Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

Munté reivindica per a Catalunya el paper de referent internacional en l'atenció integrada social i sanitària

  • La consellera de la Presidència ha lliurat aquest vespre el Premi IFIC a la millor experiència d'integració social i sanitària, en el marc de la XVI Conferència Internacional d'Atenció Integrada que se celebra a Barcelona
  • El guardó d’enguany ha reconegut el Programa de Resposta Integral als Nens amb malalties Cròniques i Elevada dependència (PRINCEP) de l’Hospital Sant Joan de Déu, que ofereix des del 2012 una atenció integral als nens i nenes que pateixen malalties cròniques
  • Demà, el conseller de Salut, Antoni Comín, assistirà a l’acte de cloenda de la Conferència, que ha reunit més de 1.000 assistents provinents d’una cinquantena de països d’arreu del món

La consellera de la Presidència, Neus Munté, ha assegurat que la implantació a Catalunya d’un model d’atenció integrada sanitària i social és una “política pública prioritària” a  l’agenda del Govern per construir “un veritable model d’atenció centrada en la persona”.
 
La consellera ha fet aquesta afirmació durant el lliurament del Premi IFIC a la millor experiència d’integració social i sanitària, que s’entrega en el marc de la XVI Conferència Internacional d’Atenció Integrada organitzada per la International Foundation for Integrated Care (IFIC). Aquesta trobada reuneix fins demà a Barcelona més de 1.000 professionals de la salut i de serveis socials, de representants d’organitzacions de pacients, de gestors i d’agents implicats en l’atenció a les persones, provinents de 50 països d’arreu del món.
 
Enguany, la iniciativa guardonada ha estat el Programa de Resposta Integral als Nens amb malalties Cròniques i Elevada dependència (PRINCEP) de l’Hospital Sant Joan de Déu, que ofereix des del 2012 una atenció integral als nens i nenes que pateixen malalties cròniques amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida d’aquests pacients i les seves famílies. Es tracta d’una iniciativa estratègica del centre i que es correspon amb una de les prioritats del Pla de Salut de la Generalitat.
 
La unitat que porta a terme aquest programa va començar atenent 20 pacients i actualment tracta més de 100 nens i nenes que pateixen malalties cròniques complexes, és a dir, patologies que impliquen una dependència d’equipament clínic, diverses dolències o dificultats en la mobilitat i l’alimentació. Es tracta d’un equip multidisciplinari integrat per professionals mèdics, d’infermeria, treball social i suport espiritual que aporta una valoració global de la situació del nen i la seva família. És l’equip de referència per a la coordinació amb les especialitats i recursos assistencials intra i extrahospitalaris.
 
L’any passat, el Programa de Pacient Complex Crònic de l’Alt Penedès va rebre també el primer premi a la millor experiència en atenció integrada que atorga l’IFIC.
 
Aquest reconeixement mundial a iniciatives catalanes ha portat la consellera Munté a reivindicar per a Catalunya el paper de referent internacional en l’atenció integrada social i sanitària: “Catalunya pot i vol jugar un paper de primer ordre, posicionar-se com un model excel•lent i ser referent en l’atenció integrada social i sanitària”, ha remarcat.
 
En aquest sentit, la consellera ha recordat que el Govern va crear l’any 2014 el Pla interdepartamental d’atenció i interacció social i sanitària  (PIAISS), que té com a missió promoure i participar en la transformació del model d’atenció social i sanitària per garantir una atenció integrada i centrada en la persona, capaç de donar resposta a les seves necessitats.
 
A Catalunya som capdavanters en models d’integració social i sanitària, conscients que l’envelliment de la població i la demanda de serveis públics que comporta és un dels  reptes més importants a què s’enfronten les societats del segle XXI”, ha subratllat la consellera. Per fer front a aquest reptes, la consellera ha insistit en la necessitat de dur a terme polítiques intersectorials que superin l’àmbit de competència pròpia d’un únic departament, una estratègia en la qual el Govern està posant “tota la determinació”.
 
“El model català vol aprendre dels millors, de les pràctiques més avançades, però també compartir aquest camí amb la comunitat internacional”, ha explicat Munté, per a qui trobades com aquesta conferència internacional són el millor entorn per compartir experiències. "És un honor acollir aquesta conferència a casa nostra", ha conclòs.
 
