Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

Sismògraf uneix dansa i benestar amb un programa artístic que aborda els camps de la salut, l'educació i la comunitat

  • El festival de dansa d’Olot es replica més enllà dels 4 dies del festival i ofereix vuit espectacles suplementaris
  • En el segon any consecutiu com a mercat estratègic de la dansa a Catalunya, el festival presenta més d’una trentena d’espectacles
  • Conseller Vila: “L’objectiu del Departament de Cultura en referencia a la dansa és incrementar els espais públics d’exhibició i al mateix temps afavorir que hi hagi nous espais de contractació”

La 7a edició del Festival de dansa d’Olot, Sismògraf, centra el seu interès en el benestar i proposa una programa artístic que uneix dansa i salut, dansa i educació, i dansa i comunitat. El festival, que se celebrarà del 31 de març al 3 d’abril, pretén ampliar l’espectre tradicional de la dansa i mostrar la utilitat que aquesta disciplina artística pot suposar per d’altres professionals o per certs col·lectius (persones en risc d’exclusió social, malalts d’artrosis, esportistes...).
 
El Sismògraf reunirà de nou a la capital de La Garrotxa artistes, professionals de la dansa i públic ja sigui per viure i gaudir la dansa o per generar nous contactes i contractacions en aquest sector, sobretot, especialment durant les jornades per professionals organitzades pel dijous 31 de març i pel divendres 1 d’abril i que inclouen classes magistrals i presentacions.
 
El conseller de Cultura, Santi Vila, que ha participat en la presentació de la programació d’enguany, ha afirmat que “l’objectiu del Departament de Cultura, en referencia a la dansa, és incrementar els espais públics d’exhibició i al mateix temps afavorir que hi hagi nous espais de contractació perquè aquesta és la manera d’arribar a més públic”. En aquest sentit, el conseller Vila “s’ha felicitat perquè el festival Sismògraf d’Olot contribueix a que Catalunya guanyi un paper més protagonista”. També han participat en l’acte la directora artística de Sismògraf, Tena Busquets, i el regidor de Cultura de l’Ajuntament d’Olot, Josep Berga.
 
En l’edició d’enguany, la segona ja com a mercat estratègic a Catalunya, el festival esdevé l’epicentre de la dansa a Catalunya, programant durant quatre dies més de 30 espectacles que, juntament amb els espectacles suplementaris previstos sota el nom de “rèpliques”, depassen la quarantena de projectes artístics programats.
 
Com a novetat destacada d’enguany, hi ha l’aparició d’aquestes “rèpliques”, espectacles de dansa que tindran lloc abans i després del festival, que complementaran i alhora formaran part del seu programa oficial. Si el Sismògraf és el festival que detecta el moviment, aquestes propostes en són les rèpliques, seguint amb la terminologia que relaciona el festival amb el moviment característic del seu entorn volcànic.
 
Sismògraf, amb un pressupost de 305.000 euros, està organitzat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament d’Olot, i rep el suport de la Diputació de Girona. A més, suma les complicitats del Mercat de les Flors, l’Associació Professional de la Dansa de Catalunya i l’Associació de Companyies Professionals de Dansa de Catalunya. També col·labora amb d’altres esdeveniments culturals com el Festival TNT- Terrassa Noves Tendències o la
Fira de Tàrrega, entre d’altres.
 
El programa: estrenes i destacats
Cinc són les estrenes d’enguany, totes elles coproduccions del mateix festival: ‘Bailamos’ (Inés Boza/SenZa TeMPo & Giulia Valle), ‘Follow the leader’ (XeviXaviXou), ‘Si sabes lo que hay’ (Fundación Collado-Van Hoestenberghe), ‘Etherfeel fest’ (Strada Aerial Show) i ‘Espheres’ (Moviment Lantana).
 
Destaca del cartell la proposta adaptada especialment per Sismògraf de l’espectacle ‘Siena Site’ de La Veronal. L’espectacle reflexiona sobre l’idea del cos humà a tracés de les diferents èpoques i geografies.
 
Són També plats forts d’aquesta edició els treballs d’Ernesto Collado i Bárbara Van Hoestenberghe amb ‘Si sabes lo que hay’, que combina una actuació i una exposició sobre el tema de la comunitat i l’acostament entre les persones, i d’Inés Boza, ‘Bailamos’, un collage coreogràfic d’històries amb música en directe.
 
D’entre les companyies internacionals, destaca la danesa Hello!earth, que presenta ‘Life in the universe’, un espectacle que anima a l’exploració sensorial i poètica del col·lectiu humà en i amb la natura.
 
Les rèpliques
Sismògraf s’estén i programa espectacles del programa fora dels dies del festival. Per primer cop, tindrà vuit rèpliques, dues de les quals tindran lloc abans de l’inici del festival. Les dues primeres rèpliques se celebraran el mateix cap de setmana (18 i 19 de març) i relacionaran la dansa amb el futbol. El premi Nacional de Dansa Cesc Gelabert coreografia els gols de Messi en l’espectacle ‘Foot-Ball’, mentre que Vero Cendoya posarà de relleu les semblances entre les dues disciplines amb ‘La Partida’ (Premi FiraTàrrega 2015).
 
La resta de rèpliques tindrà lloc després del festival, la majoria durant el mes d’abril, mes de la dansa. Entre elles trobarem ‘Tots dansen’ amb coreografies d’Álvaro Peña; una prèvia de Sant Jordi de la companyia Mal Pelo ‘El cinquè hivern’; ‘+45’ de la companyia Sebastián García Ferro i el SismÒFFgraf, l’OFF del Festival Sismògraf, petit festival de dansa local, amateur, emergent, experimental i experiencial que convida a tothom a participar d’una experiència col·lectiva. Al maig, l’Esbart d’Olot celebra el vintè aniversari de la seva recuperació i ho fa amb l’espectacle ‘Vint’.
 
Les rèpliques s’allargaran fins a l’estiu amb una proposta que arribarà al mes d’agost coincidint amb el festival ÉsDansa de Les Preses.
 
Sismògraf
El Sismògraf va néixer ara fa set anys, al voltant del Dia Internacional de la Dansa, amb la voluntat de crear un punt de trobada entre creadors i programadors, per una banda, i d’apropar la dansa a nous públics, per una altra banda. Forma part de Creative Catalonia, programa per la internacionalització de la cultura i les arts de Catalunya. En l’edició passada, Sismògraf va aplegar fins a 10.000 amants de la dansa a Olot durant els 4 dies del festival.
 
 
 
 
 
 Departament/s

Cercador

Cercador

Destaquem