Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

El president Mas reivindica que "al sud d'Europa també hi ha països que fem les coses ben fetes" en una entrevista al diari italià "La Stampa"

Entrevista del president Mas al diari italià

 
•      El cap de l'Executiu es declara favorable a la solidaritat entre territoris, sempre que hi hagi límits en la quantitat i en el temps, i explica la seva proposta de pacte fiscal
 
 
El president de la Generalitat, Artur Mas, exposa en una entrevista que publica avui el diari italià "La Stampa" que en la gestió de la crisi en el context europeu "podem aportar el bon exemple de Catalunya, un tros d'aquesta Europa del sud tan denigrada però que també sap fer les coses seriosament", tot i que "si Berlín, París o Brussel·les no fan els seus deures, tot serà inútil". Després d'explicar les noves mesures d'estalvi, Mas subratlla que "és necessari que l'economia es recuperi a partir de l'activitat de les empreses".
 
El cap del Govern explica la reclamació del pacte fiscal afirmant que "és just que les zones més productives ajudin les més dèbils, però amb límits de temps i de quantitat, perquè si no ja no és solidaritat, és un abús, i no estimula a progressar en aquells territoris". "A moltes regions d'Espanya tenen prestacions socials o sanitàries que els catalans no ens podem permetre", ha continuat; i ha afegit "Avui transferim entre el 8 i el 9% del nostre PIB. Volem imitar Alemanya, on la solidaritat està limitada al 4% per llei, i un sistema similar al del País Basc, que recapta els seus impostos i després en transfereix una part a l'Estat".
 
Artur Mas constata que, en aquest context, "Madrid ha de tenir present que hi ha una evolució en l'opinió pública catalana, que se sent cada cop menys lligada a Espanya. Ningú vol un trencament, però la distància creix". "Catalunya té una història secular, una economia més gran que la de Grècia o Portugal i de dimensions similars a les de Dinamarca o Finlàndia. Tenim una classe empresarial sòlida, un sistema productiu fort i internacionalitzat, i uns líders de la societat civil de nivell europeu", conclou.
 
El Govern de Catalunya és l'únic del sud d'Europa que ha emprès un ampli programa d'austeritat sense veure-s'hi forçat pels organismes comunitaris, i la força que el sustenta, la federació de Convergència i Unió (CiU), també és de les poques que ha vist incrementat el seu suport electoral després d'emprendre aquest camí de reformes i de reducció de la despesa. Aquesta circumstància ha suscitat interès entre la premsa internacional, com per exemple "La Stampa", que va entrevistar el president en el recent viatge que va fer a Roma, amb motiu de la inauguració de l'exposició sobre l'arquitecte Antoni Gaudí i el temple de la Sagrada Família que es pot visitar a la Ciutat del Vaticà. "Mas ha implantat una política rigorosa en les finances públiques que ha obtingut suport: a les eleccions del 20 de novembre passat CiU ha guanyat vots", constata el diari.
 
En les seves declaracions, el president Mas explica que "hem implantat diverses mesures d'austeritat que han generat vagues i protestes, però si un govern diu la veritat, què vol fer i per què, i després ho fa, no és escrit enlloc que hagi de ser castigat a les urnes".
 
 Cercador

Cercador

Destaquem