Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

El Parc Astronòmic Montsec posa en marxa el primer "observatori-aula" d'Europa

 
· L’equipament permet observar l'Univers i interactuar entre els assistents per aprendre i adquirir coneixements d'astronomia
 
· Ramon Farré emmarca la nova instal·lació en l’esforç que fan el territori i les administracions per tirar endavant propostes diferenciades de desenvolupament econòmic del Montsec al voltant de la ciència i el coneixement

 
El Parc Astronòmic Montsec (PAM) ha presentat avui el primer observatori-aula d'Europa que permet als assistents poder observar els estels, mitjançant la projecció en el sistema de vuit pantalles d'imatges de l’Univers captades a través d'un telescopi de 50 cm de diàmetre, i poder escoltar al seu torn les explicacions dels especialistes de l'observatori i interactuar amb la resta dels assistents a l'aula. Només hi ha una altra instal·lació d’aquestes característiques al món. Es tracta de l'Observatori Popular de Mont-Mégantic, al Quebec (Canadà).
 
En el transcurs de la presentació, el delegat del Govern a Lleida i president de la Comissió de Seguiment del Montsec, Ramon Farré, ha ressaltat la importància del paper de les administracions públiques a l’hora de realitzar inversions en instal·lacions estratègiques com les que acull el PAM, que tenen com a principals objectius “proporcionar accés a la ciència i a la tecnologia a la ciutadania, i vincular-hi propostes diferenciades i sostenibles de desenvolupament econòmic del territori”. Farré també s'ha referit a la necessitat de renovació d'equipaments del PAM per tal de no perdre capacitat d'atracció de visitants. Cal recordar que el principal reclam del PAM, el Centre d'Observació de l'Univers (COU), ha rebut 150.000 visitants des de la seva inauguració ara fa sis anys.
 
El propòsit de l’observatori-aula del Centre d'Observació de l'Univers (COU) és el de “constituir-se en un espai de divulgació científica únic a Europa i que se sumi a l'actual Planetari OPEN 3D amb què compta el PAM, dirigit als visitants apassionats per la ciència i que volen aprofundir en aquests coneixements, sigui sol o en família”, ha assenyalat Salvador J. Ribas, director científic del PAM. Ribas ha explicat que “El PAM té vocació de ser una de les instal·lacions capdavanteres a Europa i al món en la divulgació científica de l'Astronomia i la Ciència i aquest nou espai ve a afermar aquest lideratge, ja reconegut internacionalment”.
 
L’Observatori-Aula compta amb un telescopi de 50 cm de diàmetre que, per tant, és el major dels que estan habilitats al COU. El nou equipament disposa d’un espai per a 68 persones, que podran observar mitjançant un sistema de pantalles la projecció de les imatges obtingudes dels objectes del cel nocturn. La nova instal·lació, annexa a l'edifici central del PAM, és d'aproximadament uns 100 metres quadrats. Ha suposat una inversió d’uns 250.000 euros.
 
Infraestructures per al turisme astronòmic
 
Durant els últims sis anys, més de 150.000 persones han visitat les instal·lacions del COU i, segons la presidenta del Consell Comarcal de la Noguera, Concepció Cañadell,  l'objectiu és anar incrementant el nombre de visitants fins a convertir el COU en un espai de referència en el denominat Turisme Astronòmic.
 
Segons l’Estudi del Comportament dels Visitants del COU, encarregat pel PAM, l'impacte econòmic directe dels 20.000 visitants del COU el 2014 va ser de més de 750.000 euros. Aquest any es preveu que la xifra superi el milió d'euros amb un increment de visitants superior al 30 per cent. “Només l'any passat es van organitzar més de 600 paquets turístics on el COU era la principal atracció”, ha afirmat Jaume León, director de Lleida i Tu, empresa responsable del disseny i comercialització d'aquests productes turístics.
 Departament/s

Cercador

Cercador

Destaquem