Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

Dia Mundial de l'Obesitat

Un 12,6% dels infants catalans té obesitat segons l'Enquesta de Salut de Catalunya

L’ESCA també assenyala que l’obesitat és més elevada entre els menors de les classes socials més desfavorides i quan la mare té estudis primaris o no en té
 
“Acabar amb l’obesitat infantil” és el lema del Dia Mundial de l’obesitat que es commemora avui, dia 11 d’octubre

El 31,8% de la població de 6 a 12 anys té excés de pes, més els nens (35,8%) que les nenes (27,5%); el 19,1% té sobrepès (el 20,4% dels nens i el 17,8% de les nenes). i el 12,6% té obesitat ( també més els nens amb un 15,5% que les nenes amb un 9,7%), segons dades de l’Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA, 2015). 
 
La prevalença de l’obesitat és més elevada entre els menors de les classes socials més desfavorides i quan la mare té estudis primaris o no en té.
 

Pel que fa a l’activitat física, s’observa que 4 de cada 10 infants de 3 a 14 anys té un estil d’oci sedentari, és a dir, que de mitjana passa dues o més hores cada dia mirant una pantalla. L’enquesta mostra com aquest estil d’oci és més freqüent entre els nens de classe social més desfavorida i amb un dels progenitors sense estudis.
 
Al mateix temps, un 37,5% de la població d’aquestes edats té un estil d’oci actiu (cada dia de la setmana fa com a mínim una hora d’activitat física extraescolar o juga al parc o al carrer). El percentatge és superior en els nens i disminueix segons augmenta l’edat.
 
L’enquesta també assenyala que un 57,7% de la població de 3 a 17 anys acostuma anar caminant a l’escola; un 10,7% va en transport públic, i un 1,5% en bicicleta.
 
Pel que fa a l’alimentació, destaca que un 87,5% de la població de 3 a 14 anys esmorza dues vegades (com està recomanat), i només un 4,9% dels infants de 6 a 14 anys mengen les 5 racions de fruita i verdura  (4,6% dels nens i 5,3% de les nenes), sense diferències significatives per subgrups.
 
En canvi, sí  que hi ha diferències socials pel que fa al consum freqüent de productes hipercalòrics. El 40% dels infants que pertanyen a classes socials desfavorides fan un consum freqüent de menjar ràpid, brioxeria industrial, llaminadures i begudes ensucrades mentre que aquest percentatge se situa en el 20% dels infants de famílies de classe social més afavorida o quan un dels progenitors té estudis universitaris.
 
Per fer front al problema, el Departament de Salut va dissenyar el Pla Integral per a la Promoció de l’Activitat Física i l’Alimentació Saludable (PAAS). El Pla integra accions a l’àmbit educatiu, comunitari, de salut i laboral. Aquest pla es basa en l’evidència que diu que els abordatges intersectorials, multifactorials i integrals són els més efectius per promoure la salut. El PAAS vol arribar a tota la població d’acord amb les seves necessitats,  promou l’equitat i l’aprofitament dels recursos ja existents i treballa per capacitar els professionals i les persones, per generar entorns promotors de salut i per actuar sobre els determinants de la salut. 
 
S’emmarca en el Pla Interdepartamental de Salut Pública (PINSAP), coordinat per l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), que identifica el control de l’excés de pes com un dels cinc grans reptes per impulsar la salut des de tots els àmbits d'acció del Govern i la societat.
 
En el marc del PAAS s’han dut a terme un seguit d’accions per prevenir l’obesitat infantil actuant sobre l’entorn per fer fàcils les opcions saludables i sobre la població en general i sobre els professionals per promoure estils de vida saludables. Destaquen: les guies sobre alimentació saludable en l’etapa preescolar i escolar, les revisions de les programacions de menús escolars i els programes comunitaris de prevenció de l’obesitat infantil.
 
En relació al tractament s’està elaborant un model de prevenció i atenció a l’obesitat infantil a Catalunya, a partir de les experiències territorials existents i de la revisió de  la millor evidència científica disponible i en col·laboració amb societats científiques i entitats relacionades.
 
El proper dia 14 de novembre està prevista la jornada de celebració del desè aniversari del PAAS.
 
Dia Mundial de l’Obesitat
La Federació Mundial de l’obesitat de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) promou la celebració, l’11 d’octubre, del Dia Mundial de l’obesitat. L’efemèride es va establir el 2015 amb l’objectiu d’estimular i promoure accions per ajudar la població a assolir i mantenir un pes saludable i revertir l’epidèmia global d’obesitat. El lema d’aquest any és “Acabar amb l’obesitat infantil”.
 
La prevalença de l’obesitat en infants i joves augmenta any rere any a tot el món. L’obesitat impacta negativament sobre la salut a curt i a llarg termini, sobre el rendiment escolar i sobre la qualitat de vida. A nivell mundial, mentre que en alguns països o regions la prevalença s’ha estabilitzat, en països de renda baixa o mitjana-baixa continua augmentant. Globalment, 223 milions d’infants en edat escolar tenen excés de pes. Si es manté la tendència actual, aquesta xifra pot arribar a 268 milions l’any 2025.
 
The WHO Commission on Ending Childhood Obesity (ECHO) ha publicat un informe en què es recomana desenvolupar accions sobre tres pilars essencials: (http://www.obesityday.worldobesity.org/obesity-day-2016)
 
·        Lluitar contra l’entorn obesogènic.
·        Reduir el risc d’obesitat treballant sobre factors crítics en la trajectòria vital.
·        Tractar els infants que tenen obesitat per millorar la seva salut actual i la futura.
 
 
Més informació a:
 
Vídeo Crèixer amb Salut
 
Pla Integral per a la Promoció de l’Activitat Física i l’Alimentació Saludable (PAAS)
 
El Pla Interdepartamental de Salut Pública (PINSAP)
 
"Aquí Sí. Fruita i salut"
 
Canal Salut:
 
Estratègia mundial de l'OMS
http://www.who.int/dietphysicalactivity/es/


Cercador

Cercador

Destaquem