Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

Lluís Jofre pren el relleu d'Antoni Castellà al capdavant de la Secretaria d'Universitats i Recerca

Castellà ha presentat la seva renúncia ja que la seva condició de diputat és incompatible amb un alt càrrec al servei de la Generalitat

El Govern ha nomenat avui Lluís Jofre com a nou secretari d’Universitats i Recerca després de la renúncia presentada per Antoni Castellà a causa de la seva condició de diputat des del 26 d’octubre passat.  D’acord amb la normativa vigent (article 10.1 de la Llei 13/2005), els alts càrrecs al servei de la Generalitat no poden comptabilitzar aquesta funció amb la tasca de representació política al Parlament de Catalunya.
 
Per evitar incórrer en la legalitat, Castellà va sol·licitar el seu cessament al conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, dimecres passat, que l’ha acceptat i ha proposat al fins ara director general d’Universitats, Lluís Jofre, com a nou secretari. En el marc del consell executiu d’aquest dimarts, el Govern ha aprovat el cessament i el nomenament, respectius.
 
Antoni Castellà ha ocupat la màxima responsabilitat al capdavant de la Secretaria d’Universitats i Recerca des del gener del 2011, al capdavant de la qual ha dirigit les polítiques que han contribuït a incrementar la qualitat de les universitats catalanes i que han ajudat a posicionar el sistema d’universitats i recerca de Catalunya com un gran pol de coneixement a Europa.
 
Durant els darrers cinc anys, les universitats catalanes han millorat la seva posició en els diferents rànquings internacionals i s’han consolidat com les més valorades de l’Estat. Cal destacar que Catalunya és el 9è país d’Europa amb més universitats en el rànquing Times Higher Education (THE), igual que Dinamarca.  Al món hi una aproximadament 24.000 universitats, 83 de les quals a l’Estat espanyol. El sistema català de recerca també obté grans resultats en els rànquings internacionals. Així, l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ) està considerat la primera institució del món en l’àmbit de la química, l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) lidera el rànquing en física i el Centre de Regulació Genòmica (CRG) ocupa la novena posició en biomedicina.
 
Precisament, la internacionalització ha estat un dels eixos de l’equip de la Secretaria d’Universitats i Recerca dirigit per Castellà. En aquest sentit, s’han posat en marxa programes com el Serra Húnter per a la captació i retenció de professorat excel·lent, o el PARLA3 per al requeriment de terceres llengües per als nous graduats. També s’ha subscrit importants acords de col·laboració en l’àmbit acadèmic i d’investigació amb territoris capdavanters en l’àmbit del coneixement com ara Califòrnia, Massachusetts i Israel.
 
Un altre estratègia d’actuació en les polítiques de la Secretaria d’Universitats i Recerca dels últims anys és l’aposta per continuar incrementant la transferència dels resultats de la recerca al teixit productiu i, en conseqüència, a la societat.  En aquest punt, s’emmarquen iniciatives com el Pla de Doctorats Industrials, un dels programes més innovadors i ambiciosos dels darrers anys gràcies al qual s’han posat en marxa més de 150 projectes de tesi doctoral amb la participació de 120 empreses, o el Programa Indústria del Coneixement per estimular la generació d’empreses de base científica.
 
El balanç de la gestió d’Antoni Castellà també està caracteritzat per la implementació de la política de preus per renda vinculada a un sistema català de beques i ajuts al pagament de la matrícula. Un model de tarificació social que permet que el 40% dels estudiants de les universitats públiques de Catalunya rebi algun tipus d’ajut. Concretament, en els últims tres cursos, els beneficiaris han augmentat un 30%.
 
El sistema català de beques universitàries està estretament vinculat al sistema de preus públics i, en aquest sentit, atorga els ajuts en funció del nivell de renda familiar computable i el nombre de membres de la unitat familiar, sempre que no es superin determinats nivells de patrimoni familiar. Així, s’estableixen set trams diferents de renda familiar en funció de la qual s’obté des de la gratuïtat dels estudis fins a rebaixes mínimes d’un 10%, sempre que es tingui dret a beca Equitat.
 
Les polítiques implementades aquests darrers anys en diversos àmbits responen a l’objectiu d’avançar cap a la societat del coneixement i fer-ho en un context difícil de crisi econòmica i realitzar-ho coordinament amb els agents del sistema d’universitats i recerca. Així mateix, Castellà ha implementat de la mà d’un equip del qual també ha format part Lluís Jofre, com a director general d’Universitats. Jofre, que ara pren el relleu al capdavant de la Secretaria, acumularà els dos càrrecs.
 
El nou secretari d’Universitats i Recerca és doctor enginyer de Telecomunicació per la Universitat Politècnica de Catalunya (1982) i catedràtic de Teoria del Senyal i Comunicacions a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de Telecomunicació de Barcelona (1989). Des del gener del 2011, ha ocupat el càrrec de director general d’Universitats. Anteriorment, ja havia estat vinculat amb la política en l’àmbit d’universitats i recerca ja que, entre d’altres, ha estat director del Pla Estratègic per a la Societat de la Informació a Catalunya (1998-2000), director de la Fundació Catalana per a la Recerca (2002-04) i del programa EnginyCAT, de promoció de les enginyeries de la Generalitat de Catalunya (2008-11).
 
També ha estat professor visitant a l’Escola Superior d’Electricitat de París (1981-1982), a l’Institut de Tecnologia de Geòrgia d’Atlanta (1986-1987) i a la Universitat de Califòrnia a Irvine (2000-2001). És  membre de la Secció de Ciències i Tecnologia de l’Institut d’Estudis Catalans, Medalla Narcís Monturiol 2009 de la Generalitat de Catalunya a la Recerca i Fellow 2011 de l’Institute of Electrical and Electronic Engineering (IEEE).


pdf pdf Nota de premsa

Cercador

Cercador

Destaquem