Per la seva banda, el president de l'IFIC, Guus Schrijvers, ha agraït la benvinguda que Catalunya i Barcelona han dispensat a tots els assistents al Congrés. 
 
Un repte de futur
 
A la majoria de països europeus, durant els darrers 30 anys, l’esperança de vida s’ha instal·lat en una tendència creixent, mentre que la fecunditat s’ha estancat molt per sota del llindar de reemplaçament. Aquesta nova realitat tindrà un impacte directe sobre la nostra societat, sobretot pel que fa a la demanda de serveis públics: una població més envellida necessita un sistema de serveis socials i de salut eficaç, que pugui suplir aquest increment de la demanda. L’atenció integrada, entesa com un moviment de canvi que aposta per la convergència entre els serveis sanitaris i socials per donar suport a una millor gestió dels recursos, una millor experiència de les persones usuàries dels serveis socials i sanitaris i una atenció de major qualitat, és la resposta a aquestes noves necessitats.

L’edició amb més nombre de participants

La XVI edició de la Conferència Internacional d’Atenció Integrada se celebra al Palau de Congressos de Catalunya els dies 23, 24 i 25 de maig i els seus coorganitzadors són: la Generalitat de Catalunya (a través del PIAISS), l’Hospital Clínic de Barcelona, el Forum ITESSS, ESADECREAPOLIS i la Fundació TicSalut. “Catalunya és capdavantera en models d’atenció integrada i té molt a dir en aquest àmbit, ja que en els darrers anys s’han dut a terme moltes experiències d’èxit en integració social i sanitària”, assenyala Albert Alonso, vicepresident d’IFIC i investigador de la Direcció d’Innovació de l’Hospital Clínic.
 
La de Barcelona superarà en nombre de participants qualsevol de les edicions passades de la conferència, que els darrers anys s’ha celebrat a Berlín, Brussel·les i Edimburg. Un miler de professionals de la salut i de serveis socials, de representants d’organitzacions de pacients, de gestors i d’agents implicats en l’atenció a les persones, provinents de 50 països d’arreu del món, s’han congregat a Barcelona en motiu de l’esdeveniment.
 
A més a més, aquesta XVI edició també ha batut rècords en la fase de presentació d’experiències: se’n van presentar més de 500. Les seleccionades entre aquestes s’exposen en format pòster (150 experiències) i a través de workshops, xerrades i sessions plenàries, de la mà de 450 ponents.
 
Presència de personalitats internacionals en salut, serveis socials i atenció integrada
 
L’ICIC16 ha reunit alguns dels representants més importants del moviment internacional d’atenció integrada com Alonzo Plough, Nick Mays, Deirdre Heenan, Chris Naylor, April Kyle, Don Redding, Angela Coulter, Randy Petzel i Kathleen Frisbee.
 
El conseller de Salut, Antoni Comín, formarà part de la taula de cloenda de la Conferència, demà a les 17.00h.
 
La proposta de valor catalana

La Generalitat de Catalunya, a través del Pla Interdepartamental d’Atenció i Interacció Social i Sanitària (PIAISS), lidera des de fa quatre anys el desenvolupament d’una atenció integrada a Catalunya, a través de projectes com el Forum ITESSS (que promou juntament amb ESADECREAPOLIS i GESAPH).
 
La missió del PIAISS és promoure i participar en transformar el model d’atenció social i sanitària per garantir una atenció integrada i centrada en la persona. Així, té la finalitat de catalitzar les actuacions necessàries per fer realitat un sistema que garanteixi l’atenció social i sanitària a les persones que tenen necessitats d’atenció dels dos serveis.
 
En concret, el model català d’atenció integrada proposa atendre les persones, comptant amb elles, tenint en compte les seves preferències, necessitats, percepcions i expectatives, oferint-los un servei integral i multidimensional que garanteixi la continuïtat assistencial, des del compromís amb els seus drets i deures, mitjançant un pla d’atenció pensat i fet conjuntament entre tots els professionals que participen del procés i prestat de manera que les mateixes persones, els seus cuidadors o la família el percebin com un servei únic, que dóna resposta a les necessitats sanitàries o socials que no puguin assumir elles mateixes o el seu entorn més proper.
 
