Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

Visita de premsa amb el fotògraf a les 16 hores

Les rutes dels refugiats cap a Europa, en una exposició fotogràfica de Sergi Càmara al Palau Robert

La consellera Munté la inaugurarà aquest divendres, a les 16.30 hores

L'exposició del fotògraf Sergi Càmara "Refugiats, l’odissea cap a Europa"  dóna a conèixer les  rutes cap al continent europeu de molts refugiats de procedència diversa que van a la recerca d’una nova vida, lluny dels conflictes bèl·lics que sacsegen els respectius països. La mostra es pot visitar a partir del 6 de febrer, al Jardí.

L'exposició itinerant és una iniciativa del Comitè per a l’Acollida de les Persones Refugiades, amb la col·laboració del Palau Robert, per sensibilitzar l’opinió pública catalana sobre el tema dels refugiats, coincidint amb la conjuntura actual en què han d’arribar refugiats a Catalunya.
La consellera de la Presidència, Neus Munté, inaugurarà l’exposició el divendres 5 de febrer, a les 16.30 hores, al Jardí. Parlaran en l’acte, a més de la consellera, el tercer tinent d'alcalde de l'Àrea de Drets de Ciutadania, Participació i Transperència de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Asens; el director general de Difusió, Ignasi Genovès, i el fotògraf Sergi Càmara. També hi assistiran el secretari d’Igualtat, Migracions i Ciutadania, Oriol Amorós; el director general de Cooperació al Desenvolupament, Manel Vila; la directora de l'Agència Catalana de Cooperació, Marta Macias, i el coordinador del Comitè per a l’Acollida de les Persones Refugiades, Àngel Miret.
El Comitè per a l’Acollida de les Persones Refugiades, creat pel Govern de Catalunya per facilitar l’acollida dels refugiats, està format per actors catalans públics i privats que treballen en aquest àmbit.
La mostra es pot visitar, a més del Palau Robert, a diverses localitats de Catalunya i a diversos districtes de Barcelona, amb el suport de les diputacions catalanes i l’Ajuntament de Barcelona.
Amb les imatges captades per Sergi Càmara, visualitzem gran part del camí que han recorregut milers de refugiats que fugen amb determinació  de la barbàrie i el caos, patint  tota mena de riscos. El fotògraf vigatà ha viatjat a punts conflictius de l’èxode de refugiats: les illes gregues de Lebos i Kos, prop de Turquia, un dels principals punts d’entrada d’Europa de les persones que fugen dels seus països; el pas fronterer d’Idomeni, a la frontera entre Grècia i Macedònia; Belgrad; la frontera entre Sèrbia i Hongria; Budapest; la localitat fronterera de Tovarnik, i Melilla.
Les imatges documenten el perill de les travessies pel mar en embarcacions en què s’amunteguen moltes persones, les llargues caminades, les esperes a les fronteres, les estades a ciutats com Belgrad o Budapest a l’espera de sortir cap al destí desitjat, els viatges amb tren o el testimoniatge de les famílies. També s’hi pot veure la tasca de l’ONG  catalana Open Arms, que porta a terme operacions de salvament al mar. Tot un món que s’ha fet visible en els darrers temps i que ha colpejat moltes consciències.
Segons el Comitè per a l’Acollida de les Persones Refugiades, es calcula que més de 60 milions de persones estan fora dels seus països com a conseqüència de guerres, conflictes, persecucions i violacions dels drets humans a finals del 2015. Una tercera part d’aquestes persones són refugiades. Més del 80% de les persones refugiades estan acollides per països en vies de desenvolupament o del Sud.
El nombre de refugiats que arribaran a l’Estat espanyol en el decurs dels dos propers anys serà previsiblement d’entre 15.000 i 30.000 persones, xifra que suposa entre el 0,03 i el 0,06% del total de la població espanyola (quantificada en 46,7 M). El Govern català estima que arribaran fins a 5.000 persones amb necessitats de protecció internacional a Catalunya durant els dos propers anys.
Sergi Cámara /Vic /1970
Sergi Cámara ha dedicat gran part de la seva trajectòria professional als moviments migratoris i als desplaçaments forçats per la guerra, en llocs com Colòmbia, Sudan del Sud, el Marroc, Mali, Ruanda o el Iemen. Una part important de la seva feina també mostra les vulneracions dels drets humans a la tanca de Melilla, tasca que porta realitzant des de 2004.
Treballa de manera independent per a organitzacions i institucions. El seu objectiu és aprofundir en els temes, dedicar-los el temps necessari per aconseguir una visió global i completa en cada reportatge. Ha col·laborat amb diverses organitzacions com el  Servei Jesuïta al Refugiat, Entreculturas o Cooperació Internacional de l’Obra Social "la Caixa". Ha publicat els seus reportatges en mitjans nacionals  i internacionals. La seva obra s’ha exposat a Barcelona, Madrid, Miami, São Paulo, Bogotà, San Francisco, Lima, Panamà, entre d’altres ciutats. Ha aconseguit premis nacionals i internacionals; Beca FotoPres de l’Obra Social “la Caixa”, Premi Activista de la ciutat de San Francisco, Premi José Couso de Tele 5 i finalista al FotoPres de l’Obra Social de "la Caixa".
 


Departament/s

Cercador

Cercador

Destaquem