Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

Forta calamarsada al Maresme i final de la ratxa seca a Catalunya

  • Els ruixats i tempestes dels últims dies han posat el punt i final a la ratxa seca a tot Catalunya
  • La forta tempesta amb calamarsa i pedra que diumenge a la tarda va caure al Maresme va deixar fins a 68,5 mm a Mataró – Can Canyelles

L’absència de precipitació que hi ha hagut a bona part de Catalunya des de finals de tardor i durant els mesos de desembre i gener s’ha interromput aquests últims dies, quan el pas de diversos fronts ha acabat provocant precipitacions arreu del país. Concretament, aquest cap de setmana s’han produït ruixats generalitzats, que si bé en general han estat poc abundants, puntualment han estat intensos i acompanyats de tempesta i calamarsa, amb neu fins a cotes relativament baixes.
 
Forta calamarsada al Maresme diumenge a la tarda
 
El pas d’un marcat solc amb aire fred a les capes mitjanes i altes de la troposfera va provocar un temps molt inestable a les comarques del nord-est del país al llarg de la tarda de diumenge, amb ruixats i tempestes que en molts casos van anar acompanyats de calamarsa i pedra.
 
Ja durant les hores centrals del dia, els xàfecs tempestuosos van ser intensos a punts de l’interior de l’Alt Empordà, al Pla de l’Estany i a la Garrotxa, amb un registre diari de fins 39,4 mm al Pantà de Darnius – Boadella (l’Alt Empordà). Amb el pas de les hores, la precipitació més important va afectar comarques com la Selva, Osona, el Vallès Oriental i especialment el Maresme, on es va produir la tempesta més intensa. Va afectar sobretot la ciutat de Mataró, on es van arribar a registrar fins a 68,5 mm a Can Canyelles (XOM). La pluja va anar acompanyada de pedra i calamarsa molt abundant, amb acumulacions importants als carrers de la ciutat.
 
La irregularitat de la precipitació va ser molt notable, ja que en altres indrets del municipi la precipitació va ser inferior. L’estació de la XOM al barri de Vista Alegre va recollir 30,2 mm i la precipitació va ser probablement inferior en d’altres indrets de la ciutat. A la resta de la comarca, destaquen els 31,0 mm de Vilassar de Mar (XOM) o els 30,6 mm de Dosrius – PN Montnegre Corredor.
 

Mataró, el Maresme 14/02/16 (Autor: Jordi Gomis)

El mapa anterior mostra l’estimació de la precipitació acumulada a Catalunya entre el diumenge 14 i la matinada del dilluns 15 de febrer. S’ha obtingut mitjançant la tècnica de combinació del camp de precipitació vist per la XRAD (Xarxa de Radars de Catalunya) i els registres dels pluviòmetres de la XEMA (Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques) i mostra els màxims marcats de la comarca del Maresme i de l’Alt Empordà.
 
Neu a cotes baixes diumenge al vespre
 
L’arribada d’aire més fred a tots els nivells de la troposfera va fer que, allà on la precipitació de diumenge va ser més persistent, la cota de neu anés baixant progressivament. Així, si durant la tarda la nevada va afectar bàsicament indrets situats per sobre dels 1.000 m d’altitud, a partir del vespre la neu va agafar a partir d’uns 700 o 800 m, especialment al voltant del massís del Montseny. A comarques com la Selva, Osona, el Moianès o el Vallès Oriental es va veure nevar fins al voltant d’uns 500 metres.
 
En general, el gruix de neu ha estat inferior als 5 cm, tot i que l’estació automàtica del Puig Sesolles (1.668 m), situada a la part més alta del massís del Montseny, va mesurar un gruix màxim d’11 cm. D’altra banda, els vigilants i observadors de la XOM van informar de gruixos de 3 cm a Espinelves (Osona, 726 m) o 2 cm a l’Esquirol – Coll del Bac (Osona, 1.000 m) i a Collsuspina (el Moianès, 850 m).
 
Xàfecs localment molt intensos dissabte al vespre
 
La línia de tempestes que dissabte al vespre va creuar el centre del país d’oest a est va provocar xàfecs breus però que puntualment van descarregar amb extraordinària intensitat, més encara tenint en compte que ens trobem al mes de febrer. La precipitació màxima en 1 minut va situar-se entre 1 i 2 mm a diversos sectors del litoral i prelitoral Central, però els valors més destacats es van produir al Segrià, amb registres en 1 minut de fins a 5,8 mm a Aitona, 4,1 mm a Gimenells o 3,7 mm a Torres de Segre. Ara bé, aquests xàfecs eren tan breus que només van acumular entre 10 i 15 mm. Alguns d’ells van anar acompanyats de fortes ratxes de vent.
 
Precipitació acumulada l’última setmana
 
El següent mapa mostra la precipitació acumulada a Catalunya entre el dimarts 9 i el dilluns 15 de febrer fins a la 1 del migdia. S’ha obtingut a partir de les dades de 286 pluviòmetres, 179 de la XEMA (Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques) i 107 de la XOM (Xarxa d’Observadors Meteorològics):

L’arribada d’una massa d’aire càlid va fer que entre divendres i dissabte la cota de neu se situés transitòriament per sobre dels 2.000 m a bona part del Pirineu, per tornar a baixar al llarg de la jornada de diumenge fins al voltant d’uns 1.000 m. Durant el cap de setmana s’han acumulat entre 20 i 40 cm de neu nova a les cotes més altes del Pirineu occidental.
  
