Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

Més de 8.000 fotografies participen al concurs Wiki Loves Monuments català

  • El Departament de Cultura ha col·laborat per primer cop en l’organització d’aquest concurs que té per objectiu difondre el patrimoni monumental europeu
  • Una selecció de 4.000 fotografies s’incorporaran a l’Inventari de Patrimoni Arquitectònic de Catalunya, en una iniciativa pionera de col·laboració entre Govern i Wikipedia
  • Quatre monuments catalans entre els cinc més fotografiats de l’Estat

Aquest vespre es farà públic el nom dels guanyadors de l’edició catalana de Wiki Loves Monuments 2011, el concurs de fotografia d’abast europeu organitzat per Wikipedia amb l’objectiu de difondre el patrimoni monumental dels diferents països del continent. El Departament de Cultura, a través de la Direcció General del Patrimoni Cultural i la web patrimoni.gencat ha col·laborat per primera vegada en l’organització del concurs, que a Catalunya ha estat convocat per Amical Viquipèdia, l’associació de viquipedistes que editen en català.
 
2.008 monuments fotografiats
 
A Catalunya s’han presentat al concurs 8.315 fotografies que corresponen a 2.008 monuments. A tot Europa s’han presentat més de 172.000 fotografies de monuments, de les quals 11.086 són de l’àmbit catalanoparlant.
 
La Sagrada Família ha estat un dels monuments més populars del concurs, amb 175 fotografies fetes per 30 participants, la segueixen la Catedral de Tarragona, el Monestir de Poblet i el Parc Güell. Aquests monuments han ocupat quatre de les cinc primeres posicions entre els monuments de l’estat espanyol més fotografiats.
 
Des del Departament de Cultura es va proposar un llistat de 1.973 monuments reconeguts com a Béns Culturals d’Interès Nacional (BCIN) per fotografiar. També es van incloure per part de Viquipèdia 851 Béns Culturals d’Interès Local de Barcelona.
 
Abans de començar el concurs només un 24% d’aquest monuments tenien fotografia a la Viquipèdia. Actualment es disposa de fotografies del 70% d’aquests monuments i pràcticament s’han completat les llistes de Barcelona, el Barcelonès i el Tarragonès.
 
 
Lliurament de 4.000 fotos al Departament de Cultura per a l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya
 
Totes les fotos participants al concurs tenen una llicència Creative Commons CC-BY-SA, el que permet la seva lliure reutilització sempre i quan se citi a l’autor i es mantingui aquesta llicència. Serviran per il·lustrar diferents articles de la Viquipèdia. Una selecció de 4.000 fotografies serà lliurada per Amical Viquipèdia al Departament de Cultura, que les anirà integrant a l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya de forma progressiva, i després d’una revisió pels seus tècnics.
 
Aquesta col·laboració, amb l’obertura dels llistats de monuments i l’assessorament dels tècnics del Departament per una banda, i de l’organització del concurs i dels seus resultats per Viquipèdia, ha donat uns resultats difícils d’assolir fent servir sistemes tradicionals. Serà també el primer cop que material facilitat pels viquipedistes passarà a formar part d’un inventari d’un organisme públic de gestió del Patrimoni Cultural. La col·laboració entre Wikipedia i institucions culturals rellevants ha produït exemples destacats arreu del món.
 
Es tracta d’un exemple dels nous models de col·laboració entre Govern i ciutadania, en els quals les noves tecnologies i les llicències obertes permeten que els ciutadans prenguin un paper actiu en la creació de continguts útils pel conjunt de la societat i siguin partíceps de l’apreciació i conservació del patrimoni i la cultura.
 
 
Història del concurs
 
El concurs fotogràfic Wiki Loves Monuments es va iniciar l’any 2010 als Països Baixos. Després de l’èxit de la primera edició, la iniciativa s’ha estès a disset països europeus.
 
El lliurament dels premis tindrà lloc aquest vespre, al Palau Moja, i anirà a càrrec del director general del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat, Joan Pluma i Vilanova; el president d’Amical Viquipèdia, Joan Ramon Gomà i Ayats; la cap del servei de Museus de la direcció general de Patrimoni Cultural del Govern d’Andorra, Marta Planas i de la Maza; la secretària general de l’Euroregió Pirineus Mediterrània, Maria Antonia Sabartés i Ruescas, i la responsable de Màrketing online del Patronat Turisme Costa Brava, Dúnia Coromina i Oller.
 
Premis Wiki Loves Monuments 2011
 
Els premis que es lliuren aquesta nit són:
 
  • Premi Patrimoni.gencat: al participant que aporti la millor fotografia d’un monument de Catalunya.
  • Premi Costabrava al participant que aporti la segona millor fotografia d’un monument de Catalunya.
  • Premi Andorra, a la millor imatge d’un monument d’Andorra.
  • Premi Euroregió: Premi a la millor fotografia de l’Euroregió formada per Catalunya, Illes Balears, Llenguadoc-Rosselló i Migdia-Pirineus.
 
Els premis del concurs a nivell europeu es lliuraran el proper 9 de desembre a Rotterdam en tres categories, millor foto, millor vídeo i millor foto d’Art Nouveau-Modernisme. En aquests premis hi participen les obres seleccionades pels jurats de les diferents nacions.
 
En la categoria Art Nouveau-Modernisme la participació catalana ha estat molt destacable, ja que el modernisme català hi aporta 455 de les 2.819 fotos presentades.
 
Enllaços
 
 
 
Convocatòria
Acte  >>  
Lliurament dels premis Wiki Loves Monuments 2011
Dia  >>
Dijous, 24 de novembre
Hora  >>
19.00 hores
Lloc  >>
Saló del Vigatà del Palau Moja
 
 


Departament/s

Cercador

Cercador

Destaquem