Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

Territori i Sostenibilitat crea l'Observatori del Corredor Mediterrani

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha presentat avui el nou Observatori del Corredor Mediterrani, que farà seguiment de l’activitat política, econòmica i social que es generi en aquest eix estratègic. Per mitjà d’aquest instrument, el Departament reivindicarà les infraestructures per completar-lo, dissenyarà una estratègia d’explotació i gestió d’aquestes infraestructures i detectarà les necessitats de les empreses catalanes per aprofitar-ne les oportunitats.
 
 

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha presentat avui el nou Observatori del Corredor Mediterrani, òrgan intern del Departament que avaluarà tota l’activitat política, econòmica i social que es generi en aquest eix. D’aquesta manera, el Departament vol liderar la reivindicació per completar les infraestructures fonamentals en aquest entorn, detectar les necessitats de les empreses catalanes i dissenyar una estratègia de gestió i explotació integral d’aquestes infraestructures que en tregui el màxim rendiment.
 
En aquest sentit, el conseller Vila ha assenyalat que “les administracions per fi ens hem fet nostre el Corredor Mediterrani” i ha remarcat la complicitat existent entre les principals institucions implicades –comunitats autònomes, govern estatal i Unió Europea. Així mateix, Vila ha posat de relleu que en el desenvolupament i aprofitament de les infraestructures del Corredor “és fonamental el partenariat públic-privat”.
 
Entre els objectius del nou Observatori, hi ha el pal·liar les mancances que el Corredor Mediterrani presenta en l’àmbit ferroviari, tot establint les actuacions prioritàries; en aquest sentit, a la diferència d’ample de via a Espanya, s’hi afegeixen handicaps com la deficient connexió dels ports mediterranis, la saturació de les línies ferroviàries actuals i la falta d’espais per desenvolupar plataformes logístiques amb capacitat suficient.
 
En aquesta línia de treball conjunt amb el sector privat per aprofitar les oportunitats del Corredor, el conseller Vila s’ha reunit avui amb representants de les empreses següents: l’AEQT (Associació d’Empreses Químiques de Tarragona), Celsa, Seat, Bayer i Basf.
 
El Corredor Mediterrani, eix vertebrador estratègic
 
El Corredor Mediterrani és la columna vertebral de l’Euroregió Arc  Mediterrani, on es concentren algunes de les principals àrees urbanes de la península i on viuen uns 16 milions de persones. Aquesta àrea genera el 40% del PIB espanyol i aglutina més del 50% de la producció industrial i agrària espanyola en valor.
 
Aquest eix, cabdal per a la reactivació econòmica, representa prop del 50% del trànsit total de mercaderies de l’estat espanyol i el 60% de les mercaderies que es mouen en tren. La quota del ferrocarril respecte del transport per carretera és, però, molt baixa (2-3%) i té molt marge per créixer fins als valors d’altres països europeus (20%).


pdf pdf Nota de premsa

Cercador

Cercador

Destaquem