Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

El Fons Josep Obiols ingressa a la Biblioteca de Catalunya

  • El fons ha estat donat per la família de l’artista perquè sigui conservat i posat a l’abast d’investigadors
  • La documentació d’Obiols contribueix a enriquir notablement el fons de la Biblioteca de Catalunya, atès que inclou un ampli recull de materials gràfics i la correspondència de l’artista amb figures i entitats rellevants del seu moment
  • Mascarell: “Obiols és el dibuixant nacional de Catalunya, la seva obra mereix un lloc d’honor en la nostra història col·lectiva”

La Biblioteca de Catalunya del Departament de Cultura ha rebut el Fons Josep Obiols després que la família de l’artista n’hagi fet donació perquè sigui conservat i posat a l’abast d’investigadors. Josep Obiols, dibuixant, gravador i pintor, és un del representants més destacats del noucentisme artístic català. A banda de la seva obra com a pintor i gravador, va realitzar nombroses il·lustracions per a llibres i revistes, així com cartells. Ara, la Biblioteca difondrà el fons a través del catàleg i digitalitzarà tots els continguts.
 
L’acte de recepció del fons, que ha estat presidit pel conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha tingut lloc a la Biblioteca de Catalunya. Hi han intervingut, Eugènia Serra, directora de la Biblioteca de Catalunya, i Raimon Obiols, en representació de la família.

El conseller Mascarell ressaltat que “Obiols és el dibuixant nacional de Catalunya, la seva obra mereix un lloc d’honor en la nostra història col·lectiva, tard o d’hora s’havia de trobar amb la Biblioteca de Catalunya”. En aquest sentit ha subratllat que “la Biblioteca de Catalunya és un projecte de la generació de Josep Obiols  i per això havia de ser l’espai on ha d’estar el seu saber”. Mascarell ha destacat que “la donació té un valor enorme perquè ara el fons està a disposició de tothom i entra a formar part del nostre patrimoni col·lectiu”.
 
La directora de la Biblioteca de Catalunya ha afirmat que “es imatges d’Obiols formen part de l’imaginari de tothom” i que l’artista” és un referent del Noucentisme i del context global de la creació del seu moment”.
 
Raimon Obiols, fill del dibuixant, ha explicat que “el fons retrata un moment cultural en què es va excel·lir i es van fer les coses molt bé, un moment que ha deixat una petjada i ha quedat ben viu a l’imaginari del nostre poble”.
 
 
Fons Josep Obiols
El fons està constituït per un ampli recull de materials gràfics, format per 20 ex-libris i estampes xilogràfiques; una col·lecció de 12 retrats: dibuixos originals a llapis o a tinta, entre els quals destaquen els de Tomàs Garcés, Josep M. López-Picó, Marçal Olivar i Carles Riba; 500 dibuixos de projectes editorials: cobertes, marques d’editor, capçaleres de revistes, etc.;  40 Llibretes d’artista amb dibuixos acadèmics i apunts de butxaca.
 
El material gràfic del Fons Josep Obiols contribueix a enriquir notablement el fons de la Biblioteca de Catalunya d’estampes, dels anys 20 i 30 del segle XX, ja que es tracta de dibuixos originals, algunes estampes i proves d’impremta que permeten, a part d’ampliar el camp d’estudi sobre l’autor, entendre les tècniques i el context editorial dels anys 20 i 30 del segle passat.
 
A més del fons gràfic, el donatiu inclou les cartes que l’artista va rebre de més de cent corresponsals que són, en molts casos, figures i entitats rellevants de la història de la cultura catalana de totes les disciplines
 Departament/s

Cercador

Cercador

Destaquem