Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

Totalment recuperat el voltor negre que es va localitzar ferit a la Plana de Lleida

L'exemplar de voltor recuperat a Vallcalent

A Catalunya, hi viuen actualment uns 30 exemplars d’aquesta espècie catalogada com a vulnerable
 
Va ser rescatat el mes d’octubre pels Agents Rurals i s’ha recuperat al Centre de Fauna de Vallcalent del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural
 
El Centre de Fauna de Vallcalent (Lleida) del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural ha donat l’alta mèdica l´exemplar de voltor negre que els Agents Rurals va localitzar entre els termes municipals de Llardecans i Maials el passat mes d’octubre. L’exemplar s’ha traslladat avui a la gàbia d’aclimatació situada a Boumort (Pallars Jussà).
 
L’exemplar localitzat és jove, segurament nascut a principis del 2013, pesa 4,4 quilos i fa al voltant de 3 metres d'envergadura. El voltor no anava marcat, fet que fa suposar que podria haver arribat procedent de la meitat sud de la Península. Tot feia pensar que hauria estat víctima del cansament i de la debilitat del mateix viatge, ja que no s’hi van observar ni hematomes importants ni ferides externes. Tampoc no se li han detectat restes de projectils i no hi ha restes de plom.
 
Després de 3 o 4 dies amb tractaments antinflamatoris i rehidratació va començar a menjar sol i a reaccionar als estímuls de manera normal.  Aquests dies es va anar recuperant favorablement a Vallcalent. Va guanyar pes i 10 dies després del seu ingrés, després d’observar com es movia i es netejava el plomatge de manera normal, es va passar a la sala de vol gran, fins a dia d’avui quan se l’ha observat amb força, habilitat de viratge i extensió de les ales dintre de la normalitat.
 
Tècnics del Departament d’Agricultura han traslladat avui l’animal des del Centre de Fauna de Vallcalent fins a la Reserva Nacional de Caça de Boumort.  Allà és ara col·locat en una gàbia d'aclimatació perquè s'acostumi al clima i al paisatge a l’espera de ser retornat definitivament al medi natural.
 
El voltor negre (Aegypius monachus) és el rapinyaire més gran d'Europa i està catalogat com a vulnerable a la península Ibèrica, on es troba el 90% de la població europea. És una espècie de voltor molt tímida en comparació amb el voltor comú. S’alimenta sobretot de cadàvers de mida mitjana o petita (conills morts, ovelles mortes, restes de carronya).
 

Moment del trasllat del voltor negre a Boumort

Dins del programa de reintroducció d'aquesta espècie als Prepirineus catalans, des l’any 2007 fins ara s’han alliberat un total de 45 exemplars a la zona de la Reserva Nacional de Caça de Boumort i de la Reserva d’Alinyà, propietat de la fundació Catalunya–La Pedrera.
 
El mes de setembre, la incipient colònia de voltor negre comptava al Prepirineu de Lleida amb 28 exemplars endògens, és a dir, alliberats o nascuts dins el marc del programa de reintroducció Boumort-Alinyà. Si hi afegim 4-6 voltors negres de fora que semblen haver-se agregat a la colònia, aquesta tindria al voltant de 30 individus.
 
El projecte de reintroducció del voltor negre als Pirineus està promogut pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural i per la Fundació Catalunya–La Pedrera. GREFA i Trenca són dues ONG que hi participen, en l’assessorament i l’execució, juntament amb personal de l’Espai Natural d’Alinyà i de la brigada de la RNC de Boumort. L’Estació Biològica del Pallars Jussà desenvolupa diferents tasques educatives relacionades amb el projecte. REE hi participa de manera destacada amb el finançament dels emissors que permeten fer el seguiment dels voltors negres del projecte. 
 
Entre els anys 2009 i 2013 la iniciativa ha comptat amb finançament europeu a través del programa de cooperació territorial Espanya-França-Andorra anomenat NECROPIR (Biodiversitat sostenible als Pirineus: els ocells necròfags, símbols d’una gestió concertada). A més de Catalunya, hi han participat el govern d’Andorra, el de Navarra, la Diputació Foral d’Àlaba i la Ligue pour la Protection des Oiseaux (LPO) de França.
 
El programa es centra sobre les anomenades espècies carronyaires o necròfagues: trencalòs (Gypaetus barbatus), aufrany (Neophron percnopterus), voltor comú (Gyps fulvus), voltor negre (Aegypius monachus) i milà reial (Milvus milvus).
 
Totes basen la seva alimentació en l’eliminació de les despulles dels animals morts i cadàvers de ramaderia extensiva i altres animals salvatges.
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i https://twitter.com/agriculturacat.
 
 Cercador

Cercador

Destaquem