Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

L'ICGC instal·la una nova estació de la Xarxa acceleromètrica de Catalunya

·         Les 18 estacions actuals permeten enregistrar, sense saturació, els moviments intensos del terreny i complementen la Xarxa sísmica de Catalunya
 
L’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) ha instal·lat una nova estació de la Xarxa acceleromètrica a l’Abadia de Montserrat, sumant així 18 d’aquestes infraestructures que permeten enregistrar  els moviments intensos del terreny, en temps real.
 
La Xarxa acceleromètrica es va començar a construir l’any 1995, amb una primera estació a l’Observatori Fabra, i des de llavors el desplegament ha estat constant. Les 18 estacions de les què consta actualment transmeten dades en continu i en temps real al centre de processament i emmagatzematge de dades ubicat a la seu de l’ICGC.
 
El principal objectiu d’aquesta Xarxa és enregistrar adequadament els moviments intensos del terreny que poden ser percebuts per la població. Aquestes dades, a més, permeten estudiar fenòmens com ara l’atenuació de l’acceleració del moviment a mesura que augmenta la distància de l’epicentre, analitzar també els efectes d’amplificació d’un sisme que poden tenir els diversos tipus de sòl i avançar en el disseny d’estructures sismoresistents.
 
Els enregistraments de la Xarxa acceleromètrica s’utilitzen de manera complementària als de la Xarxa sísmica per monitoritzar els terratrèmols que es produeixen a Catalunya i a regions properes. Aquest control permet determinar la localització i la magnitud de cada sisme, avaluar com ha estat percebut per la població i estimar els possibles efectes només pocs minuts després que s’hagi produït. Totes aquestes dades serveixen per informar les autoritats competents, la població i per donar suport a Protecció Civil, si és el cas, en la gestió de la possible emergència.


foto foto Accelerograma
foto foto Fotografia
pdf pdf Nota de premsa

Cercador

Cercador

Destaquem