Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

Dolors Bassa: "Ara toca parlar menys de persones immigrades i més de ciutadania"

La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies presenta el procés de participació per a redactar el Pla de Ciutadania i de les Migracions 2017-2020


La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, ha presentat avui el procés participatiu del Pla de Ciutadania i de les Migracions (PCM) 2017-2020 que establirà de forma transversal les línies de treball i les actuacions de la Generalitat per gestionar el fet migratori durant els propers quatre anys.
 
Bassa ha assegurat que “és molt important que les polítiques públiques per gestionar la immigració o l’emigració tinguin el màxim consens i siguin compartides pel gruix de la població i els poders públics”.
 
La consellera considera que “Catalunya compta amb un model de concertació en l’àmbit de la immigració, però també en molts d’altres, que és una autèntica virtut”. “Tots plegats compartim i establim prioritats i això facilita molt les coses”, ha dit Bassa en referència a la coordinació entre Generalitat, món local, agents socials, organitzacions de suport i teixit associatiu que s’articula a través de la Taula de Ciutadania i Immigració.  
 
La titular del Departament ha explicat que “presentem el document base del Pla de Ciutadania per a un nou temps, on parlem menys d’immigració i més de ciutadania. Ara toca parlar menys de persones immigrades i més de ciutadans, d’autèntiques polítiques públiques promotores dels drets civils. De mesures que fomentin l’equitat i l’ascensor social per a tothom, especialment per als col·lectius amb més dificultats”.
 
“Apostem per la igualtat en el treball i a l’escola, per aprendre a viure junts els que som diferents, per un model català d’acollida de  persones refugiades”, ha indicat la consellera com a principals objectius del PCM.
 
“Volem promoure polítiques d’equitat que facilitin a tothom les mateixes oportunitats. Aquest és un dels nostres principals objectius, evitar societats paral·leles a velocitats diferents. Volem ser un sol poble. No parlem d’assimilació ni de segregació sinó d’interculturalitat amb consens i un equilibri entre cohesió i diversitat”, ha conclòs.
 
Per la seva banda, el secretari d’Igualtat, Migracions i Ciutadania, Oriol Amorós, ha explicat els principals eixos del PCM i ha desgranat les principals mesures previstes. En l’àmbit de l’acollida a les persones refugiades, ha recordat que Catalunya ofereix més de 1.200 places d’allotjament i ha destacat la necessitat d’acollir més i millor: “volem pensar en un model diferent, desplegar un model propi d’asil i refugi internacional perquè sabem que tenim la capacitat. Els nostres ajuntaments coordinats amb la Generalitat han estat capaços d’acollir un milió i mig de persones immigrades en la dècada anterior. Del que es tracta ara és de desenvolupar un nou sistema que compti amb la participació de la societat civil, com ho està fent el Canadà. Posem totes les administracions públiques i entitats a treballar perquè les persones refugiades esdevinguin ciutadans”.
 
Més de 250 mesures
El PCM es divideix en quatre eixos estratègics i compta amb 15 línies de treball que agrupen 44 programes d’actuació i més de 250 mesures que promouen els diversos departaments sota la coordinació de la Secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania. Els quatre eixos del Pla són:
 
Eix 1. Una cultura pública comuna en una societat cohesionada:
Compromís per a una cultura pública comuna.
Visibilitat de la diversitat com un valor enriquidor de la societat.
Formació per a la prevenció de les discriminacions i el racisme.
Informació per a l’exercici dels drets i deures de ciutadania.
 
Eix 2. Polítiques per a la igualtat en la diversitat:
Igualtat d’oportunitats en el treball per a les persones immigrades.
Èxit educatiu dels fills de les famílies immigrades.
Inclusió social de col·lectius vulnerables de persones immigrades.
Accessibilitat dels serveis públics a les persones immigrades.
 
Eix 3. Acollida de les persones refugiades que arriben a Catalunya:
Combat de les causes del desplaçament de persones refugiades.
Acció humanitària a les fronteres europees i en origen.
Desenvolupament sistema de protecció internacional a Catalunya.
 
Eix 4. Gestió integral de les polítiques de ciutadania i migracions:
Gestió de fluxos de mobilitat internacional
Gestió situació administrativa persones en mobilitat internacional.
Acollida a les persones immigrades.
Nous instruments de gestió de polítiques de ciutadania i mobilitat internacional.
 
Ciutadania, consens, cohesió i diversitat
El document base del PCM constata que Catalunya comença una nova etapa que ha de conduir el país de les migracions cap a la ciutadania. Els fluxos d’entrada s’han moderat en els últims anys, el saldo migratori és petit i s’ha entrat en una fase d’estabilitat. La diversitat forma part de Catalunya com un element estructural: més del 70 % de persones estrangeres porten més de cinc anys i el 40 % més de 10 anys a Catalunya. En aquest sentit, els principals objectius que es planteja el Govern són construir més ciutadania, treballar des del consens i aconseguir l’equilibri entre cohesió i diversitat.
 
El procés participatiu comença avui i s’allargarà fins l’1 de desembre amb 14 sessions presencials arreu del territori i a través del portal Participa gencat a l'enllaç http://participa.gencat.cat/ca/proposals/pla-de-ciutadania-i-de-les-migracions-2017-2020. El públic objectiu és la ciutadania en general, així com els tècnics i responsables del món local i representants dels teixit associatiu. La fase de participació compta amb la col·laboració de la Secretaria de Transparència i Govern Obert del Departament d’Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència. La previsió del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies és aprovar el nou PCM a principis de 2017.Cercador

Cercador

Destaquem