Final de la ratxa seca
 
D’ençà de l’episodi de pluja general i molt abundant que es va produir entre el 2 i el 3 de novembre, Catalunya ha viscut una ratxa seca (dies consecutius amb una precipitació diària inferior a 1 mm) que en alguns sectors ha arribat a superar els 100 dies. Si bé a la major part del país la ratxa seca s’havia trencat al llarg del mes de gener, a punts de l’Anoia i de la ciutat de Barcelona no s’havia registrat cap dia amb una precipitació d’almenys 1 mm fins el dissabte 13 de febrer (dia 102è de la ratxa seca), quan la línia de xàfecs va afectar ambdues zones.
 
El mapa següent mostra la durada màxima de la ratxa seca arreu del país entre el 3 de novembre de 2015 i el 12 de febrer de 2016. S’ha obtingut a partir de les dades de 306 estacions gestionades pel Servei Meteorològic de Catalunya, de les quals 181 corresponen a la XEMA (Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques) i 125 a la XOM (Xarxa d’Observadors Meteorològics):
 

A la majoria de comarques, la ratxa seca es va quedar en valors de 40 a 60 dies, ja que durant el mes de desembre o sobretot a principis de gener es va produir algun dia amb precipitació d’almenys 1 mm. És el cas, especialment, de les comarques de ponent. D’altra banda, al Pirineu i a diversos sectors de les comarques gironines, la ratxa es va quedar en menys de 40 dies, ja que la pluja va assolir el llindar d’1 mm tant a finals de novembre com a principis de gener.
 
A l’Observatori Fabra de Barcelona, situat a la serra de Collserola a 411 m d’altitud i amb 102 anys de dades, entre el 4 de novembre de 2015 i el 5 de febrer de 2016 van transcórrer un total de 94 dies sense assolir-se el llindar d’1 mm de precipitació diària. L’anterior rècord de ratxa seca, de 85 dies, datava de l’any 1928. Concretament, entre el 22 de maig i el 14 d’agost de 1928.
 
Rècords de temperatura elevada dissabte
 
Al llarg de dissabte, la massa d’aire situada sobre Catalunya era encara força càlida. El vent de ponent, sec i reescalfat en arribar prop de la costa, va provocar un augment sobtat de la temperatura. A les hores centrals del dia, l’ambient assolellat va facilitar que en alguns sectors del país es registressin valors excepcionalment elevats en un mes de febrer, amb màximes superiors als 20 ºC a les comarques del litoral i prelitoral, amb valors màxims de fins a 25,4 ºC a Alcanar (el Montsià) i 25,2 ºC a Aldover (el Baix Ebre).
 
Al llarg de dissabte, 8 de les 131 estacions de la XEMA amb més de 10 anys de dades van igualar o superar la seva temperatura màxima absoluta de febrer:

En el cas de l’Observatori Fabra de Barcelona, la temperatura màxima de dissabte va ser la més alta en un mes de febrer de tota la sèrie de 102 anys de dades. Els 21,8 ºC mesurats per l’estació manual el 13 de febrer superen els 21,2 ºC tant dels dies 27 i 28 de febrer de 1990 com del 14 de febrer de 2014. Cal assenyalar que aquest hivern l’Observatori Fabra de Barcelona també ha superat la màxima absoluta de la sèrie del mesos de desembre i gener.
 
No només va ser excepcional la temperatura diürna, sinó que el vent de ponent i la nuvolositat present en alguns sectors del país van fer que la temperatura mínima fos també la més alta de la sèrie de febrer a 15 de les 131 estacions de la XEMA amb més de 10 anys de dades, situades tant al litoral i prelitoral com també a l’interior:
 

Predicció pels pròxims dies
 
La predicció pels pròxims dies indica que la temperatura continuarà davallant progressivament i tocarà fons la matinada de dimecres 17. Hi haurà glaçades moderades a l’interior del país i alguna glaçada feble a algun punt del litoral. Les mínimes baixaran fins a valors d’entre -8 i -3 ºC al Pirineu i al Prepirineu, entre -5 i 0 ºC a la depressió Central i al prelitoral, i entre -1 i 4 ºC al litoral. També cal destacar que, malgrat que el sol serà el protagonista al conjunt de Catalunya, al vessant nord del Pirineu es mantindrà la nevada fins dimarts 16 a migdia. Es poden arribar a acumular gruixos superiors als 10 cm de neu per sobre dels 1.000 metres i de 30 cm per sobre dels 2.500 metres. A més, com a conseqüència del fort vent es produirà el fenomen del torb. El vent bufarà molt fort de component nord a l’Empordà, al Prepirineu i als cims del Pirineu, i de mestral fort al terç sud del país. De tota manera, al llarg de dimarts tendirà a afluixar. La situació marítima al litoral nord es veurà alterada notablement com a conseqüència de la tramuntana.
 
Els mapes a mitjà termini indiquen que a partir de dijous 18 arribarà una pertorbació que portarà noves nevades al Pirineu i al Prepirineu.
 
Amb aquesta predicció el Servei Meteorològic de Catalunya manté activats avisos de Situació Meteorològica de Perill per neu, vent i onatge.
 
Més informació a www.meteo.cat a les xarxes socials facebook.com/meteocat i @meteocat
 
 
15 de febrer de 2016


foto foto Calamarsada
altres documents altres documents EHIMI
altres documents altres documents PPT
altres documents altres documents Taula
altres documents altres documents Taula TNX
altres documents altres documents Taula TXX
altres documents altres documents Ratxa seca
pdf pdf Nota informativa

Departament/s

Cercador

Cercador

Destaquem