Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

Actualització dels casos de zika a Catalunya

El Departament de Salut i l’Hospital Universitari Vall d’Hebron han informat aquesta tarda de l’evolució d’un cas d’infecció per virus zika dels que se segueixen en aquest centre barceloní. En concret, es tracta del d’una dona que aquest matí ha donat a llum un nadó que presenta microcefàlia. Segons ha explicat el Cap del Servei de Neonatologia de l’hospital, Félix Castillo, el nounat presenta un perímetre cranial baix, però es troba clínicament estable, té les constants vitals normals i no requereix reanimació ni cap altre suport específic ni suplementari. El metge ha afegit que el nadó serà sotmès a la resta d’exploracions complementàries, tot assegurant que per ara és impossible predir les conseqüències a llarg termini que pugui causar-li aquesta afectació. Per la seva banda, la Cap del Servei d’Obstetrícia del mateix hospital, Elena Carreras, ha informat que el part, per cesària, s’ha desenvolupat sense complicacions i que l’estat de la mare evoluciona favorablement.
 
A banda d’aquest cas, i segons ha indicat el secretari de Salut Pública, Joan Guix, altres 5 dones gestants infectades per zika ja han donat a llum a Catalunya en els darrers mesos, en parts que s’han desenvolupat amb normalitat i sense complicacions posteriors en mares i nadons des del naixement fins a l’actualitat. En total, des de l’1 de gener s’han registrat a Catalunya 91 casos d’infeccions, en 24 homes i 67 dones, 21 de les quals són gestants (aquesta darrera xifra ja inclou les 6 dones que han donat a llum fins ara). En tots els casos es continua aplicant el protocol d’atenció a dones embarassades que han estat en situació de risc per contraure el virus zika. Aquesta guia d’actuació implica fer un seguiment exhaustiu d’aquestes gestants, però també dels seus nadons després del part.
 
El total de 91 casos d’infeccions per aquest virus són importats i, a data d’avui, a Catalunya no s’ha produït transmissió autòctona.
 
Com evitar les infeccions
Per evitar que les dones embarassades puguin infectar-se de zika, es reitera el consell de no viatjar a les zones endèmiques (principalment països del Carib, d’Amèrica del Sud i d’Amèrica Central, així com d’Àfrica) i, en cas de fer-ho, aplicar els repel·lents adequats a la pell i utilitzar peces de roba de colors clars, de màniga llarga i que cobreixin la major part de la superfície del cos.
 
Amb tot, també és convenient que les dones que hagin estat en algun dels països de risc siguin sotmeses a una anàlisi de sang per detectar la presència d’anticossos contra el virus del zika, independentment de si presenten símptomes. A més, si la parella de la dona embarassada ha viatjat a aquests països també es recomana l’ús del preservatiu durant la gestació com a mètode per evitar transmetre la infecció.
 
El virus zika
El virus Zika (ZKV) provoca un quadre lleu amb febre moderada, exantema que s'estén des de la cara a la resta del cos, artritis o artràlgia passatgera (principalment articulacions petites de mans i peus), conjuntivitis i símptomes inespecífics com ara miàlgia, cansament i mal de cap.
 
Es transmet principalment per la picada de mosquits del gènere Aedes. Els casos acostumen a resoldre’s sense complicacions greus. Les infeccions asimptomàtiques són freqüents i s'estima que només 1 de cada 4 infectats desenvolupa clínica.
 
Fins a 2007 només s'havien descrit casos esporàdics en alguns països d'Àfrica i Àsia. No obstant, en l'última dècada s'ha expandit a nous territoris donant lloc a brots epidèmics en diverses illes del Pacífic. Durant el 2015 s'ha detectat transmissió autòctona del virus en diversos països d'Amèrica Llatina que s’associa a un increment en el nombre d’alteracions neurològiques en nadons


Cercador

Cercador

Destaquem