Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

President Puigdemont: "El referèndum és per expressar opinions legítimes, no per fer diferències"

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha refermat avui, durant la segona jornada del debat de la qüestió de confiança, la necessitat de fer un referèndum a Catalunya

  • El cap de l’Executiu ha instat el grup socialista a “no banalitzar” els milions de persones que cada any surten al carrer, i que “no mereixen ser considerades com un ramat adoctrinat i crèdul amb una utopia impossible”
  • Carles Puigdemont ha afirmat que “si un líder polític espanyol té el coratge d’abordar el referèndum, li farem costat”
  • Demana a Ciutadans que “deixi de caçar pokemons i es dediqui a la realitat”, després d’acords amb resultat “zero” amb el PSOE i el PP
El president Puigdemont durant el torn de rèplica, aquest matí, al Parlament (Foto: Jordi Bedmar)

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha refermat avui, durant la segona jornada del debat de la qüestió de confiança, la necessitat de fer un referèndum a Catalunya, que, ha explicat, “no és per fer diferències, sinó per expressar opinions legítimes”. Carles Puigdemont ha subratllat que “en aquest país, més enllà de les fronteres dels partits polítics, hi ha un gran consens ciutadà, perquè és un país demòcrata en què la gent vol votar i vol votar coses diverses, vol votar sí o vol votar no”. “I tan català és el que vota sí com el que vota no, com el que no vota”, ha reblat.
 
Durant la resposta a la intervenció del grup parlamentari del PSC, el cap de l’Executiu ha remarcat que “una societat democràtica es basa fonamentalment en la decisió de la majoria dels seus ciutadans” i ha recordat que, segons la darrera enquesta del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO),  el 87,6% de la gent, és a dir, una immensa majoria, acceptaria el resultat final del referèndum, fos quin fos”.
 
En aquest sentit, i en resposta al grup de Catalunya Sí Que Es Pot, el president Puigdemont ha afirmat que “la gent amb el seu vot decidirà si el referèndum és vàlid o no, però si decideix que és vàlid el que hem de fer és acceptar el veredicte i posar-nos a treballar”. Carles Puigdemont ha insistit en la seva apel·lació a l’Estat de pactar un referèndum, assenyalant que “no ens han de poder retreure que no hem esgotat totes les possibilitats que hem tingut per poder arribar a allò que és un desig de la majoria, que és poder fer un referèndum acordat amb l’Estat”.
 
El president ha vist en CSQP “voluntat d’arribar a sumar on sabem que sumem, perquè hem identificat que el beneficiari d’aquesta suma no és cap bandera, ni cap pàtria, sinó els ciutadans. És per això que fem aquest procés cap a la independència, perquè els ciutadans puguin viure molt millor”.
 
“Farem costat a qui tingui el coratge d’abordar el referèndum”
En resposta a aquest mateix grup parlamentari, el president Puigdemont ha volgut deixar clar que “si un líder polític espanyol té el coratge d’abordar el referèndum, li farem costat”. Però aquest coratge, ha lamentat, “de moment no hi és” i de fet “s’albira que si hi ha govern a Espanya serà un govern del nucli dur frontista contra el desig dels catalans, contra el referèndum, encara que vingui avalat per un 80% de la ciutadania d’aquest país”. “El canvi a l'Estat espanyol està marxant sense haver-hi arribat mai”, ha denunciat. I ha reiterat que “no es pot sortir de la crisi a l'Estat espanyol d'esquena a Catalunya”.
 
En aquesta línia, i en resposta al grup parlamentari de Ciutadans, el president ha fet notar que “la pitjor presa de pèl és no complir el programa electoral, perdre la credibilitat perquè les coses segueixin com sempre, i fer Rajoy president”. Carles Puigdemont ha contraposat la situació política a Catalunya amb la de l’Estat, assenyalant que “amb tots els problemes que hi pugui haver a la política catalana hi ha una distància sideral amb la política espanyola”.
 
El cap del Govern ha recordat que C’s ha firmat dos acords d’investidura amb el PSOE i el PP amb “zero” resultats, mentre a Catalunya “gent  molt distant, molt confrontada i, fins i tot, amb models socials completament oposats som capaços d’arribar a acords pel país”. “Aconsegueixen coses virtuals”, els ha retret, i ha afegit que “és com aquell té un Pokemon i es pensa que ha aconseguit una cosa de veritat”. “Deixin de caçar pokemons i dediquin-se a la realitat”, ha reblat.
 
 
“Quan el 76 es reclamava Llibertat, Amnistia i Estatut d’Autonomia es cridava una cosa il·legal”
En un altre moment del ple, el president Puigdemont ha instat el grup socialista a “no banalitzar ni menystenir” la demanda d’una majoria de la ciutadania de Catalunya, després de cinc anys consecutius de mobilitzacions massives. “La gent és adulta, i quan milions de persones surten al carrer no mereixen ser considerades com un ramat adoctrinat i crèdul amb una utopia impossible”, ha remarcat el cap de Govern, i ha recordat que “quan l’any 76 es reclamava Llibertat, Amnistia i Estatut d’Autonomia es cridava una cosa il·legal, perquè no hi havia llibertat, ni amnistia, ni Estatut d’Autonomia”. En aquell moment, ha dit, “el capteniment dels polítics” va ser “fer cas al que deia la majoria”. Per tant, ha instat el grup socialista a “no banalitzar l’esforç persistent que ha fet aquest poble els darrers anys per voler una cosa que l’any 76 volia una població que s’enfrontava a una legitimitat i una legalitat que no ho permetia i que vol que la legalitat ho permeti”.
 
En la resposta a aquest grup, el president ha contraposat el suport social que té el sobiranisme a Catalunya, que, ha recordat, ha passat del 13,9% del 2006 al 47,7% actual, segons el CEO, i s’ha preguntat pel suport social del federalisme. “És una proposta tan legítima com la independència, l’autonomisme o el regionalisme i el respecto, però ha passat per les urnes i ha anat perdent suports”, ha assenyalat el president, que ha fet referència tant als resultats de les eleccions del 27 S, com a les del passat diumenge al País Basc o Galícia.
 
En aquesta mateixa línia, Carles Puigdemont ha afirmat que “el meu projecte polític és tan legítim com el seu” i ha afegit que “no crea més divisió que el que pot crear un debat sobre el federalisme”. Però ha fet notar que “és una demanda de la gent”.
 
“No hi ha cap proposta de reforma constitucional sobre la taula”, ha constatat el president, qui ha explicat que “ningú ha dit que estigui disposat al reconeixement de Catalunya com a nació”, després d’haver-ho preguntat directament a tots els líders polítics espanyols.Cercador

Cercador

Destaquem