Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

El Departament de Cultura lliura el Prèmi Robèrt Lafont al gramàtic i lexicògraf Jacme Taupiac

  • En el decurs de la vetllada, es retrà un l’homenatge acadèmic a Robèrt Lafont organitzat per l’Associació Internacional d’Estudis Occitans

La directora general de Política Lingüística del Departament de Cultura, Ester Franquesa, presidirà el proper dilluns, 16 de juny, a les 19 hores, a la Seu Vella de Lleida, el lliurament del Prèmi Robèrt Lafont que lliura el Departament de Cultura en reconeixement a la defensa, projecció i promoció de la llengua occitana. A l’acte, també hi participarà el premiat, Jacme Taupiac, i hi assistirà el president de l’Associació Internacional d’Estudis Occitans, Walter Meiga.
 
 El lliurament es realitzarà conjuntament amb l’homenatge acadèmic a Robèrt Lafont organitzat per l’Associació Internacional d’Estudis Occitans (AIEO) durant el qual es presentarà el projecte editorial del primer llibre de Robert Lafont completament traduït a l’anglès La Gacha/The Watche amb lectura bilingüe occità-anglès de fragments de l’obra. El periodista i professor d’occità Manèl Zabala conduirà l’acte que es tancarà amb una actuació musical del grup Ilerda Antiqua. Aquest any el premi es lliura en el marc de l’11è Congrés de l’AIEO, que se celebra a Lleida del 16 al 21 de juny.
 
El premi Robèrt Lafont 2014 es concedeix al gramàtic i lexicògraf Jacme Taupiac. El jurat ha valorat la seva trajectòria en l’estudi, la recerca i el foment de la llengua occitana en general i la seva especial relació a l’Aran. També destaca la seva tasca en defensa de la unitat de la llengua occitana i l’impuls per actualitzar la Gramatica Occitana de Loïs  Alibèrt. El guardó és una obra en bronze de l’escultor Manuel Cusachs.
 
El Robèrt Lafont va ser instituït el 2010 i té caràcter biennal. Té l'objectiu de reconèixer i premiar persones o entitats que s'hagin distingit per la defensa, projecció i promoció de la llengua occitana en qualsevol punt del domini lingüístic. El 2010 va ser reconegut amb el premi l’especialista en literatura i dialectologia occitana i romanista Pèire Bec i el 2012 va ser premiat el professor de literatura occitana a la Universitat Pau Valèri de Montpeller Felip Gardy.
 
Jacme Taupiac
(Gimat, 1939)Ha estat responsable de la secció lingüística de l'Institut d'Estudis Occitans, a més d'un dels modernitzadors de la gramàtica occitana de Loís Alibert. Ha treballat en el desenvolupament de les formes de l'occità estàndard i en l’establiment del lèxic fonamental.
  
Ha publicat nombroses obres sobre gramàtica, lexicografia, fonètica i normativa de l’occità, entre les quals destaquen La prononciation normalisée du Gascon (1963), Normalisacion grafica e normalisacion lingüistica (1984), Diccionari de mila mots (1992) e Gramatica occitana (2000). Així mateix ha col·laborat en traduccions litúrgiques (Missal occitan, 1979). El 1982 va participar en la comissió d’elaboració de les normes ortogràfiques de l’aranès impulsada per la Direcció General de Política Lingüística.
  
 
Prèmi Robèrt Lafont:
Per a més informació cliqueu aquí
 
 


Departament/s

Cercador

Cercador

Destaquem