Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

L'episodi de pluja acumula fins a 250 mm en alguns punts del Maresme

 
  • Dimecres a la tarda es van arribar a recollir 132,6 mm en 1 hora i 84,8 mm en 30 minuts a Cabrils, registres inèdits a les estacions de la XEMA

 

  • La pluja va caure a pràcticament tot Catalunya i va deixar més de 50 mm a la meitat nord del litoral i prelitoral

La imatge del canal infraroig del METEOSAT del dimecres a les 18.00 h UTC mostra l’extensa nuvolositat associada a la depressió afectant pràcticament tota la península Ibèrica, amb la part més activa del front situada just sobre la costa catalana.
 
 
Fenomen típicament mediterrani
 
Si bé la depressió en superfície no era especialment profunda (uns 1.000 hPa al seu centre), impulsava vent del sud-est càlid i relativament humit a les capes baixes de l’atmosfera, que havia d’ascendir per superar el relleu de la serralada litoral. Aquest fet, juntament amb la inestabilitat provocada per l’aproximació del solc, ha afavorit la formació dels xàfecs i tempestes.
 
Cal tenir en compte que la precipitació torrencial és un fenomen típic de la conca mediterrània en aquesta època de l’any, quan el mar relativament càlid (encara per sobre dels 20 ºC en superfície a bona part de la costa catalana) contrasta amb l’arribada d’aire més fred en altura.
 
 
Quantitats de precipitació de fins a 250 mm
 
La precipitació es va iniciar a l’extrem sud del Principat al llarg de dimecres al matí, amb alguns xàfecs d’intensitat forta al voltant del delta de l’Ebre. La pluja va anar progressant cap al nord amb el pas de les hores i a partir del migdia es va fer pràcticament general, essent especialment intensa a les comarques del litoral i prelitoral Central i Nord. Els xàfecs més intensos es van concentrar al Maresme, amb registres excepcionals de més de 100 mm en 1 hora.
 
Al llarg del vespre la precipitació més intensa es va anar desplaçant cap a la costa Brava, abans d’allunyar-se cap al golf de Lleó. No obstant això, durant la matinada s’han repetit alguns xàfecs irregulars.
 
 
La taula següent mostra les estacions de la XEMA i de la Xarxa d’Observadors Meteorològics (XOM) que entre el dimecres 12 i el dijous 13 d’octubre de 2016 fins a les 11 del matí han recollit més de 50 mm:

El mapa següent mostra l’estimació de la precipitació acumulada a Catalunya entre el dimecres 12 i el dijous 13 d’octubre de 2016 fins a les 9 del matí. S’ha obtingut mitjançant la tècnica de combinació del camp de precipitació vist per la Xarxa de Radars de Catalunya (XRAD) i els registres dels pluviòmetres de la XEMA:

Al Pirineu, la precipitació ha estat en forma de neu a partir d’uns 2.500 o 2.600 m d'alçada i  les estacions d’alta muntanya de la XEMA situades a major altitud han arribat a mesurar petits gruixos de neu. És el cas de Boí (2.535 m), a l’Alta Ribagorça, amb 4 cm de neu.
 
 
Detalls de la precipitació excepcionalment intensa a Cabrils
 
El màxim de precipitació de la jornada es va centrar al Baix Maresme i va poder ser mesurat per les estacions de Vilassar de Mar (XOM) i Cabrils (XEMA), que van superar els 200 de precipitació acumulada. En el cas de Cabrils, estació automàtica de la XEMA que registra la precipitació minut a minut, aquests són els detalls de l’excepcional precipitació de dimecres a la tarda:
 
Precipitació total acumulada al llarg del 12/10/2016: 220,9 mm
Precipitació màxima en 1 hora: 132,6 mm (18.03 – 19.03 h)
Precipitació màxima en 30 minuts: 84,8 mm (18.25 – 18.55 h)
Precipitació màxima en 10 minuts: 33,0 mm (18.48 – 18.58 h)
Precipitació màxima en 1 minut: 5,6 mm (18.50 h)
 
El gràfic següent mostra la precipitació registrada minut a minut entre les 14.30 i les 21.00 hores d’ahir dimecres:

A l’històric de la XEMA no hi ha precedents d’un registre de pluja tan elevat en mitja hora. Concretament, els 84,8 mm d’ahir a Cabrils superen els 73,9 mm registrats també en 30 minuts el 10 de juny de 2015 a Olot (Garrotxa). Cal dir que la majoria d’estacions de la XEMA tenen entre 10 i 20 anys de dades, tot i que alguna d’elles arriba als 28 anys.
 
