Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

El president Mas ressalta la importància de la producció científica de Catalunya i diu que "ha de ser un estímul per als propers temps"

 

  • El president ha entregat aquesta tarda el Premi Ramon Margalef d’Ecologia 2011 a l’ecòleg xilè Juan Carlos Castilla
El president Mas entrega el Premi Ramon Margalef 2011 a l'ecòleg xilè Juan Carlos Castilla

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha presidit aquesta tarda l’acte de lliurament del Premi Ramon Margalef d’Ecologia 2011, que enguany s’ha concedit a l’ecòleg xilè Juan Carlos Castilla. Durant el seu discurs, el cap de l’Executiu ha posat en relleu que, quan es va crear el guardó, al 2004, “Catalunya no tenia la potència científica que té en aquest moment”, malgrat destacar en alguns àmbits. I ha assegurat que bona part de la direcció correcta que actualment té el país la deu a “una comunitat científica que cada vegada té més amplitud” i al fet que “la producció científica s’ha infiltrat en molts extractes de la societat”. “I aquest és un mèrit col·lectiu del nostre país que ha de ser un estímul de cara als propers temps”, ha assegurat.
 
Durant el seu discurs, el cap de l’Executiu ha posat en relleu el fet que la societat ha de ser conscient que, en temes de sostenibilitat mediambiental, “és important que l’excés d’ideologia no acabi malmetent la capacitat de connectar amb la societat”. Mas ha defensat que, per tal que el progrés científic tingui aquesta connexió, “cal que el consens social també hi sigui”, i ha posat com a exemple el treball dut a terme pel doctor Juan Carlos Castilla a les costes de Xile.
 
Després d’entregar el premi a l’ecòleg xilè, el cap de l’Executiu ha remarcat que la decisió del jurat va més enllà de premiar la carrera professional de Castilla i ha reconegut “la combinació d’una trajectòria científica de primer nivell,  amb un compromís social i una voluntat d’incidència sobre els afers públics d’un país”. Artur Mas ha destacat que aquest equilibri entre “ciència i progrés de la societat” ha estat un dels grans encerts de la trajectòria de l’ecòleg.
 
“Des de la ciència i l’ecologia el que s’ha de contestar, i aquesta és possiblement l’habilitat del doctor Castilla, és com es pot fer compatible que la gent es pugui guanyar la vida, progressar econòmicament i socialment, i que aquest ús dels sistemes sigui compatible amb el fet que les generacions que segueixen també puguin gaudir de les mateixes riqueses naturals”, ha destacat.
 
El Premi Ramon Margalef és el primer premi internacional consagrat exclusivament a l’ecologia i té l’objectiu de reconèixer aquelles persones d’arreu del món que s’hagin distingit de manera excepcional en el conreu de la ciència ecològica.
 
El premiat d’enguany, Juan Carlos Castilla, està considerat el pioner de l’ecologia marina sud-americana i ha tingut un paper fonamental en l’estudi dels ecosistemes de les costes rocoses de Xile i la seva sostenibilitat. El jurat va decidir el mes de juliol atorgar aquesta distinció a Castilla “per les seves investigacions sobre les espècies i les comunitats bèntiques marines, pels seus estudis de les interaccions entre l’activitat humana i l’estructura i funcionament d’aquests ecosistemes, i per la seva contribució al desenvolupament de noves vies per a la gestió de reserves i la conservació dels recursos marins”.
 
 Cercador

Cercador

Destaquem