Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

#67

El Govern denuncia que el govern espanyol podria tancar canals de TV3

El 19 de maig de 2014, el Govern de Catalunya va denunciar la decisió del govern espanyol de reduir l’espectre radioelèctric de la TDT de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA).

El motiu que el govern espanyol donava a aquesta decisió era l’aplicació d’un decret del 2011 que té l’objectiu d’alliberar espectre radioelèctric per utilitzar-lo per a serveis de telefonia de quarta generació (4G), el que es coneix tècnicament com el Dividend Digital. Les freqüències afectades anaven dels 782 MHz als 862MHz i correspondrien als canals del 60 al 69. Això afecta a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals perquè 2 dels canals pels quals emet és el 60 i el 61.

Al començament de les emissions per TDT, la CCMA emetia per un múltiplex, és a dir, quatre canals de televisió. Posteriorment, el 2011, el Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme va atorgar a la CCMA un altre múltiplex per així facilitar principalment l’emissió en alta definició, que necessita dos canals per emetre’s. Així, en el primer múltiplex ara mateix la CCMA emet TV3, el Super3-33, el 324 i Esport3. El segon múltiplex, des del 2011, està destinat a l’alta definició –TV3 HD  i per la reciprocitat amb la televisió de les Illes Balears i la televisió Valenciana.

La planificació de les freqüències del Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme contempla que els canals 60 i 61, que corresponen al primer múltiplex, passarien a emetre als canals 52 i 44, respectivament. En aquests moments, els canals 52 i 44 ja són d’ús de la CCMA mitjançant el segon múltiplex i el Ministeri no preveu en el pla de reordenació de freqüències en quins canals emetran els que fins ara eren el 52 i el 44 i, per tant, hi hauria dos canals del segon múltiplex que desapareixerien.

Això tindria conseqüències pels ciutadans de Catalunya. Tal i com va explicar el conseller de la presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, a la roda de premsa realitzada el 19 de maig de 2014 per posar en coneixement dels catalans i alhora denunciar les intencions del govern. “Hi hauria tres conseqüències immediates —segons el conseller Homs— o la combinació de totes tres. El tancament de canals de televisió de Catalunya, d’alguns dels seus canals; haver de renunciar a l’alta definició —que és una aposta estratègica de la nostra TV pública i del sector audiovisual del nostre país, que si no hi ha alta definició no podrem ser competitius. I, la tercera conseqüència, el d’enterrar definitivament la reciprocitat.”

Tot i que els experts consideren que hi ha espai suficient perquè la CCMA pugui mantenir tots els seus canals com fins ara, sense haver de renunciar a cap de les seves programacions, el Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme no ha planificat nous canals pels quals la CCMA pugui emetre.

Tal i com el conseller Homs va explicar a la roda de premsa del 19 de maig de 2014, la reducció dels canals de la CCMA implica immediatament una reducció de canals en català i “si ara estem al voltant del 22-23-24% de presència del català a la televisió, com a conseqüència d’aquesta decisió encara es reduiria més.”

Una decisió política que té solucions tècniques
D’acord amb paraules del conseller Homs, “quan hi ha diferents alternatives des del punt de vista tècnic i n’esculls una que perjudica la televisió pública de Catalunya vol dir que darrera hi ha decisió clarament política.

Segons el secretari de Comunicació, Josep Martí, hi ha alternatives perquè “hi ha canals i freqüències que estan buides i, per tant, es tracta de poder parlar i que això sigui una prioritat“.


pdf pdf Infografia en PDF

Cercador

Cercador

Destaquem