Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

Agents Rurals intercepten un espoliador de patrimoni cultural a Balaguer

Fotografia del material comissat

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural té establert un conveni amb el Departament de Cultura per protegir més eficaçment el patrimoni cultural de Catalunya
 
 
Membres del cos d’Agents Rurals del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural adscrits a l’Àrea Bàsica de la Noguera van enxampar in fraganti un veí de Balaguer el passat diumenge 8 de setembre mentre cercava metalls amb l’ajut d’un detector en uns terrenys rústics catalogats com a jaciment arqueològic, al paratge de les Parrelles del terme municipal de Balaguer.
 
Els membres del cos d’Agents Rurals van identificar la persona quan estava fent la prospecció amb l’ajut d’un detector de metalls i una piqueta, i van comprovar que no tenia autorització del Departament de Cultura ni participava de cap prospecció arqueològica autoritzada.
 
La persona duia tres peces metàl·liques en una butxaca, i en l’escorcoll del vehicle que van fer els agents van trobar 37 objectes metàl·lics més, alguns dels quals podrien tenir valor arqueològic. Els agents rurals van fer el comís preventiu del detector de metalls, de la piqueta i de tots els objectes per posar-los a disposició de l’autoritat competent.
 
Posteriorment, i en col·laboració amb el Departament de Cultura, s’ha determinat que la finca rústica en la qual es prospectava és catalogada com a jaciment arqueològic perquè hi havia hagut un edifici religiós en la baixa edat mitjana. Per aquest motiu, els fets podrien arribar a ser constitutius de delicte contra el patrimoni històric i seran posats en coneixement de l’autoritat judicial.
 
El jaciment arqueològic en què el subjecte estava prospectant il·legalment és molt proper a un altre jaciment arqueològic de gran valor: el del Pla d’Almatà, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional.
 
L’ús de detectors de metall per a la prospecció de terrenys en recerca d’objectes històrics és prohibit, i l’extracció d’objectes en zones catalogades com a jaciment arqueològic pot arribar a ser constitutiu de delicte contra el patrimoni històric i castigar-se amb penes d’1 a 3 anys de presó i multa de 12 a 24 mesos.
 
El Departament de Cultura i el d’Agricultura tenen un conveni que permet conèixer i protegir més eficaçment el patrimoni cultural immoble de Catalunya i facilitar la coordinació dels diferents actors que operen sobre el territori en matèria de protecció del patrimoni cultural.
 
 
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.
 
 Cercador

Cercador

Destaquem