registres dels pluviòmetres de la XEMA:

 

Entre divendres i dissabte es van produir nevades puntuals al voltant dels 900 metres en zones del Pirineu Occidental, deixant gruixos poc significatius. Durant el dissabte es van acumular 10 cm a Sant Joan de l’Erm (Alt Urgell) i 15 cm a Setcases (Ripollès) segons els observadors de la XOM.
 
  
Descàrregues elèctriques
 
Quant a l’aparat elèctric, entre dissabte 26 i dilluns 28 (fins a les 10 h) la Xarxa de Detecció de Descàrregues Elèctriques (XDDE) ha enregistrat un total de 10.208 llamps núvol-terra, dels quals només 1.521 van caure sobre el Principat.
 
El mapa següent mostra la distribució espacial i temporal dels llamps núvol-terra al llarg de l’episodi.
 

 

Més informació a www.meteo.cat i a les xarxes socials facebook.com/meteocat i @meteocat
 
28 de novembre de 2016Departament/s

Cercador

Cercador

Destaquem