Albert Ledesma ha format part d’ITESSS i del PIAISS durant aquests temps i explica que el fet que  “Catalunya sigui amfitriona de la Conferència aquest 2016 ha suposat un canvi en l’abordatge que feia fins ara IFIC, perquè nosaltres som pioners en abraçar la perspectiva social en la integració social i sanitària i és gràcies a això que l’edició de Barcelona incorporarà aquesta visió”.
 
Aquells que no puguin assistir a la Conferència de manera presencial podran fer-ho a través d’streaming i a les xarxes socials a través d’ #ICIC16 #integratedcare o els comptes @IFICInfo i @ForumITESSS.
 
 
Sobre el PIAISS
El PIAISS (Pla Interdepartamental d’Atenció i Interacció Social i Sanitària), és una iniciativa de la Generalitat de Catalunya que té com a objectiu impulsar un canvi en les polítiques sanitàries i socials garantint un model d’atenció integrada centrada en la persona. Sota aquesta premissa, el PIAISS promou Forum ITESSS com un dels entorns de generació de coneixement que permet sustentar i adequar la presa de decisions en aquest àmbit governamental.
CONTACTE
Oficina de comunicació Departament de Salut
premsa.salut@gencat.cat
 
Sobre l’HOSPITAL CLÍNIC
L’Hospital Clínic de Barcelona és un hospital públic universitari amb una història centenària. Amb una plantilla de 4.500 professionals, és un dels principals centres d’assistència mèdica d’Espanya i el primer en producció científica. Ofereix una assistència de qualitat, una investigació biomèdica del màxim nivell competitiu i una gran dedicació docent per formar professionals. Tot plegat s’emmarca en l’excel·lència d’una gestió equilibrada, amb l’objectiu d’oferir a la societat una medicina humanitzada d’avantguarda.
CONTACTE
Àrea de Comunicació i RSC
premsa@clinic.cat
932275700
 
Sobre FORUM ITESSS
ITESSS és un Fòrum d’innovació i excel·lència en serveis socials i salut, que ha de facilitar el debat conceptual necessari per a la transformació dels models d’atenció social i sanitària actual en favor d’un nou model d’atenció integrada. El projecte, promogut principalment des del 2014 pel PIAISS, va néixer l’any 2011 amb l’objectiu de constituir-se com un espai de referència en innovació per a la salut, treballant sobre les necessitats del sector i transformant les oportunitats detectades en projectes. L’associació de professionals GESAPH, experta en Gestió de Serveis de Salut, i el centre d’innovació ESADECREAPOLIS, promogut per ESADE, foren els impulsors del projecte en els seus inicis. Actualment, el projecte ha pres un nou impuls i ha ampliat les àrees de coneixement d’interès, abraçant a més a més del sistema sanitari, l’àmbit dels serveis socials i assumint com a objectiu central la missió del PIAISS: contribuir a la transformació del model d’atenció social i sanitària per tal de garantir una atenció integrada centrada en les persones i crear a la vegada, coneixement de referència internacional.
CONTACTE
Anna Moyà
anna.moya@esadecreapolis.com
 
Sobre ESADEREAPOLIS
ESADECREAPOLIS és el centre d’innovació promogut per l’escola de negocis ESADE. Es tracta d’una comunitat oberta d’innovació, centrada en un ecosistema que té com a objectiu inspirar, facilitar i accelerar els processos d’innovació de les empreses que participen en ell. Aquest ecosistema està format per grans empreses i pimes amb la innovació com a guia de la seva activitat, startups en procés de creixement, emprenedors experimentats, acadèmics i estudiants internacionals. Per mantenir viu aquest ecosistema s’organitzen activitats de networking i esdeveniments, tallers, continguts i suport especialitzat. ESADECREAPOLIS combina les instal·lacions de Sant Cugat amb el seu ecosistema obert per a oferir els seus serveis, ampliant el seu abast geogràfic i adaptant-se a les necessitats de les empreses.
CONTACTE
Esteve Nadal
Esteve.nadal@esadecreapolis.comCercador

Cercador

Destaquem