Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

Acord per augmentar fins el 75% la valorització dels residus de la construcció i de la demolició

Un moment de la signatura del conveni.

 
·         L’Agència de Residus de Catalunya, el Gremi d’Àrids de Catalunya i l’Associació Catalana de Gestors de Residus de la Construcció i la Demolició signen un protocol per fomentar els àrids reciclats
 
·         L’acord promourà la utilització d’un mínim d’un 5% d’àrids reciclats en totes les obres públiques i privades que es facin a Catalunya
 
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha presidit aquest dimecres la signatura d’un protocol entre l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), el Gremi d’Àrids de Catalunya i l’Associació Catalana de Gestors de Residus de la Construcció i la Demolició per al foment dels àrids reciclats. L’acord al qual també ha assistit el director de l’Agència de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost, persegueix augmentar un 75% la valorització dels residus de la construcció i demolició generats al nostre país per a l’any 2020. D’aquesta manera, ha afirmat Rull, “l’economia circular en aquests moments per la Generalitat de Catalunya no és una opció, és una exigència. Només ens en sortirem si som capaços d’abraçar aquest paradigma i parlem de recursos”. La Generalitat promou el valor dels residus com a recurs per a la producció de materials que es puguin integrar de nou en els processos de producció.
 
Actualment a Catalunya es valoritza el 41% dels residus de la construcció. L’acord afavorirà un augment substancial d’aquest percentatge gràcies a un control eficaç dels fluxos de residus, per conduir-los cap a les plantes de gestió corresponents, i al foment i explotació de les instal·lacions autoritzades de gestió de residus de la construcció i demolició implantades arreu del territori.
 
Vuit milions en ajuts fins el 2014
 
L’ARC s’ha compromès a tramitar i a impulsar un decret per regular la utilització d’aquest producte. També en promourà l’ús entre les diferents administracions i en l’àmbit privat. Des del 2010, convoca ajuts adreçats als ens locals per fomentar la reutilització, el reciclatge i la valorització de les runes i terres procedents de les obres, contribuint a un desenvolupament sostenible de l’activitat de la construcció. Fins el 2014 ha atorgat uns vuit milions d’euros per aquest concepte, destinats a 250 ens locals de Catalunya que han aprofitat uns 700.000 m3 d’aquests materials. L’import prové del romanent del cànon sobre la deposició controlada dels residus de la construcció. Aquest any l’agència ha promogut una nova convocatòria d’ajuts per un import d’1,2 milions d’euros.
 
Per la seva banda, el Gremi d’Àrids de Catalunya col·laborarà perquè l’àrid reciclat que s’incorpori al mercat provingui exclusivament dels gestors autoritzats, evitant la competència deslleial, i perquè s’utilitzi un mínim d’un 5% d’aquest producte en totes les obres públiques i privades.
 
L’Associació Catalana de Gestors de Residus de la Construcció i Demolició s’ha compromès a subministrar l’àrid reciclat de qualitat, complint les condicions tècniques que marqui la normativa i a col·laborar en la informació i difusió de les característiques tècniques del producte.
 Cercador

Cercador

Destaquem