Pel que fa a la precipitació acumulada en 1 hora, a l’històric de les estacions de la XEMA tampoc no hi ha precedents d’un registre tan elevat. De totes maneres, un pluviòmetre gestionat per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) a Cabrils entre els anys 1996 i 2007 va mesurar una precipitació horària de 136,7 mm el 2 de setembre de 1996, amb un total diari de 158,2 mm. Per tant, durant l’hora de màxima intensitat hauria plogut de manera comparable a la d’ahir, tot i que l’acumulació de pluja va ser clarament inferior. Aquell dia, l’estació de la XEMA a Cabrils va mesurar un total de 140,9 mm.
 
 
Precedents d’una pluja diària tan abundant a Catalunya
 
El llindar de 200 mm en 24 hores no se supera cada any a Catalunya, però sí que se supera de manera relativament freqüent (cada dos o tres anys, aproximadament) en algun indret del país. L’última vegada va ser el març de 2015, quan l’estació del PN dels Ports (Baix Ebre) va registrar prop de 700 mm en 6 dies, dels quals 219,8 mm van caure el dia 23 de març.
 
De totes maneres, va ser un episodi que només va afectar l’extrem sud del país. Per trobar-ne un que afectés de manera més extensa Catalunya cal retrocedir fins a la llevantada de finals de novembre de 2014, quan en un sol dia es van recollir 336,1 mm al PN dels Ports (Baix Ebre), 219,0 mm a Cabanes (Alt Empordà) o 223,4 mm a Albanyà – Lliurona (Alt Empordà).
 
 
Rècord al Maresme
 
A la comarca del Maresme no hi ha precedents d’una precipitació diària superior a la d’ahir dimecres. Al municipi de Cabrils hi ha constància d’observació meteorològica des de l’any 1971 i el màxim registre de precipitació diària serien els prop de 150 mm del 2 de setembre de 1996.
 
Un exemple relativament recent de precipitació molt intensa en aquesta àrea del Baix Maresme va ser el 31 de juliol de 2002, quan l’estació del Masnou – Port Esportiu va registrar un total de 216,8 mm. El registre d’ahir dimecres de la mateixa estació és de 173,0 mm.
 
 
Activitat elèctrica concentrada sobre el mar
 
Al llarg de dimecres la precipitació només va anar acompanyada de tempesta a diversos sectors del Maresme i del Barcelonès, a banda de les tempestes que van caure sobre el mar. La Xarxa de Detecció de Descàrregues Elèctriques (XDDE) va enregistrar un total de 3.882 llamps núvol-terra sobre, dels quals només 22 van caure a Catalunya, gairebé tots (20) al Maresme.
 
El mapa següent mostra la distribució espacial i temporal dels llamps núvol-terra. S’hi pot veure com la majoria de descàrregues es van produir mar endins. Les hores de la llegenda estan expressades en UTC, de manera que cal sumar dues hores per obtenir l’horari oficial d’estiu.

Predicció pels pròxims dies
 
La predicció indica que la pertorbació acabarà d’escombrar Catalunya entre dijous i divendres. Dijous encara es produiran xàfecs d’intensitat localment forta a punts del litoral, del prelitoral i de la Catalunya Central, i se’n preveuen de més dispersos i febles a la resta del país.
 
Divendres la precipitació s’anirà restringint al quadrant nord-est i a punts del litoral i del prelitoral central, on encara podrà ser localment forta i anar acompanyada de tempesta. El vent bufarà de component marítim i alterarà l’estat de la mar, especialment a la meitat nord de la costa. Per aquest motiu el Servei Meteorològic de Catalunya manté actius avisos per intensitat de pluja i per onatge. Dissabte i diumenge la situació millorarà i es preveu una clara estabilització de l’atmosfera.
 
 
13 d’octubre de 2016Departament/s

Cercador

Cercador

Destaquem